peterscartr_1

Peters Cartridge Company

Η εταιρεία-πρωτοπόρος στη μαζική παραγωγή φυσιγγίων και όχι μόνο…

Η ιστορία της Peters Cartridge Co ξεκινάει στις 24 Ιανουαρίου του 1887 αλλά οι αφετηρίες της είναι πολύ παλιότερες. Βρίσκονται στη γέννηση και την ιστορία της εταιρείας που ίδρυσε ο J.W. King, την Kings Powder Company, εταιρεία παραγωγής μαύρης πυρίτιδας.
Το 1881 ο Gershoms Moore Peters, γαμπρός του J.W. King, αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Kings Powder Company και παραμένει στη θέση αυτή μέχρι το 1885 που πεθαίνει ο J.W. King. Στη συνέχεια γίνεται πρόεδρος της εταιρείας και παράλληλα προετοιμάζει την ίδρυση μιας δεύτερης εταιρείας, αυτή τη φορά για την παραγωγή φυσιγγίων.
Στις 24 Ιανουαρίου 1887 ιδρύεται η Peters Cartridge Company, από τον Gershoms Moore Peters και μια σειρά φιλόδοξους μετόχους – επενδυτές. Αν κάτι όμως έκανε τον Peters να μείνει στην ιστορία είναι μία από τις πολλές εφευρέσεις του. Μια εφεύρεση που έμελλε να αλλάξει τη μοίρα των φυσιγγίων και του κυνηγίου γενικότερα: η εφεύρεση της πρώτης αυτόματης μηχανής γομώσεως φυσιγγίων.

Οργασμός ευρεσιτεχνιών

Η μηχανή αυτή αποτέλεσε εξέλιξη της ημιαυτόματης πρωτόγονης μηχανής γομώσεως του Chamberlin. Είχε την εξωφρενική για την εποχή δυνατότητα, με τη συμμετοχή τριών μόνο εργαζομένων–χειριστών να παράγει 60 φυσίγγια το λεπτό. Δεν είναι τυχαίο το ότι αμέσως η παραγωγή φυσιγγίων μεταφέρθηκε από το Ohio, που ήταν η έδρα της εταιρείας, στο Cincinnati, που ήταν πασίγνωστο για τις εταιρείες παραγωγής μηχανών ακριβείας. Εκεί η εταιρεία Robinson Co και άλλες, βοήθησαν τον Peters να υλοποιεί άμεσα τις ευρεσιτεχνίες του. Μια άλλη ευρεσιτεχνία του Peters σχετιζόταν με την ομοιογένεια των φυσιγγίων που παράγονταν την εποχή εκείνη.

Η χαμηλή ποιότητα ρελιάσματος στο κλείσιμο, έκανε τα φυσίγγια να παρουσιάζουν αστάθεια τελικής έμφραξης, με αποτέλεσμα την ανομοιογένεια βλητικής συμπεριφοράς και την ατελή καύση της πυρίτιδας. Ο Peters επινόησε την εφαρμογή τριών τριγωνικών οπών, υπό γωνία 120ο μεταξύ τους, στο πάνω μέρος των φυσιγγίων, με αποτέλεσμα οι εσωτερικές προεξοχές από το χαρτί του κάλυκα να δημιουργούν ένα δεύτερο συγκρατητικό μέσο, για το χαρτονάκι που κάλυπτε τα σκάγια, σταθεροποιώντας περαιτέρω το ρέλιασμα. Αυτό έκανε το καταναλωτικό κοινό της εποχής να εμπιστευτεί άμεσα τα μηχανοποίητα φυσίγγια του.

Χρονολόγιο

Η πρώτη αυτόματη μηχανή μπήκε σε λειτουργία το καλοκαίρι του 1887, ενώ το 1889 ο Peters παρέλαβε δύο νέες μηχανές σχεδίασής του, μία για φυσίγγια διαμετρήματος 10 και μία για φυσίγγια διαμετρήματος 12.
Το 1895, η «μητρική» εταιρεία Kings Powder Company ξεκινάει την κατασκευή άκαπνης πυρίτιδας. Τρία χρόνια αργότερα, ο Peters κλείνει το πρώτο του συμβόλαιο με τον αμερικανικό στρατό, για την παραγωγή τριών διαμετρημάτων σφαιρών. 45άρες, 38άρες και 45/70.
Το 1899, ο Peters πατεντάρει την πρώτη ημιάκαπνη (semi smokeless), παρ’ ότι οι φήμες οργιάζουν ότι η εφεύρεση ήταν αγορασμένη και δεν ήταν ο ίδιος ο εφευρέτης. Ο δρόμος για τη μεγαλύτερη μονάδα κάθετης παραγωγής φυσιγγίων είναι πια ανοιχτός για τον Peters.
Το 1901 κατασκευάζει μηχανή αυτόματης συσκευασίας των φυσιγγίων.
Το 1902 κατασκευάζει αυτόματη μηχανή γομώσεως μεταλλικών φυσιγγίων.
Το 1908 μηνύει την Winchester, απαιτώντας να μην έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «self loading» για τα φυσίγγια της.
Το 1915 τα ιστορικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι δύο εταιρείες (Kings Powder Company και Peters Cartridge Company) απασχολούσαν 900 εργαζόμενους.
Το 1916 κλείνει συμβόλαιο με το βρετανικό στρατό για την παραγωγή πυρομαχικών 0,303.
Ενδεικτικό της δυνατότητας παραγωγής της εταιρείας είναι ότι μόνο το 1917–1918 παρήγαγε στο διαμέτρημα 30, 84.169.800 σφαίρες.
Το 1927 ο Peters εκμεταλλεύεται την προσθήκη νιτρικού βάριου που ανακαλύφθηκε για το εμπύρευμα των καψυλλίων και εκμεταλλευόμενος τις φημολογούμενες μη οξειδωτικές επιδράσεις του στο εσωτερικό των καννών, κατασκευάζει τα εμπορικότερα ίσως φυσίγγια της ιστορίας με το όνομα «Rustless» (μη οξειδωτικά).

Η εξαγορά της από τη Remington

Παρ’ όλα αυτά, μια μεγάλη εταιρεία με τόσο γρήγορη εξέλιξη είναι μοιραίο να μην αντέχει πάντα στο χρόνο. Αν δεν υποκύψει σε νεότερους ανταγωνιστές (κάτι που για τον Peters την εποχή εκείνη ήταν από αδιανόητο ως αδύνατο), βρίσκεται κάποιος κολοσσός με μια συμφέρουσα πρόταση εξαγοράς. Η Peters Cartridge Company δεν αποτέλεσε εξαίρεση αυτού του κανόνα. Το 1933, χωρίς οι αντικειμενικές συνθήκες να το δικαιολογούν, ξεσπάει κρίση από τη φήμη εξαγοράς της εταιρείας. Το 1934 σε δημόσια συνέλευση των μετόχων αποφασίζεται η μετονομασία της εταιρείας από «Peters Cartridge Company» σε «The Peters Company». Η αυλαία πέφτει στις 15 Μαΐου του 1934, όταν η Remington εξαγοράζει την The Peters Company έναντι του εξωφρενικού για την εποχή ποσού των 2.500.000 δολαρίων. Η κολοσσιαία εταιρεία, η Remington, με τα αμέτρητα διαφορετικά προϊόντα, έχει πλέον και τον τρόπο και την ικανότητα να κάνει τα φυσίγγια Peters πασίγνωστα και επιτυχημένα, όχι μόνο στα στενά αμερικανικά πλαίσια, αλλά απ’ άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη.

Του Χρήστου Χατζιώτη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο