Πώς να ζήσεις μια low budget περιπέτεια…

Δεν έχεις λεφτά; Ο Matt Prior σου δίνει top tips για να ζήσεις μια περιπέτεια χωρίς πολλά χρήματα.

“Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό των ανθρώπων όταν θέλουν να ζήσουν μια περιπέτεια είναι ότι χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα. Το καταλαβαίνω. Και καταλαβαίνω γιατί οι πιο πολλοί σκέφτονται το κόστος και αμέσως μετά λένε: Λοιπόν εγώ είμαι εκτός”, μας λέει ο Matt Prior.

“Σίγουρα, υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν και ακολουθούν τα όνειρά τους, γιατί διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την περιπέτεια και για εμάς τους υπόλοιπους.”

Πώς να ταξιδέψεις χωρίς χρήματα

Το 1ο βήμα είναι η αφοσίωση

Σκέψου τι θες να κάνεις και μετά αφοσιώσου σε αυτό. Όπως είπαμε και παραπάνω, όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο σκέψης. Μόλις εστιάσεις στο να πετύχεις κάτι, μπορείς και να το πραγματοποιήσεις.

Ένας φίλος μου, ο Al Humphreys, σκέφτηκε μια πολύ καλή ιδέα που την ονόμασε Adventure 1000. Μέσα σε ένα χρόνο, προσπαθείς να περιορίσεις τα καθημερινά σου έξοδα και να αποταμιεύεις σε ένα λογαριασμό που δεν μπορείς να πειράξεις. Προτείνει μια αποταμίευση περίπου 100 ευρώ το μήνα. Μετά από ένα χρόνο θα έχεις μαζέψει περίπου 1000 ευρώ. Μπορείς να πάρεις πολλές ιδέες για το τι να κάνεις με αυτά τα λεφτά, ψάχνοντας το #adventure1000 στα social media. Θα δεις ότι η έλλειψη φαντασίας είναι ο μόνος περιορισμός σου!

Βρες τι δουλεύει για σένα

Ο Al Humphrey, o master των low budget περιπετειών, σκέφτηκε τα Microadventures, έναν ωραίο τρόπο να ζήσεις μια περιπέτεια ακόμα και αν έχεις λίγο χρόνο και ελάχιστα χρήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν εννιά με πέντε, αλλά τι κάνουν όταν τελειώσει η δουλειά; Θα μπορούσες να θυσιάσεις ένα από αυτά τα απογεύματα ή και μια μέρα μέσα στο busy πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου για να δοκιμάσεις μια τέτοια περιπέτεια; Τι έχεις να χάσεις;

Δεν έχεις εξοπλισμό; Πάντα μπορείς να δανειστείς από φίλους και οικογένεια, ή ακόμα και να κοιτάξεις στο eBay και σε μαγαζιά μεταχειρισμένων ειδών όπου κάποιος μπορεί να αγόρασε όλο τον εξοπλισμό και να μην τον χρησιμοποίησε ποτέ. Προφανώς και υπάρχει ένα μικρό μερίδιο χρημάτων που εμπλέκεται εδώ, αλλά τίποτα μεγάλο σε σχέση με το εγχείρημα που πας να κάνεις. Πραγματικά δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία.

Αυτό που αγαπώ σε αυτό, είναι ότι επιτρέπει σε όλους να δώσουν μια ευκαιρία και να προσπαθήσουν να βγουν στη φύση και να δουν τι μπορεί να τους προσφέρει στη ζωή τους. Προσωπικά προτιμώ να ακολουθήσω μια πιο βασική προσέγγιση στην περιπέτεια – λιγότερα πράγματα να πάνε στραβά και περισσότερες πιθανότητες να δικτυωθείς με πολλούς ανθρώπους στο πέρασμά σου. Θα εκτιμήσεις περισσότερο τα απλά πράγματα και το αγαπημένο μου: θα έχεις να πεις τις καλύτερες ιστορίες από τις ξεκαρδιστικές προσπάθειες στον αγώνα σου να αυτοσχεδιάσεις με τα λίγα χρήματα που θα έχεις.

 

Κάν΄το να συμβεί

Όταν συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα για αεροπορικά εισιτήρια και ό,τι άλλο συνιστά την περιπέτειά σου, τότε όλα τίθενται κάτω από την πειθαρχία και τις επιλογές στον τρόπο ζωής σου.

Οι άνθρωποι εστιάζουν πολύ στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά τι γίνεται όταν θες να τα διπλασιάσεις; Εξοικονόμησε, πουλώντας πολλά από τα πράγματά σου. Πούλα ό,τι μπορείς εκτός από τα απαραίτητα. Αυτός ο τύπος έβγαλε 14.000$ ζώντας με τον ελάχιστο μισθό.

Συνήθως δεν μου αρέσει να προτείνω πράγματα όπως αγορές με πιστωτικές κάρτες, αλλά είναι κάτι που έχει λειτουργήσει για μένα πολλές φορές. Ζούμε σε μια εποχή όπου μπορείς να κάνεις πράγματα ακόμα και αν δεν έχεις μετρητά. Σίγουρα δεν είναι κάτι που πρέπει να το κάνεις συνήθεια, εκτός και αν ξέρεις ότι θα μπορείς να ξεπληρώσεις μετά. Το μυστικό είναι να βεβαιωθείς ότι είσαι πειθαρχημένος ώστε να έχεις ένα καλό σχέδιο για να πληρώσεις στην ώρα σου.

Η υπέρβαση των αντιξοοτήτων θα σου είναι ακόμα πιο χρήσιμη μακροπρόθεσμα.

Αν ακόμα δεν μπορείς να δεις αν είναι εφικτό, ήρθε η στιγμή να σκεφτείς διαφορετικά. Πώς σου φαίνεται το ωτοστόπ; Μπορείς ακόμα να κάνεις ωτοστόπ και με πλοία, άρα δεν θα χρειαστεί ποτέ να αγοράσεις αεροπορικά εισιτήρια. Μπορείς πραγματικά να ταξιδέψεις σε όλον τον κόσμο με αυτό τον τρόπο – απλά ψάξε στο internet “hitchhiking around the world” και θα βρεις άπειρες ιστορίες ανθρώπων που το έχουν κάνει.

Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Θα εξελιχθούν όμως όλα όπως τα περιμένεις; Πιθανότατα όχι. Αλλά τίποτα δεν αξίζει στη ζωή αν δεν προσπαθήσεις γι’ αυτό. Η υπέρβαση των αντιξοοτήτων θα είναι ακόμα πιο χρήσιμη μακροπρόθεσμα. Το Google είναι φίλος σου: κάνε την έρευνά σου και βρες έμπνευση από άλλους.

Ακόμα νομίζεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις;

Ψάξε στο Google “cost of living indexes” και αυτό θα σε οδηγήσει σε όλες τις σωστές κατευθύνσεις για τις φθηνότερες πόλεις που μπορείς να ταξιδέψεις.

Άλλα πράγματα που πρέπει να ψάξεις είναι: ταξιδιωτικά hacks, wild camping, couchsurfing, van life και housesitting. Όλα μπορούν να φανούν χρήσιμα, ανάλογα με το τι σχεδιάζεις.

 

 

www.redbull.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top