Κρούσμα ψευδολύσσας σε σκύλο μετά από δάγκωμα αγριογούρουνου στο Ζαγόρι

Ο Θανάσης Νάτσικας από την Κρυόβρυση Ιωαννίνων, μαζι με το τριών ετών θηλυκό κυνηγόσκυλο του, που ακουγε στο ονομα Άντζι, πριν από δύο εβδομάδες με παρέα βγήκαν σε κυνήγι στο βουνό στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου.

Το νεαρό κυνηγόσκυλο μαζί με τρία ενήλικα κυνηγόσκυλα ακολούθησaν αγριογούρουνο όταν δέχθηκαν επίθεση από το αγριο ζώο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Από το δείγμα του άγριου κάπρου το κυνηγόσκυλο προσβλήθηκε από τη σοβαρή και ανίατη ιογενή νόσο των χοίρων.

Μετά απο επτά ημέρες από την επίθεση το κυνηγόσκυλο μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο της πόλης με έντονα συμπτώματα καθώς το αγριογούρουνο «έφερε» τον θανατηφόρο ιό. Εν τέλει το κυνηγόσκυλο κατέληξε νεκρό.

Όπως αναφέρουν κυνηγοί,  εντοπίστηκε έξαρση πριν από τρία έτη, με τουλάχιστον επτά γουρουνόσκυλα στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, και τρία από παρέα προερχόμενη από την Κοζάνη κατέληξαν νεκρά απο τον ιό της ψευδολύσσας απο θηρευμένο αγριόχοιρο.

Η νόσος του Aujeszky είναι ιογενής ασθένεια των χοίρων. Μολύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ζωτικά όργανα,  θηλαστικών (όπως σκύλοι, γάτες, βοοειδή, πρόβατα, κουνέλια, αλεπούδες, κ.λπ.).

Επιμολύνει κυρίως ενήλικους χοίρους, ως φυσικός ξενιστής, τα άγρια ζωα παραμένουν λανθάνοντα μολυσμένα μετά την κλινική ανάρρωση, καθως είναι το μόνο είδος που μπορεί να επιβιώσει από μια παραγωγική μόλυνση. Ωστόσο τα νεαρά χοιρίδια είναι ευαίσθητα με ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν το 100% κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες της ζωής τους. Για όλα τα υπόλοιπα είδη, είναι θανατηφόρα. Ο άνθρωπος δεν είναι ευαίσθητο στη μόλυνση.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της λύσσας, γι’ αυτό και η ασθένεια ονομάζεται ψευδολύσσα.

 

 

ΠΗΓΗ

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top