Πως αποδεικνύεται η νόμιμη κατοχή του όπλου

Αγαπητό περιοδικό, Είμαι θαυμαστής σας εδώ και χρόνια και δεν έχω χάσει ούτε ένα τεύχος σας.
Χαίρομαι που κάθε χρόνο αναβαθμίζεται με πλούσια ύλη και φωτογραφικό υλικό το έντυπό σας και χαρίζεται έγκυρη ενημέρωση σε όλους τους κυνηγούς μικρούς και μεγάλους. Αφορμή για την επιστολή μου υπήρξαν δύο θέματα που με απασχολούν και θα ήθελα κάποιες νομικές διευκρινήσεις.

Ερώτηση του κ. Γρηγορίου Μηλίτσιου Νίκαια Λάρισας

1ον) Ποια είναι η διαδικασία που απαιτείται σε περίπτωση που χαθεί η άδεια από το κυνηγετικό όπλο που θέλω να αγοράσω και δεν έχει δηλωθεί στο Δασαρχείο; (Πρόκειται για όπλο άνω των 15 ετών και  υποθέτω ότι για αίτηση της άδειας κατοχής του βάση του παρόντος νόμου να απευθυνθώ σε αστυνομικό τμήμα).

2ον) Όταν κάποιος δεν είναι εν ζωή και το όπλο του δεν έχει μεταβιβαστεί σε συγγενή πρώτου βαθμού, τι διαδικασία χρειάζεται για να πουληθεί το όπλο όταν αυτό αν και είναι δηλωμένο στο Δασαρχείο στο οποίο ο αποθανών το είχε αγοράσει, δεν είναι δηλωμένο στην Αστυνομία με το δελτίο κατοχής του;

Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

Απάντηση του Ηλία Μπεκιάρη, δικηγόρου

Αγαπητέ συνάδελφε
Απατώντας στα δύο ερωτήματα που θέσατε στο περιοδικό μας, σας γνωστοποιώ τα εξής:
1. Αν το όπλο που θέλετε να αγοράσετε ή να πωλήσετε δεν έχει δηλωθεί ούτε στο Δασαρχείο ( πριν από το Νόμο 2168/1993) ούτε στην αστυνομική αρχή μετά την ισχύ του ανωτέρου νόμου, τότε δεν είναι δυνατόν να πωληθεί αφού μία από τις απαραίτητες γι’ αυτό προϋποθέσεις είναι ο κάτοχος και κύριός του, να έχει δελτίο κατοχής του.

Η νόμιμη κατοχή του κυνηγετικού όπλου, αποδεικνύεται μόνο με το δελτίο κατοχής το οποίο εκδίδει το αρμόδιο παράρτημα ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ιδιοκτήτη. Η Πολιτεία έχει δώσει προθεσμίες μέσα στις οποίες οι κάτοχοί τους, μπορούν να δηλώσουν τα κυνηγετικά τους όπλα και να λάβουν άδεια κατοχής τους. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Αν έχουμε κυνηγετικό όπλο χωρίς άδεια κατοχής σημαίνει ότι το κατέχουμε παράνομα. Κατά το Νόμο πρέπει να παραδοθεί στην Αστυνομία.

2. Όσο αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, για τα όπλα που είχαν δηλωθεί στο Δασαρχείο πριν από το Νόμο 2168/1993 ισχύουν τα παραπάνω. Και για τα όπλα αυτά δεν υπάρχει δυνατότητα τώρα να δηλωθούν και συνεπώς υπάρχει αδυναμία πώλησής τους.
Όμως αν ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους έχει αποβιώσει, τότε εκτός του ότι πρέπει προηγουμένως να δηλωθούν εάν και όποτε δοθεί τέτοια δυνατότητα, πρέπει συγχρόνως να γίνει κύριος αυτού, από κληρονομικό δικαίωμα τηρώντας τις διατάξεις περί κληρονομικής διαδοχής και την από αυτές προβλεπόμενη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση το όπλο αυτό κατέχεται παράνομα.

Ελπίζω να σας έδωσα απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είμαι στην διάθεσή σας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο