«Μυστικές» παραλίες για να κοιμηθείτε κοιτώντας τα αστέρια

Καλοκαίρι. Η εποχή των ταξιδιών, των εκδρομών, των μεγάλων και μικρών αποδράσεων. Όλοι θα το ζήσουμε αλλά κάποιοι θέλουμε φέτος να το ζήσουμε διαφορετικά. Μακριά από την πεπατημένη και τον πολύ κόσμο, την φασαρία, τις πολυτέλειες. Ήρεμα, κοντά στη φύση, με πολύ κολύμπι, διάβασμα και ονειροπόληση. Για κάποιους από εμάς ίσως και με snorkeling, ψάρεμα και πεζοπορία.

Το να περάσουμε ένα ή παραπάνω 24ωρα σε μία ήσυχη παραλία είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Είμαστε εμείς, η παρέα μας κι η φύση. Κοιμόμαστε στη γη με τον ήχο της θάλασσας, στο μόνο ξενοδοχείο στον κόσμο που έχει εκατομμύρια αστέρια και ξυπνάμε πάλι με τον ήχο της θάλασσας και το χάδι των πρώτων ακτίνων του ήλιου.
 Ωστόσο, το ελεύθερο camping με σκηνή στην Ελλάδα δεν είναι νόμιμο. Μπορείτε, όμως, να ζήσετε εντελώς νόμιμα την εμπειρία – το «διαβατήριο» λέγεται sleeping bag – υπνόσακος. Μπορείτε να κοιμηθείτε με υπνόσακο όπου θέλετε, αρκεί φυσικά να σέβεστε το περιβάλλον και τους κάθε μορφής γείτονες – δίποδους και τετράποδους. Δεν μπορείτε, όμως, να κοιμηθείτε σε προστατευόμενους δρυμούς, περιοχές Natura κλπ.
 Άρα παίρνετε τον σάκο με τα απαραίτητα και το sleeping bag σας, όπως και τα απαραίτητα:

  • Ελβετικό πολυεργαλείο

  • Σπάγκος

  • Πετονιά

  • Φακός με καινούριες μπαταρίες

  • Πυξίδα

  • Power banks πλήρως φορτισμένες για το κινητό

  • Μάσκα –αναπνευστήρας

  • Μίνι φαρμακείο –να περιέχει οπωσδήποτε στικ για τσιμπήματα από έντομα

  • Εντομοαπωθητικό

  • Αντηλιακό

  • Μαγιό

  • Παπούτσια πεζοπορίας/κάλτσες

  • Δύο αλλαξιές

  • Παρεό-πανιά για σκιά

  • Θερμός

  • Τα απαραίτητα φαγητά

  • Αρκετό νερό

  • Σακούλες απορριμμάτων και χαρτί υγείας

Μια σημείωση εδώ: Κάποιες από τις παραλίες που θα βρείτε παρακάτω, έχουν μια καντίνα ή χωριό ή ταβέρνα κοντά οπότε θα βολευτείτε. Όμως, η αυτονομία είναι σημαντική και ειδικά τις βραδινές ώρες.

Να ξεκινήσουμε με την Γαύδο. Δεν υπάρχει λίστα για ελεύθερο camping που να μην την περιλαμβάνει –το νησί αγαπάει τα ελεύθερα πνεύματα και θα έχετε και εφόδια, ταβέρνες κλπ. σε κοντινή απόσταση. Πάτε από Παλιόχωρα (Νότια από το Λιμάνι των Χανίων), με καραβάκι. Tip: Προσέχετε τους κέδρους. Μην σκεφτείτε να κόψετε ούτε κλαδί.

Νότια και Δυτική Κρήτη – δεν ξέρουμε τι να πρωτοπούμε. Πρόκειται ίσως για το καλύτερο μέρος στον κόσμο για πεζοπορία και εξερεύνηση μικρών και μεγάλων παραλιών. Προτιμήστε να το ζήσετε Άνοιξη –για να αποφύγετε τη ζέστη. Πάρτε την παρέα σας και κάντε τον κόπο και περπατήστε στο μονοπάτι ανάμεσα Λουτρό – Σφακιά για να κοιμηθείτε ένα βράδυ στα Γλυκά Νερά (πάει και καραβάκι από Σφακιά αλλά το μονοπάτι προσφέρει στην εμπειρία). Πεντακάθαρα βότσαλα, μπλε κρυστάλλινα νερά, κατακόρυφα ψηλά  βράχια πίσω σας – ο ήλιος πέφτει νωρίς – ταβερνάκι πάνω στο νερό και άφθονο γλυκό νερό αν σκάψετε στην παραλία. Ή λίγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά στο αμμουδερό Φραγκοκάστελο. Ή ακόμα πιο ανατολικά στον μεγαλειώδη Μύρτο. Τα αστέρια του Λιβυκού Πελάγους όπως τα βλέπετε ξαπλωμένοι σε μια παραλία της Νότιας Κρήτης δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Από Κυκλάδες χαμός, αλλά θα προτιμούσαμε Ηρακλειά ή Δονούσα. Νησιά με μικρές παραλίες, ήρεμα και φιλικά στους ήσυχους κατασκηνωτές.

 Απόλυτο must η παραλία Παχιά Άμμος στη Νίσυρο, στα Δωδεκάνησα. Τεράστια με παχιά κόκκινη άμμο. Μακριά από το Μανδράκι –πρέπει να πάτε με αμάξι, ταξί  ή το τοπικό λεωφορείο ως ένα σημείο και μετά περπάτημα  σε μονοπάτι πάνω στα βράχια για να φτάσετε και θα χρειαστείτε προμήθειες ( σίγουρα νερό) και αυτοσχέδια σκιά ή σκηνή ή σκίαστρο παραλίας. Είναι υπήνεμη και αν είσαι καλός-ή στο καμάκι,  η θάλασσα εκεί έχει πλούσιο σε χταπόδια βυθό.

Στη Χίο, λίγο πιο βόρεια από τα Καρδάμυλα, στην ανατολική πλευρά του νησιού, υπάρχει μία τεράστια παραλία που λέγεται ΓιόσωναςΤεράστια, με πεντακάθαρα βότσαλα και βαθύ μπλε νερά είναι από τις ωραιότερες παραλίες για ύπνο και κολύμπι στην Ελλάδα. Έχει και σημείο για προμήθειες/νερό/μπύρες/φαγητό οπότε είναι σούπερ αν κάποιοι θέλετε να νοιώθετε περισσότερο ασφαλείς και λιγότερο survivors. Για να μην αναφερθούμε στις ταβέρνες του κοντινού Να (Ναγός) με χιώτικους μεζέδες.
 Εντάξει, λίστα για camping χωρίς Πήλιο δεν γίνεται. Δεκάδες παραλίες ανατολικά, δυτικά και νότια, προτιμάμε την βόρεια άκρη της παραλίας στο Χορευτό – στη νότια υπάρχει κανονικό camping. Ακόμα πιο ερημικά τολμήστε την παραλία του Οβριού κάτω από το χωριό Πουρί.

Προσοχή: Στο Πήλιο μετά τον δεκαπενταύγουστο πιάνουν μπόρες και τα νερά κατεβαίνουν στις παραλίες. Άρα ύπνο στην παραλία θα συστήναμε μόνο αφού τσεκάρετε σχολαστικά το Δελτίο Καιρού της ΕΜΥ.

«Πάμε» τώρα δυτικά στις ατέλειωτες αμμώδεις παραλίες της Δυτικής Πελοποννήσου. Φανταστικά τοπία, 68 χιλιόμετρα Κυπαρισσιακός Κόλπος, πολλές παραλίες, η μεγαλύτερη δύση στην Ελλάδα, πρασινογάλαζα νερά. Θα χρειαστείτε αμάξι για να σταματάτε σε όποια θέλετε. Προτείνουμε την Παραλία του Καϊάφα.

Θα κλείσουμε με την «Βασίλισσα του Ελεύθερου Camping» στην Ελλάδα. Δίπλα στην Αθήνα, μπορεί να προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις μέχρι και ύπνο σε ακροποταμιές ή βουτιές σε καταρράκτες. Μιλάμε φυσικά για την Εύβοια, την πατρίδα της Παλίρροια  κι εμείς θα σας προτείνουμε μία παραλία στην Βόρειο Εύβοια, τα Κανατάδικα. Οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της Ιστιαίας κι απέναντι από τα Τρίκερι και το στόμιο του Παγασητικού, είναι μία απέραντη πεντακάθαρη παραλία με γαλάζια νερά και πολλές ευκολίες. Ντουζιέρες, καμπίνες και καλαμωτές ομπρέλες –free από τον δήμο, λίγη σκιά, τρία καφενιοταβερνάκια σε κάποιο σημείο με πολύ καλές τιμές και μία θάλασσα ιδανική για ψάρεμα με πεταχτή.

 

 

www.lifo.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top