Η 28χρονη Shanna Reis αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά κυνηγών στη Γερμανία που είναι ενθουσιώδεις και ανησυχούν για το κρέας που έρχεται στο σπίτι τους, ενώ παράλληλα φαίνεται ευρύτερα μια αναζωπύρωση του κυνηγίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Shanna ήταν χορτοφάγος για μια δεκαετία πριν επιστρέψει στο κρέας. Είναι κυνηγός τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το μόνο είδος κρέατος που προτιμά είναι αυτό που κυνηγά μόνη της.
«Είναι σημαντικό για μένα να ξέρω από πού προέρχεται το κρέας που τρώω», είπε από τα περίχωρα του ποταμού Ρήνο, καθώς είχε ένα τουφέκι στον έναν ώμο και συνοδευόταν από ένα από τα τρία σκυλιά της.
Οι άδειες κυνηγιού έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς στη Γερμανία, όπου το κρέας θηραμάτων αποτελεί μεγάλο μέρος της μέσης διατροφής.
«Η Εθνική Ομοσπονδία Κυνηγιού αναφέρει ότι υπήρχαν περίπου 390.000 ασκούμενοι στο τέλος του 2020, ένα τέταρτο περισσότερο σε σύγκριση με 30 χρόνια πριν», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Άννα Μαρτίνσον στο AFP.
Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον αριθμό στη γειτονική Γαλλία, που εκτιμάται σε περίπου ένα εκατομμύριο το 2019. Αλλά εκεί ο αριθμός έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 40 χρόνια.
Στη Γερμανία, 19.000 άτομα ανανέωσαν την άδεια κυνηγίου τους το 2020, «δύο φορές περισσότερο από 10 χρόνια πριν», είπε ο Martinsohn.
Η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. και η μεγάλη βιομηχανία σφαγείων προετοιμάζει το κρέας περισσότερων από 55 εκατομμυρίων χοίρων και 3,5 εκατομμυρίων αγελάδων για κατανάλωση.
Ωστόσο, η μαζική παραγωγή κρέατος υπέστη σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της μετά από μια σειρά εστιών Covid-19 σε γερμανικά σφαγεία, ιδίως σε εργοστάσια που διευθύνονταν από τον ηγέτη της αγοράς Toennies.
Η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εξάπλωση λοιμώξεων μηδενίστηκε σε σκανδαλώδεις συνθήκες εργασίας μεταξύ υπεργολάβων, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν από την Ανατολική Ευρώπη να εργαστούν για χαμηλούς μισθούς σε επισφαλείς συμβάσεις για να εξασφαλιστεί η προσφορά κρέατος με έκπτωση.
«Οι άνθρωποι λένε ότι μακροπρόθεσμα δεν θέλουν να φάνε αυτό το είδος κρέατος», δήλωσε η 47χρονη Nicole Romig, καθηγήτρια γυμνασίου στο Όφενμπαχ έξω από τη Φρανκφούρτη. Με τη βοήθεια ενός κρεοπώλη που είναι φίλος της οικογένειάς της, φτιάχνει μια σειρά από πιάτα με κρέας χρησιμοποιώντας το κρέας από τα θηράματα που σκότωσε, όπως ψητές μπριζόλες, λουκάνικα και μπιφτέκια συκωτιού.
Ένας άλλος ενθουσιώδης κυνηγός, ο 55χρονος Ulf Grether, φτιάχνει τα δικά του λουκάνικα αγριόχοιρου και λέει ότι η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που καταφέρνει να ξεπουλήσει «ακόμη και πριν τα φτιάξω».
«Σεβασμός της ζωικής ζωής»
«Όσοι είναι νέοι στο κυνήγι ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ του δάσους, των χωραφιών και των ζώων», δήλωσε ο Alexander Polfers, διευθυντής μιας σχολής κυνηγίου στο Emsland στη βόρεια πολιτεία της Κάτω Σαξονίας, η οποία χορηγεί 600 άδειες ετησίως.
Η Reis είπε ότι ενδιαφέρεται να καθαρίσει τη σκληρή εικόνα των κυνηγών, με τη βοήθεια των κοινωνικών μέσων.
«Πρόκειται για τη διατήρηση των βιοτόπων, τη συνομιλία με τους αγρότες και τη διατήρηση της δασικής οικονομίας», δήλωσε η Reis, η οποία έχει περισσότερους από 20.000 ακόλουθους στο λογαριασμό της στο Instagram αφιερωμένη στον κυνηγετικό τρόπο ζωής.
Οι αδελφοί Paul και Gerold Reilmann, ηλικίας 25 και 22 ετών και άπληστοι κυνηγοί, έχουν πάνω από 30.000 συνδρομητές στο Facebook.
Τέλος, οι κανονισμοί περιλαμβάνουν και οι κυνηγοί να σέβονται τους βιότοπους άγριων ζώων που υποστηρίζονται από δασοπόνους και αγρότες, οι οποίοι τείνουν να υποστηρίζουν μαζικές σφαγές για να αποτρέψουν τα ελάφια να τρώνε τους βλαστούς των νεαρών δέντρων και τις ορδές αγριόχοιρων που καταπατούν τα χωράφια.
Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη