Διαμαρτυρία για την αναστολή των φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών – Προτάσεις για τη βιωσιμότητα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής – Αίτημα συνάντησης
Το Σωματείο Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων εκφράζει την αντίθεσή του στην αναστολή λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, του ελεγκτικού αυτού μηχανισμού για τα περί θήρας και δασών αδικήματα καθώς και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, για την οποία ουδέποτε ερωτήθηκε. Η ενέργεια αυτή θίγει τόσο τους φύλακες θήρας και την ίδια την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή στο σύνολό της όσο και τη διαρκή προστασία του θηραματικού πλούτου και των βιοτόπων και μάλιστα σε μία κρίσιμη εποχή μέσα στο χειμώνα ενόψει της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου.
Οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας αποφάσισαν να θέσουν σε αναστολή τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής με τη δικαιολογία ότι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας τους ανήκουν στις περιπτώσεις εκείνες που επιτρέπουν την αναστολή του προσωπικού ως πληττόμενες από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Πως όμως πλήττεται ως επιχείρηση ή ως αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος, μία Κυνηγετική Ομοσπονδία και αποφασίζει να αναστείλει τη σύμβαση εκείνων των υπαλλήλων της, των οποίων το έργο τους όχι μόνο δεν έχει απολεσθεί (όπως πράγματι μπορεί να συμβαίνει στις προαναφερόμενες δραστηριότητες) αλλά αντιθέτως η ανάγκη άσκησης των καθηκόντων των θηροφυλάκων είναι πολύ μεγαλύτερη από πριν και όταν φέτος έχει ολοκληρωθεί για το 90%, σε σχέση με την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο, η διαδικασία ανανέωσης της αναμενόμενων αδειών θήρας.
Όλοι γνωρίζουν ότι τόσο λόγο εποχής με τη συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών μεταναστευτικών θηραμάτων στη χώρα μας αλλά και τώρα με την καραντίνα, απαιτείται ένταση εργασίας των θηροφυλάκων δηλαδή μεγαλύτερη «αστυνόμευση» της υπαίθρου διότι όταν απουσιάζουν από αυτήν οι νόμιμοι χρήστες (κυνηγοί, περιπατητές, ορειβάτες, κλπ), οι λαθροθήρες έχουν μεγαλύτερη ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν ανενόχλητοι.
Η εμπειρία του προηγούμενου lockdown που ήταν και εκτός κυνηγετικής περιόδου, είναι χαρακτηριστική με το πλήθος των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν στην ύπαιθρο από τους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων. Ήδη στα σχόλια των πολιτών αναφέρεται ότι θα οργιάσει η λαθροθηρία και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην κυβέρνηση. Άρα θα περίμενε κανείς να ενταθεί η εργασία των φυλάκων θήρας και όχι να περάσει σε αναστολή.
Συνεπώς το να αναστέλλεται η λειτουργία των φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών με τον τρόπο αυτό, εκτός από λάθος για το περιβάλλον, ισχυροποιεί εκείνους που θέλουν τη διάλυση ή την υποβάθμιση της.
Όλοι όμως γνωρίζουν πως ο πραγματικός λόγος που οδήγησε στην απόφαση αυτή δεν είναι ο κοροναϊός αλλά η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα οικονομικά της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Το Σωματείο μας από πέρσι έχει προβάλλει το ζήτημα και κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας πως αν δεν ληφθούν μέτρα θα ξεκινήσουν απολύσεις (όπως ήδη έγιναν) και σημαντικές περικοπές που θα υποβαθμίσουν και θα απαξιώσουν τελικά τη Θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων. Για το σκοπό αυτό με έγγραφό του, ζήτησε συνάντηση με την Κ.Σ.Ε., έθεσε το πρόβλημα στο Υπουργείο αλλά και προκάλεσε ερωτήσεις από βουλευτές στη Βουλή.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έγινε τίποτε και το αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας το ζούμε με την πρωτοφανή αναστολή της εργασίας των θηροφυλάκων.
Η ηγεσία της Κ.Σ.Ε. επιμένει στην άρνησή της για συνάντηση και συζήτηση με το μοναδικό σωματείο των εργαζομένων με την αβάσιμη δικαιολογία πως δεν είναι αυτή ο εργοδότης αλλά οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες ενώ ο πρόεδρος της, έχει την άποψη ότι θεωρεί ύβρη τη δημιουργία σωματείου εργαζομένων στις κυνηγετικές οργανώσεις. Σε όσες συναντήσεις είχε μετέπειτα το Σωματείο με τα διοικητικά συμβούλια των Ομοσπονδιών μόλις το θέμα έφτανε στην ουσία, δηλαδή στα οικονομικά της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, δήλωναν αναρμόδια ως αποκλειστικά θέμα της Κ.Σ.Ε., δηλαδή καμία διάθεση για επίλυση.
Σε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου βρεθήκαμε μπροστά στις ετήσιες εκθέσεις ελέγχου των οικονομικών της Κ.Σ.Ε., από την εποπτεύουσα δασική αρχή δηλαδή τη Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ από τις οποίες δεν προκύπτει ζήτημα και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τα ειδικά ΜΜΕ που ασχολούνται με το κυνήγι, βοούν για τη δραματική κατάσταση των οικονομικών της Κ.Σ.Ε. το ίδιο και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με μέλη των διοικητικών συμβουλίων και όταν το Σωματείο το θέτει προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα, το αποφεύγουν ή δε θέλουν να το παραδεχθούν. Το θέατρο του παραλόγου.
Το Σωματείο Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων ζητά από την Κ.Σ.Ε. αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για να ληφθούν επιτέλους μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.
Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση του Σωματείου που έχει κατατεθεί στο παρελθόν και θεωρούμε ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί είναι σε θέση να διασφαλίσει τη βιώσιμη λειτουργία των φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών είναι ακόλουθη.
Με νομοθετική ρύθμιση να προβλεφθεί:
1. Η δημιουργία ξεχωριστού ειδικού λογαριασμού – ταμείου, για τη λειτουργία των φυλάκων θήρας των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών που θα διατηρείται στην Κ.Σ.Ε. (όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός της υπουργικής απόφασης ίδρυσής της, την περίοδο 1999 – 2000 και ακυρώθηκε διότι δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στο δασικό κώδικα). Με τον τρόπο αυτό όλα τα ποσά για την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή που καταθέτουν οι κυνηγοί ως συνδρομές με την έκδοση της άδειας θήρας, θα εισρέουν στον ειδικό λογαριασμό κάτι που θα παρέχει σαφή εικόνα των εισροών και εκροών ανά πάσα στιγμή καθώς και των τυχόν διαθεσίμων.
2. Η δυνατότητα από τα ποσά που καταθέτουν οι κυνηγοί που εκδίδουν την ετήσια την άδεια θήρας τους απευθείας στα δασαρχεία, να κατευθύνεται μέσω του Πράσινου Ταμείου στον παραπάνω ειδικό λογαριασμό, το αντίστοιχο ποσό που καταθέτουν για τον ίδιο σκοπό και οι κυνηγοί των αναγνωριζόμενων και συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ, κυνηγετικών συλλόγων.
3. Η δυνατότητα, όταν κρίνεται απαραίτητο και μετά από εισήγηση της εποπτεύουσας δασικής αρχής και πρόταση της Κ.Σ.Ε., να χρηματοδοτείται ο παραπάνω ειδικός λογαριασμός από τους πόρους του Πράσινου Ταμείου από τα τέλη των αδειών θήρας των κυνηγών. Έτσι όταν κρίνεται απαραίτητο λόγω έκτακτων αναγκών να μπορεί να στηρίζεται η θηροφυλακή από τα χρήματα που εισπράττονται από την κυνηγετική δραστηριότητα.
Το Σωματείο ζητεί να οριστεί το συντομότερο δυνατό συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ταγαρά, την Κ.Σ.Ε., προκειμένου να συζητηθεί η παραπάνω πρόταση.
Τέλος, καλούμε το διοικητικό συμβούλιο της Κ.Σ.Ε. και τα διοικητικά συμβούλια των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών να άρουν άμεσα το μέτρο της αναστολής και να επιστρέψουν οι θηροφύλακες στο φυσικό τους χώρο δηλαδή στην ύπαιθρο για να συνεχίσουν το έργο τους, που τώρα είναι περισσότερο αναγκαίο και πριν γίνουν εγκλήματα σε βάρος των θηραμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Τριανταφυλλίδης Γεώργιος Ρετζέπης Ιωάννης