Κυνήγι και καραντίνα…

Αναμφισβήτητα ένας συνολικός ή τουλάχιστον εκτεταμένος περιορισμός της κινητικότητας του πληθυσμού μιας χώρας μπορεί να οδηγήσει στην κάμψη της μετάδοσης ενός ιογενούς νοήματος, όπως είναι η νόσος Covid 19.
Μπορεί η κυνηγετική δραστηριότητα και εν γένει οι μετακινήσεις για την άσκηση της θήρας να εξαιρεθούν από τα γενικά απαγορευτικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ !!!
Μία συντεταγμένη Πολιτεία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εξαιρέσει το κυνήγι από τις δραστηριότητες που αναστέλλονται στην περίοδο του lockdown για τους παρακάτω λόγους:
 
1. Ο κυνηγός μπορεί με την επίδειξη της ατομικής άδειας θήρας του, (δημόσιο έγγραφο με φωτογραφία και ταυτοτικά στοιχεία κατόχου) που έχει νόμιμα θεωρήσει στην τρέχουσα περίοδο 2020 – 2021 να αποδείξει κάθε στιγμή και σε οποιοδήποτε έλεγχο αρμόδιου οργάνου τον σκοπό της μετακίνησης του από και προς τον κυνηγότοπο με βάση την μόνιμη κατοικία του. Σε αντιδιαστολή με πολλές άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, η θήρα διεξάγεται με κανόνες από το πρωί έως το σούρουπο με επίσημη άδεια της Ελληνικής Πολιτείας για την οποία μάλιστα πληρώθηκαν και τα σχετικά τέλη.
 
2. Η δραστηριότητα του κυνηγίου μπορεί αυστηρά να περιορίζεται στα όρια του νομού στον οποίο ο κυνηγός έχει δηλώσει την μόνιμη κατοικία του, για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις σε άλλους νομούς, προς επίτευξη των επιδημιολογικών στόχων της πανδημίας σε εναρμόνιση με τους περιορισμούς του lockdown.
 
3. Είναι αδιαμβισβήτητο ότι η μετακίνηση ενός κυνηγού ή έστω δύο το πολύ κυνηγών με αυτοκίνητο από πόλη ή χωριό προς ένα ελεύθερο υπαίθριο κυνηγότοπο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση του συγχρωτισμού και επομένως της μετάδοσης του ιού, το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει λόγω της αποσυμφόρησης των αστικών κέντρων και επομένως δύναται να επιτρέπεται στα πλαίσια ενός lockdown.
 
4. Η οικονομική δραστηριότητα διατηρείται σε μεγάλο βαθμό και αφορά σε πολλούς τομείς της επιχειρηματικότητας και φυσικά τους εργαζόμενους σε αυτές, με παράλληλη οικονομική τόνωση ορεινών, δυσπρόσιτων ή παραμεθόριων περιοχών, ακόμη και για ευνόητους εθνικούς λόγους.
 
5. Η άσκηση του/των κυνηγετικών σκύλων, στα πλαίσια της ευζωΐας των ζώων, δίπλα στο κάτοχό τους, δεν έχει καμία συμβολή στην εξάπλωση της πανδημίας, απεναντίας επιφέρει ψυχική και συναισθηματική ηρεμία και ευεξία τόσο στον κυνηγό, όσο και στους τετράποδους συντρόφους του.
 
6. Μπορούμε να αναφέρουμε τα παραδείγματα Ευρωπαϊκών κρατών στα οποία η θήρα και οι σχετικές μετακινήσεις επιτρέπονται ακόμα και σε καθεστώς lockdown για τους λόγους που αναφέρθηκαν και όχι μόνο. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση της τήρησης και από την πλευρά των κυνηγών των βασικών προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού (αντισηπτικά, μάσκες, αποστάσεις).
 
Δημήτρης Παπούλιας
 
 
Για τον δασικό κώδικα η θήρα ασκείται ως άθλημα και ως αθλητική δραστηριότητα να ασκείται και στις μέρες της καραντίνας.
Ελπίζουμε να γίνει αποδεκτό και η κυνηγετική έξοδος να δικαιολογηθεί στέλνοντας sms στο 13033 x ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και την επιλογή 6.
 
Εν αναμονή λοιπόν των σχετικών ανακοινώσεων για τη θήρα!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top