Νερό από τις πηγές στο ποτήρι μας…

Aπό πού ακριβώς προέρχεται το πιο πολύτιμό μας αγαθό; Το νερό των φυσικών πηγών, αυτό που τρέχει γάργαρο από τα βουνά, πριν φτάσει σε βιολογικούς καθαρισμούς  και σωληνώσεις …

 

της Μαρίας Γκέκα

 

Η θεώρηση του νερού ως πηγή ζωής, άρχισε πιθανότατα, συγχρόνως, με την ιστορία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος, από την αρχή της ιστορίας του πάντα επέλεγε τον τόπο κατοικίας του κοντά σε λίμνες, ποτάμια και πηγές και συνδύαζε τις μετακινήσεις του, με βάση την παρουσία του νερού. Ήδη, 5000 χρόνια πριν, άρχισαν να ανοίγονται πηγάδια και στη συνέχεια να κατασκευάζονται υδραυλικές εγκαταστάσεις για την εξεύρεση νερού. Οι Ρωμαίοι έκτισαν το πρώτο υδραγωγείο και το 10ο αιώνα αρχίζουν στην Ευρώπη οι πρώτες εξακριβωμένες γεωτρήσεις. Από το 17ο αιώνα και μετά, εντάθηκε το ενδιαφέρον για την ποιότητα, την προστασία και την επεξεργασία του νερού, ώσπου να φτάσουμε σιγά-σιγά μετά την επεξεργασία και στην εμφιάλωσή του.

Άφθονα τα υπόγεια νερά της χώρας μας, δεδομένου ότι όλα τα βουνά κρατούν και κατεβάζουν σε δεκάδες- εκατοντάδες πηγές πόσιμο καθαρό νερό.  Οι πηγές και οι αναβλύσεις συνδέονται στενά με τον κύκλο του νερού στη φύση. Τα νερά των βροχών διεισδύουν στο υπέδαφος όπου συγκεντρώνονται σε υπόγειους ταμιευτήρες και στη συνέχεια βρίσκουν διέξοδο στην επιφάνεια μέσω των πηγών. Οι πηγές αποτελούν σημαντική ένδειξη της υδροφορίας μιας περιοχής.

Σήμερα, σε μια εποχή που πολλά ποτάμια και πηγές εξαφανίστηκαν είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τις φυσικές πηγές της χώρας μας. Ευτυχώς ακόμη, οι πηγές μας παραμένουν αμόλυντες και έχουμε την τύχη να πίνουμε ποιοτικό και καθαρό νερό στα περισσότερα μέρη της χώρας μας

 Πηγές Βοϊδομάτη

Ο Βοϊδομάτης (ποτάμι του Βίκου) είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στη διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και τελικά συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα.

pigi-vikos-nero

Το όνομά του, σημαίνει “Νερομάνα”. Πρόκειται για λέξη σλαβικής προέλευσης που προέρχεται από το Voda, που σημαίνει νερό, και το Mata που θα πει μητέρα. Ο Βοϊδομάτης διαθέτει κρυστάλλινα και παγωμένα νερά χειμώνα – καλοκαίρι, με σταθερή θερμοκρασία στους 4ο C και αποχρώσεις του γαλαζοπράσινου που θέλουν να σε κάνουν να χαθείς μέσα τους.Το νερό του, φυσικά είναι πόσιμο και μάλιστα θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς όλης της Ευρώπης.

 

Πηγές Τζουμέρκων (Αθαμανικά Όρη)

Μοιρασμένος ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ο τραχύς ορεινός όγκος των Τζουμέρκων, τμήμα της Κεντρικής Πίνδου, ορίζεται στη μεν ανατολική πλευρά του από τη λεκάνη απορροής του Αχελώου, στη δε δυτική, νότια και βόρεια πλευρά του από τη λεκάνη απορροής του Αράχθου και των παραποτάμων του.

Τα Αθαμανικών Όρη, θεωρούνται από τις πιο άγριες κορυφογραμμές της Πίνδου. Ψηλές κορυφές και επιβλητικές κορυφογραμμές, γραφικά υποαλπικά οροπέδια, χαράδρες με απόκρημνες πλαγιές, δάση και θαμνώδεις εκτάσεις, πολυάριθμοι καταρράκτες και τρεχούμενα νερά συνθέτουν την εικόνα της περιοχής των Τζουμέρκων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν περισσότερες από 300 πηγές νερού.

 

Πηγές Αραβησσού

Δυτικά των Γιαννιτσών από το βουνό Πάϊκο, αναβλύζουν οι Πηγές της Αραβησσού. Στο χώρο ανάβλυσής λειτουργεί αντλιοστάσιο, το οποίο τροφοδοτεί με πόσιμο νερό την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι 11 γεωτρήσεις παροχετεύουν 4.700 κυβικά μέτρα νερού την ώρα.

pigi-nero-aravissos

Το νερό συγκεντρώνεται σε τρία φρεάτια στράγγισης και στη συνέχεια οδηγείται στο φρεάτιο υδροληψίας. Από εκεί μέσω αγωγού μεταφέρεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τον υδάτινο πλούτο των Πηγών συμπληρώνουν η Πηγή του Πλατάνου, άλλες, μικρότερες αναβλύσεις και το ποτάμι ορίζοντας μια φύση γόνιμη, φιλόξενη, σκιερή.

 

Πηγές Γκούρας – Θεσσαλικά Άγραφα

Οι πηγές αυτές βρίσκονται μέσα στο δάσος «Βατσουνιάς» στο Δήμο Μουζακίου του Νομού Καρδίτσας. Οι πηγές στη περιοχή αυτή αποτελούν τμήματα της λεκάνης απορροής του Πηνειού Ποταμού. Οι τοπογραφικές συνθήκες που καθορίζουν το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφώθηκαν με την πάροδο των γεωλογικών ετών μέσω της δράσης ενδογενών (μετακινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών) και εξωγενών (κυρίως η επίδραση ατμοσφαιρικών παραγόντων) δυνάμεων. Βασικά στοιχεία που περιγράφουν το ανάγλυφο είναι οι υψομετρικές μεταβολές, η κλίση του εδάφους και οι πτυχώσεις.

Οι φυσικές (με αρτεσιανό νερό) πηγές της Γκούρας τροφοδοτούν επίσης με 900 μ3 ανά 24ωρο πόσιμο νερό Το νερό των πηγών της Γκούρας αναβλύζει από υπόγειες φυσικές δεξαμενές και δεν σταματάει ποτέ.

 

Κρήτη

Πολλές οι φυσικές πηγές και στην Κρήτη, από τα Λευκά Όρη στη δυτική Κρήτη, τον Ψηλορείτη στην κεντρική και τις πηγές Ζάκρου, στη Σητεία, στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Αστείρευτες οι πηγές των Λευκών Ορέων στην Κρήτη, καλύπτουν τις ανάγκες για πόσιμο νερό των κατοίκων των τριγύρω χωριών, αλλά το σημαντικό είναι ότι εξάγονται στο εξωτερικό, κάνοντας γνωστό ένα ακόμη προτέρημα τόσο της χώρας όσο και του ίδιου του νησιού.

pigi-nero-zaros-

Στον Ψηλορείτη συναντάμε την πηγή Ζαρός, που αναβλύζει από τα ανθρακικά πετρώματα του βουνού σε υψόμετρο 402 μέτρων και η παροχή της κυμαίνεται περίπου στα 400 m3/h. Χαρακτηρίζεται ως πηγή υπερχείλισης, ενώ το 1987 δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του Ζαρού. Τα υπερχειλίζοντα νερά της λίμνης καταλήγουν στο φράγμα της Φανερωμένης.

Η μεγάλη πηγή του χωριού Ζάκρου, λέγεται Μέσα Μύλος. Η πληθώρα μικρών πηγών στο χωριό είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργούν κατά τις  προηγούμενες δεκαετίες, 11 νερόμυλοι. Όσο για τη βλάστηση; Θα σας αφήσουμε να την ανακαλύψετε μόνοι σας!

 

Πηγή: www.naturanrg.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top