Λίμνη Γέργερης: Ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της Κρήτης!

Από την εποχή της Αρχαίας Γόρτυνας, η ευρύτερη περιοχή της σημερινής Γέργερης στο Ηράκλειο, στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη είχε συνδέσει την ύπαρξή της με το μεγάλο βουνό της Κρήτης και το ανεπανάληπτο δώρο της φύσης, το πηγαίο νερό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο ριζοχώρι του Δήμου Γόρτυνας εντοπίζονται τα κατάλοιπα ρωμαϊκού υδραγωγείου ενώ αιώνες αργότερα, κατά την Ενετοκρατία λειτουργούσε εκεί μεγάλος αριθμός νερόμυλων. Αλλά και στη σύγχρονη εποχή, δεν είναι τυχαίο που οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν την «Αναπτυξιακή Εταιρεία Γέργερης» εμφιαλώνοντας και διαθέτοντας στους Κρητικούς το φυσικό «Νερό Ρούβας». Σήμερα, η Γέργερη αποτελεί ιδανικό προορισμό για σύντομες αποδράσεις στην ύπαιθρο, ειδικά για εκείνους που αγαπούν να εξερευνούν επίγειους παραδείσους σε απόσταση αναπνοής από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η φήμη της Γέργερης έχει περάσει τα γεωγραφικά όρια της Κρήτης, λόγω του εκπληκτικού δάσους του Ρούβα, του μεγαλύτερου δάσους πρίνων του νησιού με τα ενδημικά προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας και τις φυσικές πηγές του, που προσφέρεται όχι μόνο για περιηγήσεις και πεζοπορίες αλλά και για πολλές ακόμη δραστηριότητες αθλητικές και αγροτουριστικές.

Ωστόσο, η Γέργερη επιφυλάσσει στον επισκέπτη της και έναν ακόμη ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και του νερού. Ο προορισμός αυτός δεν είναι άλλος από τη φυσική λίμνη της Γέργερης, «του Διγενή το μνήμα» όπως λένε οι ντόπιοι, σε απόσταση ενός μόλις χιλιομέτρου από το χωριό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η μικρή λίμνη συγκεντρώνει το νερό από τον Ψηλορείτη και το Δάσος του Ρούβα ενώ το καλοκαίρι ξεραίνεται. Δίπλα στου «Διγενή το Μνήμα», όμως, έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή λιμνοδεξαμενή που τροφοδοτείται από τις αστείρευτες πηγές της Γέργερης και αρδεύει μέρος των καλλιεργειών της Μεσαράς.

Στην περιοχή των δύο λιμνών, εκεί δηλαδή όπου συνυπάρχουν αρμονικά η φύση και το μεγαλείο της ανθρώπινης ευφυΐας, στην απόληξη του δάσους του Ρούβα και στη σκιά του Ψηλορείτη, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την άγρια ομορφιά της Κρήτης που συνδυάζει βουνό, πράσινο και υδάτινο στοιχείο. 

Στο κατάφυτο εκείνο σημείο διαβιούν 63 διαφορετικά είδη πουλιών, ενώ οι λάτρεις της παρατήρησης αρπακτικών θεωρούν τη λίμνη της Γέργερης τον ιδανικό τόπο για τη δραστηριότητα αυτή. Εξάλλου, η περιοχή θεωρείται καίριας σημασίας μεταναστευτικός σταθμός για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και τόπος όπου μπορεί κανείς να συναντήσει χαρακτηριστικά είδη της κρητικής πανίδας όπως ο άρκαλος, ο σκαντζόχοιρος, ο κρητικός βάτραχος, η νεροχελώνα ή το νερόφιδο. Του «Διγενή το μνήμα» λοιπόν είναι ένας βιότοπος άγριας ομορφιάς, σε πολύ μικρή απόσταση από το Ηράκλειο.

Συχνά επισκέπτες της λίμνης αλλά και ντόπιοι καταγράφουν τον φυσικό τους πλούτο σε βίντεο που αναρτώνται σε δημοφιλείς πλατφόρμες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όλων όσοι επιθυμούν εναλλακτικές αποδράσεις στην Κρήτη.

 

www.cretalive.gr

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top