Πραγματοποιήθηκαν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες το Σάββατο 16 Ιανουαρίου οι φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού με το συντονισμό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού και με τη συμμετοχή 15 εθελοντών ή εργαζομένων του Φορέα.
Για την κάλυψη της περιοχής δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες που κάλυψαν τις περιοχές 1. Δενδροπόταμος, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, Γαλλικός ποταμός, 2. Ανατολικό ανάχωμα Αξιού, Παράκτιο Γαλλικού – Αξιού, 3. Δυτικό ανάχωμα Αξιού, εκβολές Λουδία, ανατολικό ανάχωμα Αλιάκμονα, 4. Υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης, 5. Αλυκή Κίτρους, 6. Εκβολές Αξιού και Αλιάκμονα.
Από τις πιο σημαντικές καταγραφές για φέτος ήταν οι 155 αργυροπελεκάνοι στο Δέλτα του Αξιού, όπου η ομάδα –που εξόρμησε με τη βάρκα του Φορέα Διαχείρισης- είδε επίσης έναν από τους θαλασσαετούς που φωλιάζουν στο Δέλτα του Αλιάκμονα.
Η ομάδα στο δυτικό ανάχωμα του Αξιού εντόπισε δύο ψαραετούς, ενώ η ομάδα στο ανατολικό ανάχωμα του Αξιού κατέγραψε σε μεγάλους αριθμούς κιρκίρια,πρασινοκέφαλες, νερόκοτες, αλλά και μπεκατσίνια, λευκοτσικνιάδες,σταχτοτσικνιάδες και από τα αρπακτικά πολλές γερακίνες και καλαμόκιρκους.
Στο παράκτιο τμήμα Αξιού – Γαλλικού η ομάδα κατέγραψε πολλά φοινικόπτερα,τουρλίδες, τρύγγες, σκαλίδρες και πολλές βαρβάρες, πριν… κολλήσει το αυτοκίνητο στις λάσπες και χρειαστεί η επέμβαση οχήματος μεγάλου κυβισμού για να τραβήξει το τζιπάκι του Φορέα Διαχείρισης.
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο.
Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια.
Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι. Διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές. Φέτος οι ΜΕΚΥΠ κλείνουν 50 χρόνια!
Πηγή axiosdelta.gr