Οι δύσκολες στιγμές στη φύση

Του Άκη Ζωμένου, Φυσιοθεραπευτή

 

Ένα από τα απρόοπτα των εξορμήσεων είναι δυστυχώς μερικές φορές και τα ατυχήματα που μπορεί να υποστεί ο καθένας που βρίσκεται στη φύση. 

 

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

Ό,τι πιο συχνό μπορεί να συμβεί σε κάποιον είναι το διάστρεμμα. Όλοι μας περπατάμε σε κακοτράχαλα βουνά και πόσες φορές δεν μας έχει γυρίσει το πόδι σε εμάς ή σε κάποιον από την παρέα.

Αυτό έχει ως συνέπεια τη μερική ρήξη του πρόσθιου κνημοπερονιαίου συνδέσμου. Αμέσως θα νιώσουμε έντονο πόνο, ενώ αν ψηλαφίσουμε πάνω στο σύνδεσμο, ο πόνος θα είναι αφόρητος. Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι περίδεση με έναν ελαστικό επίδεσμο, που καλό είναι να έχουμε όλοι οι κυνηγοί μέσα στο φαρμακείο μας. Κάνοντας την περίδεση, απελευθερώνεται ο πόνος και αφού δέσουμε καλά το παπούτσι μας, πηγαίνουμε σιγά-σιγά στην κατασκήνωση ή στο αυτοκίνητο. Εκεί αν υπάρχει πάγος τον τοποθετούμε πάνω στο σημείο τού πόνου για 8-10 λεπτά. Στη συνέχεια κάνουμε πάλι περίδεση με τον ελαστικό επίδεσμο.

Γυρνώντας στο σπίτι, πηγαίνουμε σε έναν ορθοπεδικό, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα δώσει περαιτέρω οδηγίες. Έως τότε βάζουμε στο πόδι μας πάγο τρεις φορές την ημέρα, από 8-10 λεπτά κάθε φορά, συνεχίζουμε την περίδεση, το κρατάμε σε ανάρροπη θέση και το ακινητοποιούμε. Ο πόνος υποχωρεί ουσιαστικά μετά από 10 μέρες, αλλά θα υπάρχει κάποια ενόχληση για 8-10 εβδομάδες.

Πρόληψη

Τα πολύ καλά μποτάκια που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να κρατήσουν την άρθρωση της ποδοκνημικής κατά τη βάδιση, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα διαστρέμματα.

 

ΔΗΓΜΑΤΑ ΦΙΔΙΩΝ

Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι τα δήγματα (δαγκώματα) φιδιών. Στην Ελλάδα και κατά τους μήνες Μάιο έως Οκτώβριο, ο κίνδυνος από τα δαγκώματα φιδιών είναι μεγάλος, τόσο για εμάς όσο και για τα σκυλιά μας. Το καλύτερο θα ήταν να ξέρουμε να ξεχωρίσουμε τα φίδια, γιατί πολλά από αυτά δεν είναι δηλητηριώδη.

Το πιο επικίνδυνο φίδι στην Ελλάδα, λόγω και της συχνότητας που το συναντούμε, είναι η οχιά. Το μήκος της είναι περίπου 75-90 εκ., είναι χρώματος γκρι και έχει άνισες μαύρες κηλίδες στη ράχη της που σχηματίζουν σειρά. Το κεφάλι της είναι τριγωνικό με σχιστά μάτια, ενώ το δηλητήριό της διοχετεύεται στο τραύμα με τα δύο μεγάλα δόντια τής άνω σιαγόνας. Κολυμπάει εύκολα και κυνηγάει την τροφή της κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το χειμώνα πέφτει σε νάρκη. Συνήθως δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, παρά μόνο σε περιπτώσεις που νιώθει ότι απειλείται. Χαρακτηριστικό της είναι ότι όταν ετοιμάζεται να δαγκώσει, σηκώνει το κεφάλι.

Άμεση επέμβαση

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε, εάν έχει ατύχημα ο φίλος σας από δάγκωμα φιδιού, είναι να τον ενθαρρύνετε και αυτό γιατί αν κρατηθεί ακίνητος και ήρεμος, η διασπορά του δηλητηρίου μπορεί να καθυστερήσει. Προσέχουμε γιατί το δηλητήριο του φιδιού είναι δραστικό ακόμα και όταν αυτό είναι νεκρό. Βάλτε το φίδι σε ένα ασφαλές δοχείο, αν το σκοτώσετε, αλλιώς βοηθήστε στην περιγραφή του ώστε να δοθεί ο κατάλληλος αντιοφικός ορός στον πάσχοντα. Δεν κάνετε ποτέ περίδεση, δεν ανοίγετε ποτέ το τραύμα με μαχαίρι και δεν ρουφάτε το δηλητήριο. Αφού, λοιπόν, ξαπλώσετε τον πάσχοντα με την καρδιά πάνω από το επίπεδο του τραυματισμένου μέλους, για να μείνει το δηλητήριο τοπικά, ξεπλένετε το τραύμα και το στεγνώνετε με μία καθαρή γάζα. Στη συνέχεια συμπιέζετε και ακινητοποιείτε ελαφρά το μέλος, πάνω από το τραύμα, με έναν επίδεσμο. Περιττό να αναφέρω ότι μεταφέρετε τον συνάδελφό σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top