Νέα δηλητηρίαση χρυσαετού στη Δράμα

Άλλο ένα τραγικό περιστατικό δηλητηρίασης της άγριας ζωής καταγράφηκε στη Δράμα, με θύμα αυτή τη φορά έναν χρυσαετό τρίτου έτους. 

Το πουλί- ένα ακόμη θύμα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο- βρέθηκε νεκρό στις 20 Οκτωβρίου, στην περιοχή του χωριού Περίβλεπτο Παρανεστίου Δράμας. 

Ο χρυσαετός βρέθηκε με τη δηλητηριασμένη τροφή στο ράμφος. Ο προστατευόμενος και απειλούμενος με εξαφάνιση αετός εντοπίστηκε καθώς έφερε δορυφορικό πομπό, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής για τη μελέτη του είδους στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο υποψήφιος διδάκτορας Λαυρέντης Σιδηρόπουλος ενημέρωσε τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, που συγκρότησε κλιμάκιο. Σύμφωνα με τις ενδείξεις της τηλεμετρίας, ο χρυσαετός δηλητηριάστηκε το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. 

Ακολουθώντας την πορεία του πουλιού και έπειτα από έρευνα εντοπίστηκε κοντά στο Πολυνέρι Παρανεστίου- τέσσερα χιλιόμετρα από το σημείο όπου βρέθηκε ο χρυσαετός- το δηλητηριασμένο δόλωμα που αποτέλεσε την αιτία θανάτου του: εντόσθια ζαρκαδιού.

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κάνει λόγο για σωρεία παραβάσεων ενάντια της άγριας ζωής και της δημόσιας υγείας σε αυτό το περιστατικό. 

«Πρόκειται για ένα τριπλό έγκλημα που περιλαμβάνει τη θανάτωση δύο προστατευόμενων ειδών, ενός ζαρκαδιού που χρησιμοποιήθηκε για δόλωμα και ενός χρυσαετού– αυστηρά προστατευόμενου είδους από την ελληνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία- ενώ το περιστατικό έλαβε χώρα εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Πρινόλοφου – Μαυροκορδάτου και εκτός από την παράνομη θήρα του ίδιου του ζαρκαδιού έγινε παράνομη χρήση δηλητηριασμένου δολώματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φορέας. 

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η περιοχή έχει αποδειχθεί «hot-spot» παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, καθώς έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν. «Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η διενέργεια ενδελεχούς έρευνας στην περιοχή, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα αίτια αυτής της συστηματικότητας και να εξαλειφθούν οριστικά», τονίζει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί 11 περιστατικά χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ τουλάχιστον άλλα έξι έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση του φαινομένου, σημειώνει ο Φορέας, αρκεί να αναλογιστεί ότι στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής για τη μελέτη του χρυσαετού, από τους 11 νεοσσούς και 5 ενήλικα πουλιά που είχαν σημανθεί, ένα ενήλικο και 3 νεοσσοί έχουν βρεθεί δηλητηριασμένοι, ενώ άλλος ένας νεοσσός «αγνοείται» έπειτα από κατανάλωση νεκρού ζώου. Άλλοι δύο χρυσαετοί, χωρίς δορυφορικό πομπό, έχουν βρεθεί νεκροί από δηλητηρίαση φέτος. 

Αν και οι χρυσαετοί- και γενικότερα τα αρπακτικά πτηνά- δεν αποτελούν τον κύριο στόχο δηλητηρίασης, όπως για παράδειγμα ο λύκος, συχνά είναι παράπλευρα θύματα, καθώς καταναλώνουν νεκρά ζώα που θα βρουν στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση, επισημαίνει ο Φορέας. 

«Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι αυτό το παράνομο και άκρως επικίνδυνο φαινόμενο για την άγρια ζωή και τη δημόσια υγεία είναι ανεξέλεγκτο στην ελληνική ύπαιθρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, όπου σημειώνεται ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παραμένει μια από τις πρώτες περιφέρειες σε καταγραφή περιστατικών της παράνομης και τόσο επιζήμιας αυτής πρακτικής.

 

 

www.lifo.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο