Στις 15/9/21 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ”» του υπουργείου Εσωτερικών. Ψηφίστηκαν 21 από τα συνολικά 55 άρθρα και τροπολογίες, λιγότερα από τα μισά.
Η διαβούλευση σχετικά με το παρόν νομοσχέδιο ήταν η μεγαλύτερη ολων των εποχών με πάνω από 22.000 συμμετοχές που περισσότερο από 75% ήταν αρνητικές.
Οι κυνηγοί είναι άρρηκτα δεμένοι με τον σκυλο τους. Εχουν αποκτήσει μια σχέση ζωής γιατι βιώνουν μαζί του αυτό που πραγματικά τους ενώνει το κυνήγι.
Κυνηγετικές φυλές υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια με πολλές αναφορές .Με το νέο νόμο όμως η συνέχιση και εξέλιξη τους φαίνεται πλέον αδύνατη.
Τι προβλέπει ο νέος νόμος:
Συγκεκριμένα προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας υποχρεούται να προβεί σε στείρωση, (κόστος 300€) εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες γέννες.
Οξύμωρο αποτελεί το γεγονός ότι το κόψιμο της ουράς αποτελεί βάναυσο ακρωτηριασμό ,αλλά ο ευνουχισμός και ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων ,πράξη ευζωίας του σκύλου.
Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, τελικά προστέθηκε η δυνατότητα παράκαμψης αυτής της υποχρέωσης εφόσον έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που προβλέπεται να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι διασφαλίζεται πως ακόμα και εάν εγκαταλειφθεί ένα μη σημασμένο ζώο συντροφιάς, θα είναι εύκολο να βρεθεί ο γεννήτοράς του και κατ’ επέκταση ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος θα έχει όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Για τη διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού αρχίζει την 1η Μαρτίου 2022, ενώ η παράλειψη της μιας ή της άλλης πράξης επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου
Οι κυνηγοί υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους σε αντίθεση με όλους τους άλλους .Επίσης θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση.
Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος, που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί και δεν έχει εγγραφεί στο ΕΜΖΣ. Η Άδεια αφαιρείται και όταν ο κυνηγετικός σκύλος δεν φοράει την διακριτή σήμανση .
Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη κοινωνική ομάδα.
Αποτελεί κοινωνικο ρατσισμό και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών και Αλιέων αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενάντια στο ακραίο αυτό νομοσχέδιο που επιβάλει οριζόντιες στειρώσεις χωρίς καθόλου να λάβει υπόψη την κοινωνική ευαισθησία και παραλληλία θεωρεί όλους τους κατόχους σκυλιών ανεύθυνους.
Οι θέσεις και δράσεις του ΚΕΚΑ
Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών (Στέλιος Πέτσας).
Η φράση του υπουργού είναι για τους κυνηγούς στάση ζωής.
Το ΚΕΚΑ λεει: Αγαπάμε και φροντίζουμε τα σκυλιά μας σαν συντρόφους και όχι σαν εργαλεία. Και κανένας άκριτα δεν μπορεί να το αμφισβητεί.
Το ΚΕΚΑ είναι απόλυτα σύμφωνο στον έλεγχο των αδέσποτων Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα κυνηγετικά σκυλιά που έχουν ιδιοκτήτη ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ευζωία τους.
Στα κυνηγετικά σκυλιά αλλά και τα σκυλιά αγωνων κυνηγίου οι άξιοι γεννήτορες δίνουν τα γονίδια τους, έτσι διαιωνίζεται και εξελίσσεται η φυλή. Με την υποχρεωτική στείρωση τα άξια αρσενικά και θηλυκά ,δεν θα μπορούν να συνεχίσουν αυτην την πορεία. Γρήγορα θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας των φυλών με ιστορία αιώνων. Στην Ελλάδα διατηρούμε φυλές από την αρχαιότητα (Ελληνικός ιχνηλάτης , Κρητικός λαγωνικός κ.λπ).
Ότι δημιούργησαν στους αιώνες οι πρόγονοι μας ,θα σβηστεί εξαιτίας ενός επαίσχυντου νομοσχεδίου.
Εάν ισχύσει τελικά,η οριζόντια στείρωση, η εκτροφή πλέον θα περάσει στα χέρια επαγγελματιών και μόνο, με προφανή αύξηση του κόστους, αλλα και απειροελάχιστες επιλογές αναπαραγωγής αφού τα άξια κυνηγόσκυλα (των κυνηγών) θα είναι στειρωμένα.
Επίσης θα κάνουν χρυσές δουλειές τα εκτροφεία –κολαστήρια των Βαλκανίων με χιλιάδες ζώα να απαραράγονται σε άθλιες συνθήκες.
Να εξαιρεθούν οι κυνηγετικές φυλες από την υποχρεωτική στείρωση όπως οι σκύλοι εργασίας του στρατού και σωμάτων ασφαλείας.
Οι κτηνίατροι ακομη και αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις είναι αντίθετες .Ποιους τελικά εξυπηρετεί το νομοσχέδιο;
Πρόταση μας: Μια θηλυκιά να μπορεί να αναπαραχθεί μόνο 2 φορές σε όλη της την ζωή, αυτό αποτελεί βάση για την ερασιτεχνική εκτροφή, την διατήρηση των αξίων γεννητόρων αλλά και τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων γεννήσεων.
Συμφωνούμε για την υποχρεωτικότητα και καταγραφή μέσω των μικροτσίπ και καταγραφη τους στο ΕΜΖΣ.
Δεν είμαστε αντιθετοι στην αποστολή DNA αλλά αυτό να γίνεται με κόστος του κράτους . Τα 150 € ανά σκύλο είναι μεγάλη δαπάνη ιδιαίτερα σε μια κοινωνική ομάδα που απαρτίζεται συνήθως από ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Ενα παράβολο των 10-15 ευρώ θα ήταν αποδεκτό.
Καλούμε την κυβέρνηση παγώσει ΤΩΡΑ την εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Το ΚΕΚΑ σκοπεύει να οργανώσει κινητοποιήσεις Πανελλαδικά.
Να κάνει επαφές με οόλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η Αγανάκτηση του κυνηγετικού κόσμου είναι πολύ μεγάλη και έρχεται να προστεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία.
Συνάδελφοι κυνηγοί ενώστε τις φωνές σας με το ΚΕΚΑ.
Είμαστε μια μεγάλη κοινωνική ομάδα.
Ολοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτά που μας οδηγούν σε μια θλιβερή ζωή. Μια ζωή που δεν επιλέξαμε.
Να παλέψουμε, δυνατά, ενάντια σε αυτά που θέλουν να σβήσουν το όραμα μας.