ΚΟΖΙΑΚΑΣ, το μεγαλείο της φύσης

Ξεκινώντας το θέμα Κόζιακας, ένα τόσο αγαπημένο και πολυταξιδεμένο ορεινό όγκο… πώς να μπορέσει άλλωστε κάποιος μέσα από μία σύντομη αναφορά –  περιγραφή, να αποτυπώσει όλες αυτές τις εικόνες, αλλά και τα συναισθήματα που αναβλύζουν σε όποιον, έστω και κατά τύχη, έχει βρεθεί κοντά του.

Μαγευτικό μέρος, προορισμός που μένει ανεξίτηλα χαραγμένος στον επισκέπτη που τον περπάτησε έστω και χαμηλά στους πρόποδές του, χωρίς να γνωρίζει έστω και κατά το ελάχιστο την μαγεία των μονοπατιών του, τις απόκρημνες πλαγιές του, αλλά και την πανδαισία των χρωμάτων του που συνθέτουν αυτό το μαγικό παζλ. 

Αφορμή λοιπόν στάθηκε μία προ μερικών ετών επίσκεψή μου που μου άφησε τέτοιες εικόνες, που σαν αποτέλεσμα είχαν μερικές ημέρες αργότερα να ξαναβρεθώ επάνω, προσπαθώντας να εκμεταλλευτώ κάθε στιγμή, κάθε λεπτό.

 

Η ίδρυση της Ε.Κ.Π. Κόζιακα και τα οφέλη της

Σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε σε κάποια στοιχεία που αφορούν την ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή του Κόζιακα. Η περιοχή με την ονομασία Κόζιακας ιδρύθηκε το 1973 με αρχική έκταση 722.000 στρέμματα με σκοπό την αύξηση του υπάρχοντος θηραματικού κεφαλαίου, την ανάπτυξη του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, σε συνδυασμό πάντοτε με την ισορροπία της πανίδας και της χλωρίδας.

Από το 1972 μέχρι και σήμερα έγιναν πολλές τροποποιήσεις στα όρια της με την έκτασή της να φτάνει τα 483.000 στρέμματα και να περικλείει βιότοπους όπως της ορεινής πέρδικας και του ζαρκαδιού, που δεν θα ήταν υπερβολή να πω, πως κατατάσσονται στους καλύτερους βιότοπους της χώρας μας! 

Τα οφέλη από την ίδρυση της Ε.Κ.Π. Κόζιακα στο θήραμα και στον κυνηγό είναι πολλαπλά λόγω της αυξημένης προστασίας που παρέχει, του εμπλουτισμού της με θηράματα, της ομοιόμορφης κατανομής των κυνηγών στους κυνηγότοπους κτλ., γεγονός βέβαια που αναγνωρίζεται και από τους ίδιους τους κυνηγούς. 

Τελευταίο αλλά σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι, αποτελούν οι Δασοφύλακες. Είναι ο κορμός της σωστής λειτουργίας του Κόζιακα διότι δίνουν χρήσιμα στοιχεία για τους πληθυσμούς των θηραμάτων, οδηγούν τους κυνηγούς στις κατάλληλες ορισμένες κυνηγετικές θέσεις, επιβλέπουν τις εργασίες του εποχικού απασχολούμενου προσωπικού, εισπράττουν επιτόπου την αξία των θηρευθέντων ειδών και τέλος προστατεύουν τα θηράματα από τους λαθροθήρες.

Ένα μαγικό ταξίδι ξεκινά…

Ξεκινώντας το ταξίδι λοιπόν εκεί στα τέλη του Οκτώβρη συναντάμε την όμορφη και κοσμοπολίτικη Ελάτη. Ένα γραφικό και όμορφο χωριό με ξενώνες και ταβέρνες για όλα τα γούστα και βαλάντια. Ιδανικό μέρος για την διανυκτέρευσή μας αφού ο τόπος συνάντησης για την περιοχή απέχει ελάχιστα.

Νωρίς το πρωί λοιπόν συνάντηση στην καλύβα στη Βλάχα με ζεστό τσάι από την κα Μαρία. Εκεί και ο θηροφύλακας επί το έργον να συλλέγει τις άδειες των κυνηγών και να ελέγχει τις αντίστοιχες περιοχές που θα κυνηγήσει η κάθε παρέα. Κλίμα ζεστό και φιλικό με πειράγματα και γνωριμίες ανάμεσα στους συγκεντρωμένους κυνηγούς. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός με πόση φιλικότητα οι ντόπιοι και πιο έμπειροι στον συγκεκριμένο τόπο, καθοδηγούν τους νεόφερτους και τους εξηγούν με λεπτομερή τρόπο τα όρια της περιοχής που θα κυνηγήσουν. Άλλωστε το μέρος μεγάλο και η κάθε παρέα έχει τον δικό της χώρο μακριά από μικρότητες που όλοι έχουν συναντήσει στους κυνηγότοπους με συναδέλφους να τρέχουν να περάσουν μπροστά από άλλους κτλ.

Αφού πια έχει ξημερώσει για τα καλά ξεκινάμε για τον τομέα μας. Το βουνό μελαγχολικό ακόμα περιμένει να υποδεχτεί τους επισκέπτες. Η πρωινή ψύχρα διαπεραστική και οι μυρωδιές του τόπου άπλετες σε προδιαθέτουν για το τι θα επακολουθήσει.

Τα σκυλιά να ξεκινούν την αναζήτηση τους μέσα από τις ψηλές και βρεγμένες από την πρωινή υγρασία φτέρες. Ασταμάτητη αναζήτηση από τους πιστούς μας φίλους που αρχίζουν να πιάνουν τις πρώτες μυρωδιές.

Η συνάντηση με τη βασίλισσα

Δεν άργησε πολύ η πρώτη ειδοποίηση για τη βασίλισσα και η αναζήτηση στα πυκνά της συγκεκριμένης θέσης του σκύλου. Με αρκετό κόπο στον ανηφορικό δρόμο έχουμε πια οπτική επαφή με τον μαρμαρωμένο σε φέρμα σκύλο. Δίπλα σε απόλυτη συναίνεση και ο δεύτερος να κοιτά με την ίδια μανία προς το μέρος που έρχεται η μυρωδιά. Αφού πιάνουμε το σημείο βλέποντας τους πιθανούς δρόμους της διαφυγής της, με εντολή ο σκύλος την πλησιάζει και αυτή πετάγεται σαν αρχόντισσα προς τον ουρανό και λίγο πριν προλάβει να βάλει το πρώτο εμπόδιο αρχίζει να πέφτει καμένη από την γρήγορη ντουφεκιά. Ένα πανδαιμόνιο δευτερολέπτων με τα σκυλιά να την αναζητούν και να προσπαθεί να την πάρει το ένα από το στόμα του άλλου για να την φέρει στο αφεντικό του. Δευτερόλεπτα που κράτησαν αιώνες, άγχος που μεταβλήθηκε σε ικανοποίηση και ιδρώτας από την ένταση που δεν σταματά να κυλά.

Η περιπλάνηση συνεχίστηκε για μερικές ώρες ακόμα χωρίς δυστυχώς κάποια άλλη συνάντηση αλλά με αρκετές ζεστές θέσεις. Τα πουλιά μάλλον μετακινήθηκαν σε πιο χαμηλά κομμάτια αφού ο καιρός φαίνεται ότι θα αγριέψει και ίσως τα πρώτα χιόνια να μην αργήσουν να φανούν.

Ευχαριστημένοι και γεμάτοι εικόνες κατηφορίσαμε προς την καλύβα και αφού τελειώσαμε με τις τυπικές διαδικασίες με τον θηροφύλακα, ήρεμοι πια απολαύσαμε το πρώτο τσιπουράκι. Η παρέα μεγάλωσε, αφού πλέον είχαν γυρίσει όλες οι παρέες και η μία ιστορία άρχισε να διαδέχεται την άλλη με φόντο το αναμμένο τζάκι και το πυκνό δάσος που προκαλούσε δέος με την μεγαλοπρέπεια του.

Καμία ανησυχία, κανένα άγχος, μόνο μια μελαγχολία για την επιστροφή μας στο τσιμέντο και στην βοή της πόλης. Αλλά με την υπόσχεση στο εαυτό μας, του γυρισμού μας πάλι με την πρώτη ευκαιρία.

 

Ξεχωριστές ευχαριστίες στο Δασαρχείο Τρικάλων για τις πολύτιμες πληροφορίες σε σχέση με τον Κόζιακα.

Τηλ. Δασαρχείου Τρικάλων  2431020595

Κυνηγητικός Σύλλογος Τρικάλων 2431079227

Ξενώνας Θεοδώρου 6947409080

 

 

 

 

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο