Ο «τολμηρός» αυτοκρατορικός πιγκουίνος κινδυνεύει με εξαφάνιση

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος είναι το μοναδικό ζώο που τολμά να αναπαράγεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής. Υπομένει θυελλώδεις ανέμους για να γεννήσει και να προστατεύσει ένα μόνο αυγό. Τώρα, όμως, η κλιματική αλλαγή απειλεί τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο της Ανταρκτικής με εξαφάνιση, δήλωσε την Τρίτη η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, καθώς το λιώσιμο των πάγων ανατρέπει το περιβάλλον που χρειάζεται για να αναπαραχθεί, να τραφεί και να προστατευτεί από τα αρπακτικά.

«Αυτή η καταχώριση αντανακλά την αυξανόμενη κρίση εξαφάνισης», δήλωσε η Μάρθα Γουίλιαμς, η διευθύντρια της ομοσπονδιακής υπηρεσίας άγριας ζωής, καθώς η υπηρεσία έδωσε στο εμβληματικό θαλασσοπούλι προστασία βάσει του νόμου για τα απειλούμενα είδη. «Η κλιματική αλλαγή έχει βαθιές επιπτώσεις στα είδη σε όλο τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Κέντρο για τη Βιολογική Ποικιλομορφία υπέβαλε το 2011 αίτηση στην Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής για την προστασία του αυτοκρατορικού πιγκουίνου, υποστηρίζοντας ότι η απώλεια των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του πιγκουίνου.

Στην τελική τους απόφαση την Τρίτη, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συμφώνησαν με την εκτίμηση ότι πλέον κινδυνεύει η μακροπρόθεσμη επιβίωση του πιγκουίνου, αν και δεν είναι σαφές ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση του ενδιαιτήματος του πιγκουίνου.

Ανθεκτικός ο ίδιος, απειλείται το περιβάλλον του

Σύμφωνα με τη washingtonpost αν και ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικός από τον πάγο κοντά στον Βόρειο Πόλο, σχεδόν όλες οι αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στη νότια ήπειρο θα οδηγηθούν στα πρόθυρα της εξαφάνισης μέχρι το τέλος του αιώνα χωρίς δραματικές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως προέβλεψαν πρόσφατα οι επιστήμονες.

«Ο πιγκουίνος κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή και χρειάζεται κάθε δυνατή προστασία», δήλωσε ο Shaye Wolf, διευθυντής κλιματικής επιστήμης του Κέντρου για τη Βιολογική Ποικιλομορφία.
Τα θαλασσοπούλια έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν δύσκολους καιρούς. Τα αρσενικά περνούν δύο μήνες επωάζοντας το αυγό τους στα πόδια τους, ενώ τα θηλυκά τρέφονται στη θάλασσα. Μετά την εκκόλαψη του αυγού, οι γονείς περπατούν εναλλάξ δεκάδες χιλιόμετρα από και προς τον ωκεανό για να ταΐσουν τον πεινασμένο νεοσσό τους.

Αυτό το ταξίδι -που καταγράφηκε στην ταινία του 2005 «March of the Penguins» καθώς και στην ταινία κινουμένων σχεδίων του 2006 «Happy Feet»- έχει μετατρέψει το σκληροτράχηλο, άπτερο θαλασσοπούλι σε σύμβολο ανθεκτικότητας στο ζωικό βασίλειο.

Αυτή τη στιγμή, ο πληθυσμός των πιγκουίνων φαίνεται να είναι σταθερός, με 625.000 έως 650.000 πουλιά να περιφέρονται στην Ανταρκτική.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη ενδείξεις για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για το πτηνό. Η διάσπαση του θαλάσσιου πάγου πριν οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να κολυμπήσουν στον κόλπο Halley και στο ακρωτήριο Crozier έχει οδηγήσει σε αποτυχίες αναπαραγωγής τα τελευταία χρόνια.

 

 

www.ieidiseis.gr

 

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο