Τα ψάρια θεωρούνται η «πιο υγιεινή» πηγή ζωικής πρωτεΐνης καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη, υγιή λίπη (ωμέγα-3) και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Και τα οστρακοειδή (όπως γαρίδες, καβούρια, στρείδια, μύδια, χτένια κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, το σελήνιο και το Β-12. Επίσης τα θαλασσινά είναι μια κύρια πηγή κάλυψης βασικών διατροφικών αναγκών βιταμίνης D.
Γιατί είναι σημαντικό να ψωνίζετε υγιεινά θαλασσινά;
Τα θαλασσινά θεωρούνται γενικά «υγιεινά», αλλά υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιεινά.
Δεκαετίες ρύπανσης από τη βιομηχανική δραστηριότητα είχαν ως αποτέλεσμα τοξικοί ρύποι όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο και τα PCB (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) να βρουν το δρόμο τους στις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες.Όταν καταναλώνουμε θαλασσινά, τρώμε και αυτούς τους ρύπους και είναι περιττό να πούμε, πόσο επιζήμιοι είναι για την υγεία μας.Αν και υπάρχουν πολλές άλλες τοξικές ενώσεις που βρίσκονται και στα θαλασσινά, τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχή του ύπνου, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα και προβλήματα όρασης και το πιο σημαντικό είναι πως μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη του εμβρυϊκού και βρεφικού εγκεφάλου.
Τροφιμογενή νοσήματα
Η κατανάλωση ωμών θαλασσινών που δεν έχουν αντιμετωπιστεί και αποθηκευτεί σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες.Τα οστρακοειδή είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα και οι αλλεργικές αντιδράσεις στα οστρακοειδή μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.
Υπεραλίευση
Η παγκόσμια αλιεία απειλείται από την υπεραλίευση, τις ακατάλληλες μεθόδους αλίευσης που οδηγούν σε «τυχαία αλιεύματα» ακούσιων ειδών και την κλιματική αλλαγή. Είναι σημαντικό για την υγεία των υδάτινων οδών μας (και τη συνεχή κατανάλωση θαλασσινών) να εφαρμόζουμε βιώσιμες μεθόδους αλιείας.
Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν ψωνίζετε θαλασσινά
Τα ψάρια κρύου νερού (όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και η πέστροφα) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) – όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και τη διατήρηση των επιπέδων βιταμίνης D κατά τους λιγότερο ηλιόλουστους χειμερινούς μήνες.Γενικά, τα μεγαλύτερα ψάρια συσσωρεύουν περισσότερες περιβαλλοντικές τοξίνες όπως ο υδράργυρος.Τα οστρακοειδή από ζεστά νερά είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Όταν καταναλώνετε ακατέργαστα οστρακοειδή αναζητήστε επιλογές που συλλέγονται σε πηγές κρύου νερού.
Οι πιο υγιεινές επιλογές θαλασσινών
Άγριος σολομός Αλάσκας: Ο άγριος σολομός της Αλάσκας είναι μια επιλογή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο που προέρχεται από ωκεανούς, λίμνες ή ποτάμια. Εάν αγοράζετε σολομό εκτροφής, αναζητήστε πιστοποίηση βιώσιμων πρακτικών από τρίτους, όπως το σήμα βέλτιστων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας της Παγκόσμιας Συμμαχίας Υδατοκαλλιέργειας.