Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρκαγιών

Γράφει ο Λευτέρης Κακαβούλης

 

Σύμφωνα με στοιχεία της πυροσβεστικής από το 2000 έως το 2021 έχει παραδοθεί στις φλόγες το 7.1% της συνολικής έκτασης της χώρας.

Στο ίδιο έργο θεατές, κάθε χρόνο βλέπουμε να καίγονται συστηματικά σε όλη την Ελλάδα δάση, χορτολιβαδικές εκτάσεις,γεωργικές εκτάσεις, και υπολείμματα καλλιεργειών. Κάθε χρόνο, πολλές χιλιάδες στρέμματα δάσους, υποδομές και περιουσίες καταστρέφονται, και φυσικά άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται στην ανθρώπινη αμέλεια.
Βέβαια καταστροφικές πυρκαγιές, δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις ΗΠΑ, τον Καναδά και στην Αυστραλία.
Στην Ελλάδα, από το 2000 ως το 2021, οι περισσότερες περιοχές έχουν καεί τουλάχιστον δύο φορές. Η μεγαλύτερη έως σήμερα καμένη έκταση είναι αυτή του 2007. Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη τη χώρα είχαν τότε παραδοθεί στις φλόγες. Το 2007 όμως στιγματίστηκε από τις ανθρώπινες απώλειες. Συνολικά 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους οι περισσότεροι εξ αυτών, 49 άνθρωποι, στην Ηλεία. Η φωτιά στο μάτι το 2018 ήταν συγκριτικά μικρότερη σε έκταση όμως στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους. Ήταν μία από τις φονικότερες πυρκαγιές τις τελευταίες δύο δεκαετίες διεθνώς. Τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Τότε κάηκαν, περισσότερα από ένα 1.300.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στη Βόρεια Εύβοια, την Αρχαία Ολυμπία, τη Μάνη, τα βιβλία και τη Βαρυμπόμπη ενώ τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές.

Την ίδια ώρα οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν βαρύ κόστος για τα δημόσια ταμεία. Υπολογίζεται ότι την πενταετία 2016-2020 δαπανήθηκαν περισσότερα από 700 ευρώ εκατομμύρια ευρώ για την καταστολή δασικών πυρκαγιών. Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο διάστημα δαπανήθηκαν τέσσερις φορές λιγότερα χρήματα για την πρόληψη. Με την κλιματική αλλαγή απειλητικά παρούσα και το ελληνικό κράτος διαχρονικά αποτυχημένο στο συγκεκριμένο τομέα, οι δασικές πυρκαγιές δεν θα σταματήσουν. Θα μας κοστίζουν όλο και περισσότερο σε ανθρώπινες ζωές, φυσικούς Πόρους και χρήματα.

Άγνωστος Χ είναι το ποια κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα βάλει επιτέλους τάξη σε αυτό το χάος κάθε φορά που φυσούν δυνατοί άνεμοι και μπαίνουν σε εφαρμογή τα σχέδια των εμπρηστών. Το σίγουρο είναι ότι νόμοι υπάρχουν αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή τους. Από την άλλη, φύση είναι τα δέντρα, τα λουλούδια, τα έντομα, τα ζώα, τα πουλιά που περιβάλλουν τα δάση που ο νεοέλληνας σνομπάρει επιδεικτικά καθώς έχει απομακρυνθεί από τη φύση, προτιμώντας άλλα περιβάλλοντα όπως τις ιδιωτικές παραλίες με την άναρχη κατάσταση της ξαπλώστρας. Γεγονός είναι ότι όσο το κύριο μέλημα του ανθρώπου θα είναι ο εαυτός του, τα φυσικά αποθέματα θα εξαντλούνται βασανιστικά και η ζωή θα χάνει το νόημά της.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top