Όλοι θέλουμε τη βελτίωση αλλά πως επιτυγχάνεται;

Του Μπάμπη Αιγινήτη

 

Δεν έχει μείνει και πολύ χρόνος μέχρι την έναρξη της νέας κυνηγετική περιόδου και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον κυνηγό να δημιουργήσει την εικόνα του και να φροντίσει να τη διατηρήσει σε υπερθετικό βαθμό θετική μέχρι τη λήξη της.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλοί «περιμένουν την γωνία» τον κυνηγό για να τον κατηγορήσουν, να τον χλευάσουν και να του αφαιρέσουν όλα όσα έχει αποκτήσει με κόπο μέσα στην αγαπημένη του δραστηριότητα. Θα πρέπει λοιπόν, πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι να είμαστε άψογοι μέσα στο κυνήγι και στην ενασχόλησή μας με τα όπλα.

Ανεξαρτήτως της οικειότητας ή της εμπειρίας με τα όπλα και τα φυσίγγια που μπορεί να έχει κάποιος από εμάς, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες που θα αναφερθούν παρακάτω. Δεν έχει σημασία το πόσο παλιός κυνηγός μπορεί να είναι κάποιος, σημασία έχει ότι αυτοί οι κανόνες είναι απαραίτητο να γίνονται σεβαστοί από όλους και δεν δημιουργήθηκαν μόνο για αρχάριους, αλλά για όλους τους κυνηγούς.

Τα κυνηγετικά όπλα – όπως και οποιοδήποτε άλλου τύπου όπλο – είναι ένα εργαλείο για την άσκηση μιας δραστηριότητας και δεν διαφέρει κατ’ ουσία από ένα κουζινομάχαιρο ή ένα κατσαβίδι. Όσο λοιπόν επικίνδυνο μπορεί να γίνει ένα κουζινομάχαιρο ή ένα κατσαβίδι στα χέρια ενός αρρώστου και ανισσόροπου ατόμου άλλο τόσο μπορεί να γίνει και ένα όπλο. Όμως δεν απαγορεύουμε ούτε τα κουζινομάχαιρα ούτε και τα κατσαβίδια, αλλά τα αντιμετωπίζουμε όλοι με την προσοχή και τον ασφαλή τρόπο που πρέπει.

Έτσι, λοιπόν και με τα όπλα, ατυχήματα θανατηφόρα ή σοβαροί τραυματισμοί μπορούν να συμβούν από ακατάλληλο χειρισμό, απροσεξία και επιπολαιότητα. Ο ασφαλής και σωστό χειρισμός των όπλων απαιτεί ειδική εξάσκηση, πειθαρχία, προσοχή και σεβασμό σε αυτό που κρατάμε.

Με βάση τις στατιστικές, με τα κυνηγετικά όπλα σπανίως γίνονται ατυχήματα.

 

Εχουμε την απόλυτη ευθύνη που απορρέει από αυτό

Ατυχήματα με τα όπλα, εκείνες τις φορές που μπορεί να συμβούν, γίνονται από σφάλματα που οφείλονται σε άγνοια των βασικών κανόνων ασφαλείας.

Μου έχει συμβεί να ανακαλύψω ξεχασμένο φυσίγγι μέσα στην αποθήκη καραμπίνας δύο μήνες μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου από παλιό κυνηγό που ήρθε στο γραφείο μου στη σχολή γιατί χρειαζόταν σκοπευτικές βελτιώσεις. Συμβαίνει συχνά και έμπειροι κυνηγοί πολλών ετών, φαίνεται να παραβιάζουν τους κανόνες που θα αναφέρουμε σε μεγάλο βαθμό σαν να είναι αρχάριοι.

Ένα πρόσωπο που έχει στην κατοχή του όπλο, έχει όλη την ώρα την απόλυτη ευθύνη που απορρέει από αυτό. Θα πρέπει να ξέρει όχι μόνο πως θα διατηρήσει ένα όπλο σε λειτουργική κατάσταση αλλά και πώς να το χρησιμοποιεί με ασφάλεια για τον εαυτό του και τους γύρω του.

Δεν επιτρέπεται να αγνοεί.

Δεν επιτρέπεται να λέει «δεν ήξερα».

Δεν επιτρέπεται να λέει «το ξέχασα».

Θα πρέπει να προνοεί και να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις για όλα. Αυτή η υπευθυνότητα είναι μόνο δική του και κανείς άλλος, απολύτως κανείς άλλος δεν μπορεί να επιφορτιστεί το δικό του καθήκον. Διαφορετικά δεν δικαιούται να κρατάει όπλο!

 

Μοναδική αιτία η απροσεξία

Το όπλο είναι ένα εργαλείο χωρίς την ικανότητά του να κρίνει, απλά εκφράζει τις δικές σας ενέργειες θετικές ή αρνητικές. Ή πραγματικά μοναδική και αποτελεσματική ασφάλεια πηγάζει από το μυαλό ενός προσεκτικού και ευσυνείδητου κυνηγού που ποτέ δεν ξεχνά ότι μια στιγμιαία απροσεξία μπορεί να δημιουργήσει μια μόνιμη τραγωδία. Η κατάρτιση και η γνώση προλαμβάνει τα ατυχήματα. Πολλοί τύποι όπλων και μοντέλα στα μάτια ενός αδαή φαίνονται ίδια, όμως αυτά διαφέρουν σημαντικά σε επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως και στη λειτουργία τους. Αυτό απαιτεί γνώση και κατάρτιση. Διάβασε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή που συνοδεύει το κάθε όπλο μέσα στο κουτί του, πριν προσπαθήσεις να το χρησιμοποιήσει. Εκεί δίδονται χρήσιμες, τεχνικές οδηγίες για το όπλο που αγόρασες. Το σωστό είναι για κάθε όπλο που έχει να διαθέτεις και ο δικό του εγχειρίδιο οδηγιών και αν δεν υπάρχει, φρόντισε να στείλεις μια επιστολή στο εργοστάσιο στο εξωτερικό να σου στείλουν ένα. Σας πληροφορώ ότι το κάνουν με χαρά – εφ’ όσον υπάρχει ακόμα σε λειτουργία το εργοστάσιο – χωρίς μάλιστα να το πληρώσετε. Αν τώρα και αυτό σας φαίνεται δύσκολο, στείλτε μας όλα τα στοιχεία που υπάρχουν πάνω στο όπλο (σύμβολα, αριθμοί, λέξεις κ.λπ.) στην διεύθυνση του περιοδικού μας και θα σας απαντήσουμε από την σχετική στήλη των «Ερωτήσεως-Απαντήσεων».

Μην δίδετε το όπλο σας ακόμη και για να το περιεργαστεί – όχι για να κυνηγήσει – σε άτομο που δεν γνωρίζετε ή τον γνωρίζετε αλλά δεν τον εμπιστεύεστε. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που παριστάνουν τους ξερόλες και από τον τρόπο που θα πιάσουν ένα όπλο αντιλαμβάνεστε ότι είναι άσχετοι.

 

31 χρυσοί κανόνες ασφαλείας

Θεωρώ ότι οι παρακάτω κανόνες ασφαλούς χειρισμού του κυνηγετικού μας όπλου θα έπρεπε να υπάρχουν σαν υποχρεωτικά «διδακτέα ύλη» σε κυνηγετικό σεμινάριο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, ανεξαρτήτως αν πρόκειται να συμμετέχουν σε αυτό αρχάριοι, παλιοί, νέοι ακόμα και έμπειροι κυνηγοί.

  1. ΠΑΝΤΑ να αντιμετωπίζεις ένα όπλο οποιουδήποτε τύπου σαν να είναι γεμάτο. Αυτό που νόμιζες ότι ήταν άδειο, μπορεί να φέρει το μοιραίο.
  2. ΠΟΤΕ μην στρέφεις οποιοδήποτε όπλο γεμάτο ή άδειο σε οτιδήποτε δεν ενδείκνυται να πυροβολήσεις.
  3. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ είναι να σε εκπαιδεύσει στο σωστό και ασφαλή χειρισμό των όπλων ένας δάσκαλος κυνηγετικής και σκοπευτικής αγωγής.
  4. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ που διαθέτει πάνω του το όπλο είναι μια μηχανική εφαρμογή που όμως δεν υποκαθιστά τη δική μας υπευθυνότητα.
  5. ΚΡΑΤΗΣΕ το δείκτη του χεριού σου που πατάει τη σκανδάλη έξω απ’ αυτήν μέχρι τη στιγμή που θα επωμίσεις το όπλο προς το στόχο.
  6. ΒΕΒΑΙΩΣΟΥ ότι το αυτογεμές σου (η καραμπίνα) δεν έχει φυσίγγι στη θαλάμη ή στην αποθήκη από κάτω πριν ξεκινήσεις για να τη καθαρίσεις.
  7. ΠΑΝΤΟΤΕ να αδειάζεις το όπλο πριν εισέλθεις σε χώρο όπου βρίσκεται κόσμο (καφενείο, ταβέρνα, ξενοδοχείο κ.λπ.).
  8. ΠΟΤΕ μην αφήνεις κάπου το όπλο σου γεμάτο χωρίς να το ελέγχεις κάθε στιγμή.
  9. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕ τα όπλα σου και τα φυσίγγια σου σε ξεχωριστό μέρος καθώς επίσης και εκεί που δεν έχουν πρόσβαση παιδιά και άσχετα άτομα.
  10. ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ σε καμιά περίπτωση το αν λειτουργεί η ασφάλεια του όπλου σου πατώντας τη σκανδάλη όταν αυτό είναι γεμάτο με κανονικά φυσίγγια. Μπορείς να το κάνεις μόνο με εικονικά φυσίγγια (ελατηρίου).
  11. ΣΙΓΟΥΡΕΨΟΥ τι είναι αυτό που πρόκειται να ντουφεκίσεις και να ελέγχεις πάντοτε τι βρίσκεται πίσω από αυτό.
  12. ΠΟΤΕ δεν πηγαίνουν μαζί η χρήση φαρμακευτικών ουσιών και τα όπλο, καθώς επίσης και το αλκοόλ με τα όπλα. Το να πάμε σε ένα καφενείο ή ταβέρνα το μεσημέρι και να αρχίσουμε κρασιά και τσίπουρα ενώ σκοπεύουμε να πάμε μετά και για απογευματινό, είναι απαράδεκτο!
  13. ΕΝΑ ΟΠΛΟ, ποτέ μην το σηκώνεις κρατώντας το από το στόμιο της κάννης, ούτε να περνάς οποιοδήποτε εμπόδιο (φράκτες, χαντάκια) με το όπλο σου γεμάτο. Το όπλο δεν είναι γκλίτσα ούτε μπαστούνι.
  14. ΓΕΜΙΣΕ και απογέμισε το όπλο σου κατευθύνοντας το στόμιο της κάννης μόνο σε ασφαλή κατεύθυνση και ποτέ προς το μέρος κάποιου.
  15. ΟΤΑΝ πατήσεις τη σκανδάλη και όπλο δεν πυροδοτήσει ενώ είναι γεμάτο, τότε κράτησε το στόμιο της κάννης του προς τον στόχο για το λιγότερο 30 δευτερόλεπτα. Ενδεχομένως η ανάφλεξη ενός προβληματικού καψυλλίου ή πολυκαιρισμένου να μην μεταδώσει φλόγα στην πυρίτιδα αμέσως αλλά μετά από ελάχιστο χρόνο.
  16. ΜΗΝ ΡΙΧΝΕΙΣ ποτέ σε επιφάνειες που προκαλούν εξοστρακισμούς όπως επίπεδες σκληρές επιφάνειες, επιφάνεια νερού κ.λπ.
  17. ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ στα χέρια σου ένα όπλο έλεγξε πάντα ότι αυτό είναι άδειο (άνοιξε το κλείστρο και επιθεώρησε τη θαλάμη) ακόμη και όταν παρατηρήσεις ότι αυτό έγινε πριν λίγο.
  18. ΔΕΝ ΦΡΑΖΟΥΜΕ ποτέ το στόμιο του όπλου με το χέρι μας για να περάσουμε από χιονισμένο δάσος, ψηλή βλάστηση κ.λπ.
  19. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ποτέ το τσοκάκι στο στόμιο της κάννης του όπλου μας, ενώ αυτό είναι γεμάτο. Αδειάζουμε τη θαλάμη του πρώτου.
  20. ΕΛΕΓΞΕ με σχολαστικότητα τα φυσίγγια που πας να βάλεις στο όπλο σου αν είναι του σωστού διαμετρήματος και κυρίως του σωστού μήκους θαλάμης. Δεν είναι όλα τα όπλα
  21. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ σήμερα να χρησιμοποιείς πολυκαιρισμένα, σκουριασμένα και φουσκωμένα φυσίγγια.
  22. ΑΝ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ διαθέτει αυτόματη ασφάλεια (αυτή που μπαίνει μόνη της με το άνοιγμα του όπλου), προπονήσου στο σπίτι στο να τη βγάζεις τη στιγμή που ετοιμάζεσαι για επώμιση. Μην πηγαίνεις στον οπλουργό να σου τη βγάλει τελείως.
  23. ΞΗΡΑ προπόνηση στο σπίτι (επωμίσεις) με πάτημα της σκανδάλης επιβάλλεται να γίνεται μόνο αν έχουμε βάλει στις θαλάμες εικονικά φυσίγγια ελατηρίου, ώστε να εκτονωθεί η ορμή του επικρουστήρα και να μην πέφτει σε άδεια θαλάμη όπου υπάρχει κίνδυνος να σπάσει.
  24. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ποτέ ξηρά προπόνηση στο σπίτι με την παρουσία παιδιών και άσχετων προσώπων. Δεν μας αφήνουν να συγκεντρωθούμε, ενώ τους δημιουργείται η περιέργεια να μας μιμηθούν χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις.
  25. ΑΝ Ο ΚΡΟΤΟΣ μιας ντουφεκιάς στο κυνήγι ή το σκοπευτήριο δεν μοιάζει με τις προηγούμενες, δηλ. δεν είναι φυσιολογικός (υπόκωφος χαρακτηριστικά ασθενής κ.λπ.) αμέσως αδειάζουμε το όπλο μας και ελέγχουμε το εσωτερικό της κάννης για την τυχόν παραμονή τάπας ή μέρος του συγκεντρωτήρα που κόπηκε. Δεν ελέγχουμε μόνο τη θαλάμη, πρέπει να κοιτάξουμε το εσωτερικό της κάννης στο φως.
  26. ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ και να το αντιμετωπίζεις σαν ένα όργανο ακριβείας που απαιτεί επιδέξιο χειρισμό.
  27. ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ χωρίς τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά καθώς και σύγχρονα φυσίγγια αλλά «χωρίς ταυτότητα» μπορεί να αποβούν επικίνδυνα αν τα χρησιμοποιήσουμε, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τα αποφεύγουμε.
  28. ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ να πας σε ανειδίκευτο οπλουργό το όπλο σου για πολύ λεπτές εργασίες όπως η ελάφρυνση του βάρους έλξης της σκανδάλης σε ένα μονοσκάνδαλο δίκανο, διότι είναι πολύ πιθανό, από την ανάκρουση της πρώτης βολής να πέσει και η δεύτερη μαζί. Το όπλο μας να διπλοντουφεκίσει με οδυνηρά αποτελέσματα για τον ώμο μας και την περαιτέρω ψυχολογία μας στη διάρκεια του κυνηγίου.
  29. ΠΟΤΕ ΜΗΝ τοποθετήσετε κλειδαριά σκανδάλης σε ένα όπλο, που δεν είστε απόλυτα βέβαιοι ότι είναι άδειο. Γεμάτο όπλο με κλειδαριά σκανδάλης είναι ότι χειρότερο καθώς και επιπόλαιο.
  30. ΤΟ ΟΠΛΟ σου πάντοτε να το σέβεσαι, συνεπώς ποτέ μην το χρησιμοποιήσεις σαν στήριγμα με το κοντάκι στο έδαφος και την κάννη προς τα κάνω ή το αντίστροφο.
  31. ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΖΕΤΕ να στέλνετε επιστολές στο περιοδικό με απορίες σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό του όπλου, τις ενέργειες που σκέπτεστε να κάνετε σχετικά με το όπλο σας, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τη χρήση των φυσιγγίων. Επίσης, περιγράψτε μας περιστατικά που έχετε οι ίδιοι βιώσει (όχι ότι σας λένε οι άλλοι) σχετικά με τη χρήση του όπλου σας και τα φυσίγγια του.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top