Θέμα: «Ορισμός της περιοχής διενέργειας του προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της λύσσας, για τα έτη 2024 και 2025, καθώς και καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής της ενεργητικής επιτήρησης (πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού)».
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ορίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 331/10301/25.01.2013 (ΦΕΚ Β’ 198/05.02.2013) KΥΑ (άρθρο 1, παρ. ε), στις οποίες θα διενεργηθεί το πρόγραμμα του δια του στόματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας την άνοιξη και το φθινόπωρο για τα έτη 2024 και 2025.
2. Οι ΠΕ απεικονίζονται στον Πίνακα 1 και τον Χάρτη 1 (επισημασμένες με χρώμα περιοχές) της παρούσας και είναι οι ακόλουθες: Θεσσαλονίκης (τμήμα αυτής), Κιλκίς, Σερρών (τμήμα αυτής), Πέλλας, Ημαθίας (τμήμα αυτής), Κοζάνης, Γρεβενών (τμήμα αυτής), Καστοριάς, Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων (τμήμα αυτής), Πρέβεζας (τμήμα αυτής), Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας (τμήμα αυτής) και Δράμας. Η συνολική έκταση όπου θα διενεργηθούν εναέριοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 30.000 km2, εξαιρουμένων των περιοχών που αφορούν σε υδάτινες επιφάνειες, ποταμούς, εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, αστικές περιοχές και οικισμούς.
3. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με δολώματα φέροντα εμβόλιο κατά της λύσσας και η διασπορά τους θα γίνει με ρίψη από αέρος. Υπολογίζεται η διασπορά κατά μέσο όρο 20-25 δολωμάτων και, πάντως, όχι λιγότερο από 20, ανά km2 επιφάνειας.
4. Εμβολιασμός δεν εφαρμόζεται σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.
5. Η εποπτεία του προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων διενεργείται σε καθημερινή βάση κατά την διάρκεια της εμβολιαστικής εκστρατείας από υπάλληλο του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων (ΔΥΖ) και από υπάλληλο του Τμήματος Τοπογραφικής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών εμβολιασμού ή των περιοχών, όπου εδρεύουν οι αερολέσχες εκκίνησης των αεροσκαφών.
Πίνακας 1. Πίνακας με τις περιοχές διενέργειας εμβολιασμού για τα έτη 2024 και 2025.
Περιφερειακή Ενότητα
1. Ιωαννίνων (τμήμα)
2. Πέλλας
3. Έβρου (πλην Σαμοθράκης)
4. Σερρών (τμήμα)
5. Κοζάνης
6. Ημαθίας (τμήμα)
7. Φλώρινας
8. Πρέβεζας (τμήμα)
9. Γρεβενών (τμήμα)
10. Ροδόπης
11. Καστοριάς
12. Δράμας
13. Καβάλας (τμήμα)
14. Θεσσαλονίκης (τμήμα)
15. Ξάνθης
16. Κιλκίς
17. Θεσπρωτίας
Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική Υπουργική Απόφαση στον παρακάτω σύνδεσμο
Ορισμός της περιοχής διενέργειας του προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της λύσσας, για τα έτη 2024 και 2025, καθώς και καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής της ενεργητικής επιτήρησης (πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού)»