Υλικά:
4 – 6 μεγάλα ορτύκια
2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή φυτίνη
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό ζωμό κρέατος
μαϊντανό
λεμόνι
αλάτι · πιπέρι
Εκτέλεση:
Μαδάμε και καψαλίζουμε τα ορτύκια.
Αφαιρούμε τα εντόσθια, τα πλένουμε και τα τσιγαρίζουμε
στη κατσαρόλα με το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι ( όχι σε ανοιχτή φλόγα π.χ γκαζάκι γιατί είναι εύφλεκτο όταν ζεσταθεί ) το κονιάκ και περιχύνουμε τα ορτύκια.
Βάζουμε αμέσως φωτιά.
Όταν η φλόγα σβήσει, προσθέτουμε το ζωμό κρέατος και κλείνουμε το καπάκι.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν για 24 λεπτά
Σερβίρετε τα ορτύκια με συνοδευτικά επιλογής μας.