Σε εφιάλτη έχουν μετατραπεί πλέον τα αγριογούρουνα όχι μόνο περιφερειακά της πόλης της Λαμίας και στη δυτική Φθιώτιδα, αλλά ακόμη και στο εθνικό δίκτυο.
«Μία αγέλη από αγριόχοιρους πριν λίγα 24ωρα πέρασε μέσα στο σκοτάδι την ΒΙΠΕ της Λαμίας και βρήκε διέξοδο να φτάσει στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, προλάβαμε τα χειρότερα» σημειώνει ο Κώστας Μαργαρίτης που εκείνη την ώρα ήταν στην περιοχή και ειδοποίησε τις αρχές. Χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών αλλά και των υπαλλήλων της Εθνικής Οδού για να μπορέσουν να απομακρύνουν την αγέλη και συγχρόνως να αποτρέψουν την πιθανότητα ενός τροχαίου δυστυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.
Δεν συνέβη όμως, το ίδιο σε άλλες δύο περιπτώσεις στο δρόμο από τη Λαμία προς τη Μακρακώμη, όπου οδηγοί για να αποφύγουν τις αγέλες από αγριόχοιρους που βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά τους, έκαναν ελιγμούς από τους οποίους προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στα οχήματά τους. Την ίδια στιγμή, παρόμοια σκηνικά καταγράφονται στην περιοχή Αμφίκλειας και Τιθορέας αλλά και στην Αταλάντη.
«Ακόμη και αγρότες της περιοχής βρίσκονται στο πόδι»
«Κάθε μέρα δεχόμαστε παράπονα από αγρότες της ευρύτερης περιοχής για τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους είτε πρόκειται για ετήσιες καλλιέργειες είτε πρόκειται για δέντρα» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος της Μακρακώμης Παναγιώτης Κοντογιώργος σημειώνοντας συγχρόνως ότι «ακόμη και αγρότες της περιοχής βρίσκονται στο πόδι για να μπορέσουν να αποτρέψουν τις ζημιές αλλά ο πληθυσμός τους είναι τεράστιος, οι αγέλες μεγάλες και κυρίως, είναι επιθετικές απέναντι σε ανθρώπους».
Είναι χαρακτηριστικό πως δεν είναι λίγοι είτε οι κυνηγοί, είτε οι άνθρωποι των κυνηγετικών συλλόγων που επιμένουν πως «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τα μεγαλύτερα μέλη από τις αγέλες, είναι επιθετικά στους ανθρώπους, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν». Πληθώρα από παράπονα και στον δήμο Λαμίας, είτε από κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε περιαστικά άλση είτε βρίσκονται στα ημιορεινά της Οίτης, του Καλλιδρόμου και της Όθρυος.
«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση»
Ο δήμαρχος Λαμιέων αξιολογώντας την κατάσταση από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, τονίζει πως «είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα περίγραμμα πολλών χιλιομέτρων. Ακόμη και οι φιλότιμες προσπάθειες άλλων υπηρεσιών μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα» ενώ θεωρεί αναγκαία «την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες για τις ζημιές από αγριογούρουνα σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στις περιοχές που προστατεύονται από την συνθήκη ramsar όπως ισχύει μέχρι σήμερα».
Ακόμη και οι πολυάριθμες ομάδες κυνηγών που διαχρονικά ασχολούνται με το κυνήγι του συγκεκριμένου ζώου αποφεύγουν την οποιαδήποτε εμπλοκή τους καθώς πρόκειται για κατοικημένες περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, και επίσης, διαπιστώνουν πως «δεν υπάρχουν ορατές λύσεις». Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από την περιοχή της Λαμίας οδηγήθηκαν στα χειρουργεία των κτηνιάτρων οκτώ σκυλιά εκπαιδευμένα για το κυνήγι του αγριόχοιρου που είχαν δεχθεί επίθεση.
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών όπως και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και προσπαθούμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις» υπογραμμίζει ο κ. Καρέλης.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι «η οποιαδήποτε παράταση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους δεν πρόκειται να επιδράσει στον υπερπολλαπλασιασμό τους» και ότι «δεν επαρκεί ως μέτρο για την αναγκαία μείωση των πληθυσμών».
www.newsbreak.gr