Ακολουθούν οδηγίες από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος για τη συμμετοχή στη διαβούλευση:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Τα πρακτικά βήματα από εδώ και εμπρός:
Μέσα στα επόμενα 24ωρα (θυμίζουμε ότι η διαβούλευση λήγει στις 20 Μαΐου), όλοι οι Σύλλογοι και χιλιάδες κυνηγοί θα πρέπει να εκφράσουν τις διαμαρτυρίες τους επί των άρθρων 5 και 6 του νομοσχεδίου, που καθιστούν υποχρεωτική την στείρωση όλων των σκύλων και απαγορεύουν την ερασιτεχνική εκτροφή.
Επειδή υπάρχουν πολλοί απλοί κυνηγοί που δεν έχουν τη δυνατότητα ή τις γνώσεις της ηλεκτρονικής επικοινωνίας για να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, οι Κυνηγετικοί μας Σύλλογοι πρέπει να φροντίσουν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό διευκόλυνσης τους.
Σημείωση: Για να γράψουμε σχόλια στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
• Πληκτρολογούμε στον φυλλομετρητή (web browser) τον παρακάτω σύνδεσμο Ανοικτή Διακυβέρνηση | OpenGov.gr , ο οποίος μας οδηγεί την αρχική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Ανοικτή Διακυβέρνηση.
• Στο παράθυρο Διαβουλεύσεις/ανακοινώσεις επιλέγουμε το «Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’», είναι το σχέδιο νόμου που μας αφορά.
• Πατώντας πάνω στο άρθρο οδηγούμαστε στη δημόσια διαβούλευση, όπου μπορούμε να διαβάσουμε τα σχόλια κατά άρθρο, καθώς και να κάνουμε και το δικό μας σχόλιο.
• Πατώντας στο άρθρο που μας ενδιαφέρει εμφανίζονται τα σχόλια που έχουν υποβληθεί και ο χώρος στον οποίο θα γράψουμε το δικό μας σχόλιο. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε το όνομα μας (υποχρεωτικά), τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου (υποχρεωτικά) και τέλος το σχόλιό μας τεκμηριωμένα και κόσμια.
• Δε ξεχνάμε να πατήσουμε «Υποβολή Σχολίου» και να συμπληρώσουμε και να συμπληρώσουμε και τα στοιχεία στην ερώτηση που θα μας κάνει το σύστημα (συνήθως μια εύκολη μαθηματική πράξη).
Τα μηνύματα πρέπει να φτάσουν από όλους μας και για να διευκολυνθείτε ως προς αυτό, η Κ.Σ.Ε. παραθέτει υποδείγματα με τις θέσεις που έχει επεξεργαστεί η ίδια, ώστε να χρησιμοποιήσετε αποσπάσματα και επιχειρήματα.
Τα κείμενα σας δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλα σε έκταση, αλλά απαιτείται να είναι πολλά, ώστε να δημιουργήσουν πολιτική αίσθηση.
1ο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ-ΑΡΘΡΟ 5 παράγραφος 1α
Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.
Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους!
Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.
Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.
Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.
Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία.
Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.
2ο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ – ΑΡΘΡΟ 5 παράγραφος 1α:
1.Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα.
Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις
Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ – ΑΡΘΡΟ 5 παράγραφος 6
2. Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
Ο κατάφωρα εχθρικός τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κυνηγοί έναντι όλων των άλλων πολιτών, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους.
Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Ζητάμε να απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΡΘΡΟ 5 – παράγραφος 7
3. Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».
Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.
Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου… διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.
Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ – ΑΡΘΡΟ 6
8. Άρθρο 6: Ως προς την «ερασιτεχνική εκτροφή» κάθε παλαιότερη νομική πρόβλεψη έχει απαλειφθεί!!!
Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Αν δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του.
Τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκύλων διατηρούνται και εξελίσσονται στο βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αρχέγονες Εθνικές μας φυλές ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Λαγωνικός, για τους οποίους κάνει λόγο και ο Ξενοφώντας.
Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι (ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι) θα πρέπει να εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό των γεννών παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή τους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ίδιο υλικό που τέθηκε στη διάθεση σας για να χρησιμοποιηθεί στη διαβούλευση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις ενημερώσεις που θα κάνετε και προς τους τοπικούς βουλευτές.
Όποτε κρίνετε αναγκαίο να εφοδιαστείτε με περισσότερο τεχνικό υλικό για την επικοινωνία σας με Βουλευτές, Δημάρχους κ.λπ, παρακαλείστε να επικοινωνείτε με την Κ.Σ.Ε. για να διευκολυνθείτε ως προς αυτό
Προσοχή: η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 20 Μαΐου.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Σε αυτήν την προσπάθεια που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με όλους τους τρόπους και για όσο χρειαστεί, η Κ.Σ.Ε. καλεί όλους τους κυνηγούς να συμμετέχουν συσπειρωμένοι, γύρω από τους Συλλόγους και τις Οργανώσεις τους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΦΩΤ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ