Μηλιές: Ένα πανέμορφο χωριό με πλούσια ιστορία

Σε απόσταση 28 χλμ. από τον Βόλο και σε υψόμετρο 400 μ., μέσα από πλούσιους ελαιώνες, πλατάνια και καστανιές, ξεφυτρώνουν τα πανέμορφα αρχοντικά των Μηλεών. Ο οικισμός είναι πολύ καλά διατηρημένος, γεμάτος με πλακόστρωτα καλντερίμια, αρκετές βρύσες και καλόγουστα μικρά καφέ και καταστήματα. Λέγεται ότι το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από επιθέσεις πειρατών.

Οι Μηλιές πρωτοστάτησαν στο Πήλιο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Η ονομαστή Σχολή των Μηλεών, που ίδρυσαν οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης, αποτέλεσε σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Απόρροια του διαφωτιστικού έργου της ξακουστής σχολής υπήρξε η ίδρυση της σπουδαίας Βιβλιοθήκης Μηλεών «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί μέχρι σήμερα προικισμένη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια. Αξίζει να κάνετε μια στάση και στο Λαογραφικό Μουσείο, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο φιλοξενεί μια ωραία συλλογή τοπικών φορεσιών και ειδών καθημερινής χρήσης.

Το πιο διάσημο όμως αξιοθέατο όμως, είναι ο παλιός σταθμός του θρυλικού τρένου «Μουτζούρη» και η εντυπωσιακή γέφυρά του, έργα και τα δύο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου. Η διαδρομή με το τρενάκι Άνω Λεχώνια-Μηλιές είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να ζήσει κάθε επισκέπτης του Πηλίου (λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο).
 
Το τρενάκι του Πηλίου: Μια μυθική διαδρομή
Μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή (συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου περίπου 90 λεπτών) είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια και περνώντας από γέφυρες, όπως αυτή του Ντε Κίρικο.
 
Η χαρά του πεζοπόρου

Για αυτούς που αγαπούν τη φύση, το χωριό προσφέρεται επίσης για πεζοπορία με αρκετές διαδρομές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι βατές. Η ανάβαση στο ξωκλήσι του Άθωνα είναι από τους πιο εύκολους περιπάτους, ενώ μπορείτε επίσης να περπατήσετε κατά μήκος των γραμμών του τρένου μέχρι τη σιδερένια Γέφυρα Ντε Κίρικο που αξίζει να δείτε και να φωτογραφίσετε. Άλλη μία πανέμορφη διαδρομή, ιδανική εισαγωγή στις ομορφιές του Πηλίου, είναι αυτή από τα Καλά Νερά μέχρι τις Μηλιές. Πρόκειται για μια εύκολη πορεία μιάμισης ώρας σε ένα θαυμάσιο καλντερίμι ανάμεσα σε ελαιώνες. Μεγαλύτερη αλλά πανέμορφη διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί στην Τσαγκαράδα.

 

 

www.reader.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο