Εδώ είναι μερικά στοιχεία για την μπεκάτσα:
Μοιάζει αστεία…αλλά μη κάνεις το λάθος να το πιστέψεις: Το μακρύ ράμφος του πουλιού, έχει μια ευαίσθητη και εύκαμπτη άκρη ιδανική για να σκάβει στο έδαφος. Το κάτω μέρος του ράμφους είναι γεμάτο με νευρικές απολήξεις, βοηθώντας την μπεκάτσα να αισθάνεται τη λεία της. Bonus Fact: Στα θηλυκά είναι μακρύτερα απ’ ότι στα αρσενικά.
Έχει μάτια και στην πλάτη, κι αυτό δεν είναι υπερβολή: Τα μάτια της βρίσκονται σε τέτοιο σημείο που μπορεί να επιβλέπει τον ουρανό για τυχόν θηρευτές ενώ τρώει στο έδαφος. Η θέση των ματιών της δίνει την δυνατότητα να έχει οπτική εμβέλεια σχεδόν 360ο. Ενώ το «τυφλό» της σημείο βρίσκεται μπροστά.
Ηθοποιός σημαίνει….φως: Και ναι μπορεί να μην έχει σπουδάσει υποκριτική αλλά παίζει θέατρο με πολύ μεγάλη ευκολία. Η μπεκάτσα (όπως και η πέρδικα) κάνουν το χαρακτηριστικό «πάγωμα» δηλαδή όταν αντιληφθούν απειλή μένουν εντελώς ακίνητες για να μην τραβήξουν την προσοχή. Επίσης θα δούμε να κάνουν και την «επίδειξη απόσπασης της προσοχής», όταν κάποιος θηρευτής απειλήσει τη φωλιά ή τα μικρά της αυτή θα προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή του κάνοντας την τραυματισμένη.
Τα μάτια της έχουν προστατευτικές ασπίδες!!!: Μπορείς να δεις καθαρά τη σκαρδαμυκτική μεμβράνη (βλεννώδεις) στην μια άκρη του ματιού. Αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη προσαρμογή που χρησιμεύει ως πρόσθετη προστασία των ματιών μέσα στην πυκνή βλάστηση, όπου ο κίνδυνος οφθαλμική βλάβη είναι υψηλός. Αυτό το αντανακλαστικό, που στην περίπτωση αυτή προκλήθηκε από το φλας της φωτογραφικής μηχανής είναι πολύ γρήγορο, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι ήδη στην άλλη μεριά του ματιού, στο χρόνο που χρειάστηκε για τη λήψη της φωτογραφίας.
Αν τα αρσενικά ήταν άνθρωποι….θα ήταν απαίσιοι σύντροφοι: Ναι ναι ναι χορεύουν στα ξέφωτα το σούρουπο, τραγουδούν και κάνουν σβούρες στον αέρα αλλά μόλις ζευγαρώσουν δεν κάνουν απολύτως τίποτα για την ανάπτυξη των νεοσσών.
«Ανάποδα μυαλά» …και δεν εννοούμε ότι είναι ισχυρογνώμων αλλά ότι ο εγκέφαλος της κυριολεκτικά είναι τοποθετημένος ανάποδα: Η Θέση των ματιών στο κέντρο και προς τα πίσω έχει τοποθετήσει τους ακουστικούς πόρους χαμηλά κάτω από τα μάτια. Η ταξινόμηση αυτή θέτει τον εγκέφαλο χαμηλά στο πίσω μέρος του κρανίου και κοντά στην σπονδυλική στήλη και όχι έκει που γνωρίζουμε στα υπόλοιπα είδη ότι βρίσκεται….