Αξιότιμοι κύριοι,
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις πυρκαγιές που έλαβαν χώρα κατά το μήνα Ιούλιο – Αύγουστο, σε όλη την επικράτεια της χώρας μας, θα θέλαμε να σας θέσουμε υπόψη κάποια ζητήματα που ανέκυψαν κατά την έκδοση της υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/87999/2804 μ(Τροποποίηση Ρυθμιστικής Απόφασης Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024) δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ Β’ 5194/25.08.2023.
Η εν λόγω Απόφαση, απαγορεύει τη θήρα στις καμένες εκτάσεις και την περιορίζει στις όμορες περιοχές που επλήγησαν πρώιμα από τις πυρκαγιές (Ρόδο, Λέσβο και Λέρο).
Επίσης, απαγορεύει εντελώς τη θήρα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, χωρίς όμως περαιτέρω προβλέψεις επανέναρξης της θήρας σε αυτή, ακυρώνοντας επί της ουσίας ολόκληρη την κυνηγετική περίοδο. Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι βάσει πάγιας ρύθμισης για τις καείσες εκτάσεις υπάρχει πρόβλεψη για την απαγόρευση του κυνηγίου και τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών.
Με νέα τροποποίηση της Ρυθμιστικής Απόφασης επιτρέπεται μόνο το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Π.Ε. Έβρου που δεν έχει καεί. Το γεγονός της ανεξήγητης και μη τεκμηριωμένης αυτής απαγόρευσης δημιουργεί τεράστιες οικονομικές αναταράξεις στον κλάδο των επιχειρήσεων εμπορίας κυνηγετικών ειδών της ευρύτερης περιοχής- και όχι μόνο, διότι ενώ έχουν ήδη από τον μήνα Ιούλιο προμηθευτεί τα απαραίτητα προς πώληση είδη, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση η οποία εάν συνεχιστεί θα τις οδηγήσει σε παύση εργασιών.
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κυνηγετικές ενότητες της χώρας μας, όπου κάθε χρόνο προσέρχονται για θήρα όχι μόνο κυνηγοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και από πολλές χώρες του εξωτερικού. Ως αποτέλεσμα έχει δημιουργηθεί μία οικονομική αλυσίδα στην τοπική κοινωνία βασιζόμενη στον κυνηγετικό τουρισμό (ξενοδοχεία, πανδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης, βενζινάδικα κ.λπ.). Μετά την Απόφαση απαγόρευσης η εν λόγω οικονομική δραστηριότητα κινδυνεύει να καταστραφεί και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις πώλησης κυνηγετικών ειδών.
Θεωρούμε ορθότερη την επανεκκίνηση του συνόλου της κυνηγετικής δραστηριότητας στις εκτάσεις που δεν έχουν πληγεί, καθώς και την εφαρμογή θετικών διαχειριστικών δράσεων με τη συνδρομή Κυνηγετικών Συλλόγων/Οργανώσεων που γνωρίζουν τις περιοχές αυτές, σε άμεση συνεργασία με τις δασικές Υπηρεσίες και όλες τις αρμόδιες Αρχές. Απαιτείται, από τη Διοίκηση, να βρει τη χρυσή τομή ώστε η θήρα να επανεκκινηθεί, με τους ορθούς και αναγκαίους περιορισμούς, ώστε να μην μαραζώσει η οικονομική δραστηριότητα των χιλιάδων επαγγελματιών που βιοπορίζονται χάρη στο κυνήγι.
Εν όψει των ανωτέρω, με την παρούσα επιστολή, αιτούμαστε, να ληφθεί σοβαρά υπόψη το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης στις ως άνω αναφερόμενες επιχειρήσεις, είτε δια μέσου άμεσων οικονομικών ενισχύσεων, είτε δια μέσω φοροαπαλλαγών ή/και φοροελαφρύνσεων ή/και αναχρηματοδοτήσεων ή/και αναστολών πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων, λόγω της ιδιαιτερότητας της διαμορφωθείσας κατάστασης.
Ειδικότερα, αιτούμαστε οι επιχειρήσεις του κλάδου (με συγκεκριμένους ΚΑΔ) να ενταχθούν στα ειδικά μέτρα που θα λάβετε για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες και ενεργές.