fishing_april_2

Οι ψαριές του Απρίλη

Ο εξοπλισμός, οι οδηγίες και άλλα…
Είναι μερικά πράγματα που κάνουν τη γη να γυρίζει και το μυαλό παρασυρμένο από αυτή, να μη μπορεί να αρνηθεί στο κάλεσμά της. Ανάμεσά τους η φύση, που χάνεται στις δαντελένιες παραλίες κατακτώντας το απέραντο γαλάζιο.
Τι και αν το κυνήγι έφτασε στο τέλος του για φέτος; Ο κυνηγός όχι ως φετίχ, αλλά ως μια συνεχή προσπάθεια να δοκιμάζει τα όριά του και νιώθοντας την ανάγκη να μη μένει έξω από εκεί που ανήκει, έχει την επιλογή να κυνηγά όχι θηράματα αλλά ψάρια. Είτε πρόκειται για μια απλή βουτιά σε νερά καθαρά με λιγοστές πιθανότητες για καλές ψαριές, είτε για απαιτητικές βουτιές σε βαθιά νερά και μεγαλύτερα ψάρια, το αποτέλεσμα είναι ένα. Ανύψωση, ευχαρίστηση, ανανέωση, ευ ζην!

Βιαστείτε!
Έχουμε δίκιο να χαιρόμαστε που η Ελλάδα εκτός από εκπληκτικά βουνά, κατακλύζεται από καταπληκτικές παραλίες και μια κρυστάλλινη θάλασσα που κρύβει ένα μπαράζ εκπλήξεων. Μόνο βιαστείτε! Η άνοιξη μπήκε και είναι η καλύτερη εποχή για βουτιές.
Στη θάλασσα ποτέ μην ξεκινήσεις μόνος σου. Το ζευγάρι είναι απαραίτητο. Αν δεν το έχετε βρει αναζητήστε το και αυτό σας ψάχνει. Αφού λοιπόν το βρείτε, οπλισμένοι με το κατάλληλο εξοπλισμό και διάθεση βουτήξτε. 
Μήνας Απρίλιος και τα νερά βρίσκονται σε ενδιάμεσες θερμοκρασίες 13-15ο C, που είναι και οι πιο συνήθεις. Βέβαια, εμείς στη βόρεια Ελλάδα πάντα έχουμε χαμηλότερη θερμοκρασία στα νερά μας από ότι στη νότια που ζεσταίνουν πάντα γρηγορότερα.
Τα ψάρια που κυνηγάμε τον Απρίλιο είναι κέφαλοι, οι οποίοι είναι χοντροί και αυγωμένοι και κατακλύζουν τις ακτογραμμές. Έτσι, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες και αντοχές στην άπνοια, μπορεί κάποιος να καταφέρει μια καλή και εντυπωσιακή ψαριά τόσο σε συγκινήσεις όσο και σε μέγεθος.

Λαβράκια, τσιπούρες, μουρμούρες…
Τα λαβράκια και οι τσιπούρες, προτιμούν θολά νερά φυκιάδες και ποτέ μην αφήσετε άψαχτες εκβολές ποταμών στη θάλασσα. Τις  τσιπούρες μπορούμε να τις βρούμε και βραχωμένες, οπότε τρυπούλες σε βραχάκια μην τις αφήνετε παραπονεμένες, επισκεφτείτε τις. Οι μουρμούρες προτιμούν αμμούδες και ανοιχτοσιές, όχι σε ιδιαίτερα μεγάλα βάθη, αλλά το ίδιο ψάρι μπορούμε να το συναντήσουμε σε όσες ποσειδωνίες έχουν απομείνει από τα δίχτυα των ανεμοτρατών. Σαργοί, σικυοί, προτιμούν τα βραχάκια και μπορούν να μας εκπλήξουν ευχάριστα στο ένα μέτρο. Έχετε το νου σας και για μελανούρια που αρέσκονται στο ίδιο βάθος και την παρέα των σαργών. Σε σημεία που θα εντοπίσετε κοπάδια από μικρόψαρα, να είστε υποψιασμένοι για γοφάρια, λίτσες, λούτσους. Σε μεγαλύτερα βάθη, θα πρέπει να βουτήξετε αν θέλετε στη βέργα σας να εμφανιστούν ψάρια όπως σφυρίδες, στήρες και ροφοί.

Οι μέθοδοι και ο εξοπλισμός
Για το τέλος, άφησα τις αγαπημένες μου συναγρίδες, που τον Απρίλιο αρχίζουν να ανηφορίζουν από τα βαθιά και αν έχουμε γερά πνευμόνια, εύκολα μπορούμε να καταφέρουμε μια συναρπαστική ψαριά που από πολλούς θα είναι ζηλευτή.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε αυτή την εποχή, είναι καρτέρι από την επιφάνεια της θάλασσας έως και τα 10 μ. Το ψαχτήρι μας θα πρέπει να κυμαίνεται σε ρηχά νερά  από 5 έως 10 μ. και για μεγαλύτερα ψάρια στη μεσαία ζώνη αυτή των 10 με 15 μέτρων.
fishing_april_1Για τα καρτέρια μας, θα χρησιμοποιήσουμε όπλα 90άρια και 100άρια αν τα νερά είναι κρυστάλλινα και έχουμε καλύτερη ορατότητα. Οι βέργες μας πρέπει να είναι λεπτές από 6,25 – 6,50 mm για γρήγορες και ευθύβολες βολές. Στην σημαδούρα μας, πρέπει να έχουμε δεμένο και ένα 75άρι ή 82άρι όπλο για τις τρύπες και τους βραχωμένους ροφούς. Πάρτε και ένα 60άρι αν έχετε τη δυνατότητα για τα πολύ στενά θαλάμια. Επιπλέον, η τρίαινα δεν είναι ντροπή, χρησιμοποιήστε την στα βραχωμένα μελανούρια, στους σαργούς. Μια χαρά θα σας… τη στολίσουν!

Τέλος, μην σας ξεγελάσουν οι ηλιόλουστες ημέρες και τα καθαρά νερά και η εξωτερική θερμοκρασία. Η θάλασσα είναι ακόμη κρύα και η στολή μας θα πρέπει να αποτελείτε από σακάκι 6,5 έως 8 mm και αν στις εξορμήσεις διαθέτετε και σκαφάκι, προτιμήστε τις λείες ξυρισμένες στολές. Το παντελόνι μπορεί να είναι και 5,5 mm. Τα βάρη που πρέπει να βάλουμε στη ζώνη μας, εξαρτώνται από τα βάθη που θα ψαρέψουμε και κυμαίνονται από 6 έως 8 κιλά και αν επιλέξουμε να κυνηγήσουμε στην επιφάνεια και ρηχά, η χρήση γιλέκου πλάτης είναι η ιδανική. Τα πέδιλά μας σε αυτά τα βάθη, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε από τις carbon λεπίδες και να τα εφοδιάσουμε με πλαστικές, για να αποφύγουμε τις φθορές που προκαλούν τα ρηχά ψαρέματα. Η μάσκα μας θα πρέπει να είναι μεσαίου η ακόμη καλύτερα μεγάλου όγκου, για καλύτερη παρατήρηση.

Τρόποι για να ξεφύγετε
Αν λοιπόν καταφέρετε να πείσετε το ζευγάρι σας -όχι αυτό για το ψάρεμα, το άλλο ξέρετε εσείς- ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, τα ψάρια αποτελούν σημαντική τροφή για τη διατροφική συνήθεια της οικογενείας αλλά και της οικονομίας αφού το φρέσκο ψαράκι χρυσοπληρώνεται για να το απολαύσεις και απαλλαχτείτε από εκφράσεις «είχαμε το κυνήγι, τώρα θα έχουμε και το ψάρεμα», πάρτε της παραλίες και μείνετε στο βυθό. Είναι απίστευτα όμορφα εκεί κάτω…

Του Ανδρέα Κουϊνέλη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top