Για να απολαύσετε το τελειότερο ψάρι στα κάρβουνα δεν χρειάζεται να διαβάσετε ολόκληρο τον Τσελεμεντέ και να τηρήσετε ευλαβικά τις 30 φάσεις που προτείνει, αλλά πρέπει να έχεις δίπλα σας άτομα όπως τον πολυτάλαντο Νάσο για να σας μάθει να ξεχωρίζετε τα ψάρια, να τα καθαρίζετε μέσα στη θάλασσα και φυσικά να τα ψήνετε σε ψησταριά.
Εξαφανίζονται τα ψάρια από τη θάλασσα λόγω της παράνομης υπεραλίευσης
Το ψάρι στις Ελληνικές θάλασσες είναι πλέον δυσεύρετο. Τόσο στο Σαρωνικό όπως και στις θάλασσες των νησιών μας υπάρχουν ψαροντουφεκάδες που δεν είναι σαν τον Νάσο. Το παίζουν πονηροί καθώς ψαρεύουν βράδυ – κάτι που απαγορεύεται – με αποτέλεσμα να ξεκληρίζουν ολόκληρα κοπάδια ψαριών.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Στη διάρκεια της νύχτας τα ψάρια βγαίνουν από τα θαλάμια τους για να κυνηγήσουν, ενώ παράλληλα ανεβαίνουν και προς τα ρηχότερα νερά. Όσοι παρανομούν συνήθως ψαρεύουν με μπουκάλες και τυφλώνουν τα ψάρια με το φως του προβολέα τους. Τα ψαράκια στέκονται ακίνητα και τρομαγμένα με αποτέλεσμα ο «ψαροντουφεκάς» να μπορεί να τα πιάσει ακόμα και με γυμνά χέρια.
Παρότι η πιο δυσάρεστη διαδικασία πριν το ψήσιμο των ψαριών είναι ο καθαρισμός τους, αυτό το τελετουργικό μου φάνηκε αρκετά διασκεδαστικό. Αρχικά τοποθετήσαμε τη λεκάνη με τα ψάρια πάνω στη φουσκωτή σανίδα SUP του Νάσου και μπήκαμε μέσα στη θάλασσα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός μικρού κοφτερού μαχαιριού που χρησιμοποιούν όλοι οι ψαροντουφεκάδες ο Νάσος καθάρισε αρχικά τα λέπια και στη συνέχεια τα εντόσθια των ψαριών. Όχι, δεν χρησιμοποίησε τα 12 διαφορετικά ειδικά μαχαίρια, ένα για κάθε είδος ψαριού, όπως μας προτείνουν διάσημοι σεφ.
Α ξέχασα να σας πω κάτι σημαντικό. Τα μικρά ψάρια είναι καλό να καταναλώνονται με το που τα βγάλει ο ψαράς από τη θάλασσα. Τα μεγάλα πρέπει να μπουν κατάψυξη για να μην είναι σαν «σόλα».
Στο ψήσιμο τα ψάρια τα γυρνάμε λίγες φορές με ένα πιρούνι.