Μοναδικές αποδράσεις κοντά σε Αθήνα και Πάτρα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Μοναδικές αποδράσεις κοντά σε Αθήνα και Πάτρα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Η άνοιξη βρίσκεται στο απόγειό της, η φύση έχει «φορέσει» τα καλά της και η Πρωτομαγιά πλησιάζει, αποτελώντας την απόλυτη αφορμή για να αφήσουμε πίσω μας τους ρυθμούς της πόλης. Η ανάγκη για επαφή με τη φύση, για να «πιάσουμε τον Μάη» και να απολαύσουμε τον ανοιξιάτικο ήλιο, γίνεται επιτακτική.

Στην Αττική οι μικρές πράσινες οάσεις είναι ιδανικές για σύντομες αποδράσεις και κρύβονται μερικά χιλιόμετρα ή και μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Τα πάρκα της πόλης προσφέρουν ένα διάλειμμα από την πολύβουη πρωτεύουσα, από τις υποχρεώσεις και το τρέξιμο της καθημερινότητας. Προσφέρουν παιδικές χαρές, μονοπάτια για περπάτημα μέσα στα ανθισμένα λουλούδια, λίμνες και χώρο για πικ νικ και ατελείωτο παιχνίδι. Παρουσιάζουμε έξι επιλογές για να αποδράσετε με όλη την οικογένεια χωρίς να φύγετε καθόλου από την πόλη, ιδανικές για μονοήμερη εκδρομή.

Βόλτα στα πάρκα του κέντρου της Αθήνας

Εθνικός Κήπος, Σύνταγμα

Ο πρώτος κήπος στο κέντρο της Αθήνας, κρύβει μια όαση πλάι στις λεωφόρους και τη φασαρία της πόλης. Δίπλα στη Βουλή των Ελλήνων, ο Εθνικός Κήπος προσφέρεται για μεγάλες ή μικρές βόλτες και διαλείμματα από την καθημερινή ρουτίνα. Διαμορφώθηκε στον χώρο όπου στην αρχαιότητα ήταν το ιερό άλσος του Λυκείου, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα και ίσως το πιο χαρακτηριστικό και πολυφωτογραφημένο του σημείο είναι το ηλιακό ρολόι που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο, αλλά και το Ζάππειο. Σε έκταση 158 στρεμμάτων, εκτείνονται χιλιάδες είδη φυτών και δέντρων, ενώ έχετε την ευκαιρία να δείτε και πολλά είδη πουλιών. Ανάμεσα στα κατάφυτα μονοπάτια βρίσκονται παγκάκια για ανάπαυλα, λιμνούλες με πάπιες, ζωολογικός κήπος, ενώ η παιδική χαρά προσφέρεται για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με τα παιδιά.

Άλσος Συγγρού, Μαρούσι

Το πιο επισκέψιμο πάρκο των βορείων προαστίων εκτείνεται σε 950 στρέμματα ανάμεσα στην Κηφισιά, το Μαρούσι και τα Μελίσσια. Το Κτήμα Συγγρού είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της Αττικής και από το 1988 τη διαχείρισή του έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών. Διαθέτει μονοπάτια μέσα στο δάσος, σημεία ιδανικά για πικ νικ και παιδική χαρά. Από το 2020 συναντάμε και τον εμβληματικό Ελληνικό Κήπο, που αποτελεί υπόδειγμα ανθεκτικού κήπου στην Κλιματική Αλλαγή. Εκεί βρίσκεται και η διατηρητέα έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού, αλλά και ο ναός του Αγίου Ανδρέα, ο μοναδικός ορθόδοξος ναός γοτθικού τύπου στην Ελλάδα κατασκευασμένος με βάση τα σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ.

 

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα

Ένα από τα πιο σύγχρονα πάρκα, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, φιλοξενεί δραστηριότητες και εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί έναν χώρο πρασίνου με μεγάλη ποικιλία φυτών όπως ελιές, δάφνες, κυπαρίσσια, αλλά και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών. Το έργο του αρχιτέκτονα Renzo Piano έχει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά από όλα τα μέρη της Αθήνας. Η θέα 360° από τον εμβληματικό Φάρο προς τη θάλασσα και όλη την Αθήνα, το Κανάλι, το Ξέφωτο και η Εθνική Βιβλιοθήκη, είναι μερικοί από τους χώρους που αγαπούν οι οικογένειες για τις βόλτες του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο.

 

Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι
Ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες οξυγόνου στην Αθήνα, το Άλσος Βεΐκου εκτείνεται στους βορειοδυτικούς πρόποδες των Τουρκοβουνίων και πήρε το όνομά του από τον αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Λάμπρο Βέικο. Το καταπράσινο πάρκο 256 στρεμμάτων στο Γαλάτσι διαθέτει κιόσκια και σημεία για ξεκούραση, μονοπάτια για περιπάτους, παιδικές χαρές, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν, να ξεκουραστούν στην καφετέρια, να ανέβουν ως το θέατρο που φιλοξενεί εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες και να απολαύσουν ταινίες στο θερινό σινεμά.

 

Πάρκο Τρίτση, Ίλιον

Το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων, βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Ιλίου και συνορεύει τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Το Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» προσφέρει ηρεμία και ξεγνοιασιά ανάμεσα στις 6 τεχνητές λίμνες και τα μονοπάτια του, όπου ολόγυρά τους συναντάμε 389 είδη φυτών. Επιπλέον, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταγράψει στους χώρους του 175 είδη πουλιών. Μπορείτε να κάνετε βόλτα με το ποδήλατο οικογενειακώς, καθώς διαθέτει ποδηλατόδρομους, να ξαποστάσετε και να κάνετε πικ νικ στα τραπέζια, να καθίσετε για καφέ και να παίξετε με τα παιδιά ή να παρακολουθήσετε κάποιο εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

 

The Ellinikon Experience Park, Ελληνικό

Ένα σύγχρονο πάρκο στα Νότια Προάστια, δίπλα στη θάλασσα, το Ellinikon Experience Park είναι ένα νέος αστικός χώρος πρασίνου σχεδιασμένος για μικρούς και μεγάλους. Η πράσινη όαση εξελίσσεται συνεχώς και εμπλουτίζεται με νέους χώρους και δραστηριότητες. Σημείο αναφοράς του αποτελεί το σιντριβάνι με τις υδάτινες χορογραφίες, ενώ διαθέτει χώρο για γυμναστική και κήπο Zen για στιγμές χαλάρωσης και το παιδικό δάσος, έναν χώρο με ξύλινα παιχνίδια και κατασκευές που προσφέρονται για εκπαίδευση και εξερεύνηση. Ξεχωρίζει το Experience Centre, με τις πέντε θεματικές ζώνες, οι οποίες ταξιδεύουν τους επισκέπτες στο μέλλον του πάρκου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη.

—————————————————————-

Ενώ στην άλλη πλευρά της Ελλάδας μας, στην μεγαλόπρεπη Πάτρα, η πρωτεύουσα της Αχαΐας, μάς δίνει το προνόμιο να βρεθούμε σε μερικούς από τους πιο γραφικούς προορισμούς της χώρας σε λιγότερο από δύο ώρες.

Αν δεν έχετε κανονίσει ακόμα πού θα περάσετε την ημέρα της Πρωτομαγιάς, σας προτείνουμε τέσσερις ιδανικούς προορισμούς για αξέχαστες, σύντομες αποδράσεις.

Ναύπακτος και Ορεινή Ναυπακτία

Μόλις περάσετε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, σε περίπου μισή ώρα, το σκηνικό αλλάζει ριζικά. Η Ναύπακτος συνδυάζει μοναδικά την αύρα της θάλασσας με την επιβλητικότητα του βουνού.

Ξεκινήστε με έναν καφέ στο γραφικό βενετσιάνικο λιμάνι και ανηφορίστε προς το Κάστρο για να απολαύσετε την πανοραμική θέα του Κορινθιακού, που τέτοια εποχή είναι στα καλύτερά του.

Αν θέλετε να πιάσετε τον Μάη παραδοσιακά, συνεχίστε τη διαδρομή σας προς την Ορεινή Ναυπακτία. Χωριά όπως η Άνω Χώρα και η Ελατού προσφέρουν απλόχερα καταπράσινα τοπία, τρεχούμενα νερά και σκιερά δάση από έλατα, ιδανικά για πικνίκ ή παραδοσιακό φαγητό σε τοπικές ταβέρνες.

Καλάβρυτα και Πλανητέρο: Ανοιξιάτικη αναγέννηση στο βουνό

Ποιος είπε ότι τα Καλάβρυτα είναι αποκλειστικά χειμερινός προορισμός; Την άνοιξη, η περιοχή αποβάλλει το «λευκό» της ένδυμα και μεταμορφώνεται σε έναν επίγειο παράδεισο χρωμάτων και αρωμάτων.

Αφιερώστε χρόνο σε μια στάση στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Χτισμένη στον εντυπωσιακό βράχο, προσφέρει μοναδική θέα και μια αίσθηση γαλήνης που ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα της ημέρας. Για τους πιο δραστήριους, η πεζοπορία σε ένα τμήμα του μονοπατιού Ε4 που διασχίζει την περιοχή θα σας φέρει σε άμεση επαφή με την ανθισμένη φύση. Η διαδρομή από τη Ζαχλωρού μέχρι τα Νιάματα είναι περίπου 15 χιλιόμετρα. Σε αυτά ο πεζοπόρος θα δει πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση, σπήλαια με σταλαγμίτες και σταλακτίτες και καταρράκτες χειμάρρων, σε μία διαδρομή περίπου 4 ωρών. Αφήστε για λίγο το κέντρο των Καλαβρύτων και κατευθυνθείτε προς το Πλανητέρο. Το υπέροχο πλατανοδάσος με τις πηγές του Αροάνιου ποταμού είναι το απόλυτο σκηνικό για να γιορτάσετε την Πρωτομαγιά. Τα τρεχούμενα νερά και οι αιωνόβιοι πλάτανοι δημιουργούν ένα φυσικό κλιματισμό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε φρέσκια πέστροφα στις ταβέρνες που βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στα νερά.

Δάσος Στροφυλιάς και Καϊάφας: Για αυτούς που βιάζονται για καλοκαίρι

Αν για εσάς Πρωτομαγιά σημαίνει παραλία, αλμύρα και (γιατί όχι;) η πρώτη βουτιά της χρονιάς, τότε η ακτογραμμή της Δυτικής Πελοποννήσου σας καλεί.

Κινηθείτε νότια προς την Ηλεία. Το δάσος της Στροφυλιάς είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα όπου τα πεύκα φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη λευκή άμμο της παραλίας της Καλόγριας. Αποτελεί ίσως το καλύτερο «φυσικό χαλί» για να απλώσετε το καρό τραπεζομάντιλο του πικνίκ σας.

Λίγο πιο κάτω, η λίμνη του Καϊάφα και η απέραντη παραλία της Ζαχάρως προσφέρουν ένα κινηματογραφικό τοπίο. Συνδυάστε πεζοπορία στα μονοπάτια γύρω από τη λίμνη με χαλάρωση στις χρυσαφένιες αμμουδιές του Ιονίου.

Γαλαξίδι: Ρομάντζο και νησιωτική αύρα στη Στερεά

Σε απόσταση περίπου μιάμισης ώρας από την Πάτρα, μέσω της γέφυρας και της εθνικής οδού Ναυπάκτου-Ιτέας, κρύβεται ένας οικισμός που θυμίζει νησί. Το Γαλαξίδι διατηρεί στο ακέραιο την παλιά ναυτική του αίγλη και είναι ιδανικό για όσους αναζητούν χαλαρούς ρυθμούς.

Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια, θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα καπετανόσπιτα και κάντε τη βόλτα σας στον πευκόφυτο λόφο που αγκαλιάζει τον οικισμό.

Το μεσημέρι επιβάλλει ουζάκι και ολόφρεσκα θαλασσινά στις γραφικές ψαροταβέρνες του λιμανιού, με τον ήλιο να στραφταλίζει στα νερά του κόλπου. Είναι η τέλεια μετάβαση από την άνοιξη στο καλοκαίρι.

 

 

ΠΗΓΗ

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook42.00k
Instagram2.20k
error: Content is protected !!
Κύλιση στην κορυφή