Τα Μετέωρα αποτελούν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, παγκοσμίως και δικαίως αποτελούν ατραξιόν επισκεψιμότητας, διότι το τοπίο είναι μαγευτικό και συν τοις άλλοις τα μοναστήρια που στέκουν στις κορυφές των βράχων αναδεικνύουν έναν άλλο χαρακτήρα, μοναδικό, θρησκευτικό.
Σύμφωνα λοιπόν με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Θέσπιση Χρήσεων και Δραστηριοτήτων εντός του Ιερού Χώρου των Μετεώρων», το οποίο συνετάχθη από το Υπουργείο Πολιτισμού, προβλέπεται να επιτρέπεται η αναρρίχηση στους 124 από τους 150 βράχους των Μετεώρων κι αυτό έφερε σε πλήρη αντίθεση τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, όσο και τον δήμαρχο Καλαμπάκας Χρήστο Σινάνη.
Μάλιστα, τις ενστάσεις τους διατύπωσαν κατά την συνάντησή τους, στην οποία βέβαια υπήρχαν και συγκλίσεις, όπως για παράδειγμα ότι θα παραμείνει ελεύθερη η πρόσβαση στα μονοπάτια και ότι στις αδειοδοτήσεις θα ισχύουν κοινοί κανόνες για όλους.
Πάντως, η υπουργός συμφώνησε με τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατέστησε σαφές ότι στο Προεδρικό Διάταγμα θα προβλέπεται η δυνατότητα μόνο ήπιων μορφών άθλησης.
Παράλληλα, ενώ η υπουργός ήδη έχει συναντηθεί με εκπροσώπους αναρριχητών, πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Ιερών Μονών στα μέσα Σεπτεμβρίου (!), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν την περιοχή εξειδικευμένοι επιστήμονες (αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι) του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψία σε βράχους που πρότειναν οι αναρριχητές.
Κατόπιν όλων αυτών, περιφερειάρχης και δήμαρχος συμφώνησαν να συναντηθούν με την υπουργό εκ νέου στο Υπουργείο.
Ένα ακόμη σημείο διαφωνίας, ήταν η πρόταση της υπουργού να συσταθεί φορέας διαχείρισης της περιοχής των Μετεώρων, με τον περιφερειάρχη να επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται να προσφέρει αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα και δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, με νέους φορείς οι οποίοι είναι εγγενώς δυσλειτουργικοί και δεν έχουν, θεσμικά και λειτουργικά, τη δυνατότητα εφαρμογής των νόμων».
Από την πλευρά της η Λυδία Κονιόρδου έδειξε να συμφωνεί με την πρόταση του Περιφερειάρχη να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές του κράτους και υπό το συντονισμό αυτών των δημόσιων υπηρεσιών να λειτουργήσουν εθελοντικές ομάδες για την πλήρη εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος με στόχο την προστασία των Μετεώρων. Ως πετυχημένο παράδειγμα ο Κώστας Αγοραστός ανέφερε τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας που λειτουργούν υπό το συντονισμό και την καθοδήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στη συνάντηση έγινε συζήτηση και για άλλα θέματα που αφορούν την προστασία και την ανάδειξη των Μετεώρων, κατατέθηκαν προτάσεις και ιδέες που θα εξεταστούν, ενώ οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης ενημέρωσαν την υπουργό Πολιτισμού τόσο για την τουριστική δυναμική που εμφανίζει πλέον η περιοχή όσο και για δραστηριότητες που οργανώνονται.