Προορισμοί για τις Αποκριές στην Κεντρική Μακεδονία

Ένα τριήμερο ξεγνοιασιάς, χαράς, κεφιού και ατελείωτου χορού πλησιάζει…

Αν «ψάχνεστε» για μία μίνι απόδραση, ακόμη και γι’ αυθημερόν εξόρμηση, σας έχουμε τις καλύτερες προτάσεις.
Από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την πόλη, μέχρι την Πιερία και την Ημαθία, ετοιμαστείτε για ξέφρενες καρναβαλικές στιγμές και το απόλυτο αποκριάτικο ξεφάντωμα.
Πολύχρωμες στολές και πρωτότυπες μεταμφιέσεις, λαχταριστές λιχουδιές και άφθονο κρασί, γέλιο, πλάκες και διασκέδαση μέχρι πρωίας, χορός, τραγούδι και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.
Κάθε περιοχή, κάθε καρναβάλι, έχει το δικό του χαρακτήρα, τις δικές της τοπικές παραδόσεις, μοναδικά ήθη και έθιμα, που κάποια έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων και αναβιώνουν με ξεχωριστό τρόπο.

1. Σοχός – Θεσσαλονίκη
Το Καρναβάλι του Σοχού δεν μοιάζει με τα άλλα… Αν δεν το έχετε παρακολουθήσει ποτέ, ήρθε η ώρα να το κάνετε και σίγουρα θα μείνετε εντυπωσιασμένοι. Βαθιά ριζωμένο στην παράδοση, αποτελεί αρχέγονο κατάλοιπο από Διονυσιακές λατρείες και Βακχεία.
Οι τραγόμορφοι Κουδουνοφόροι του Σοχού τραβούν την προσοχή με τις εντυπωσιακές στολές τους, τους διαπεραστικούς ήχους των κουδουνιών, που ακούγονται απ’ άκρη σ’ άκρη στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου, καθώς και το βαρύ, επιβλητικό βηματισμό τους, που κάνουν τη γη να σείεται.
Οσο για τις περίτεχνες φορεσιές τους, όλες είναι μαστορεμένες και φτιαγμένες με τέχνη και μεράκι, από ειδικούς τεχνίτες, που δουλεύουν γι’ αυτές σχεδόν όλο το χρόνο. Οι Μέριου, όπως είναι γνωστοί, αποτελούν ένα δρώμενο που παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων χάρη στο μεράκι και την ψυχή των Σοχινών ενώ είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2019.
Το έθιμο του καρναβαλιού στο Σοχό, ξεκινά από το τριώδιο με αποκορύφωση την Κυριακή της Αποκριάς, όπου αναβιώνει και η παρωδία γαμήλιας τελετής, καθώς και την Καθαρά Δευτέρα, κατά την οποία μοιράζεται και η παραδοσιακή φασολάδα… Λέγεται πως αν το καρναβάλι είναι καλό θα πάει καλά και η σοδιά. Η πανέμορφη κωμόπολη με την πλούσια τοπική παράδοση και τα πανάρχαια έθιμα, γι’ ακόμη μία χρονιά αναμένεται να «πλημμυρίσει» από κόσμο.
Ολοι, Σοχινοί και επισκέπτες, χορεύουν ασταμάτητα, μαζί με τους αθυρόστομους κουδουνοφόρους καρναβαλιστές, που τραγουδούν επίσης, και τους συμπαρασύρουν σε ένα ξέφρενο γλέντι, με τα νταούλια και τους ζουρνάδες να μην σταματάνε ούτε λεπτό.

2. Ασκός – Θεσσαλονίκη
Μόλις 10 λεπτά από το Σοχό, στη βόρεια επίσης πλευρά της λίμνης Βόλβη, θα συναντήσετε ακόμη ένα όμορφο χωριό του Δήμου Λαγκαδά, το οποίο φημίζεται επίσης για το πατροπαράδοτο καρναβάλι του, τον Ασκό.
Το Ασκονίτικο Καρναβάλι έχει τη δική του ιστορία, που ξεκινάει από τα χρόνια της προσφυγιάς και διαρκεί μέχρι και σήμερα. Οι πρόσφυγες κάτοικοί του, παρά τα βάσανα της μετεγκατάστασης και τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, πάντα το τριήμερο της Αποκριάς μεταμφιέζονταν και διασκέδαζαν.
Στόλιζαν τα κάρα τους και μετέπειτα τους γεωργικούς τους ελκυστήρες, σέρνοντας από πίσω τις καρότσες τους, τα λεγόμενα άρματα, τις οποίες στόλιζαν με εθιμικές αναπαραστάσεις, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στους παρευρισκόμενους. Φυσικά, υπάρχουν και τα πεζοπόρα τμήματα με τις ευφάνταστες αποκριάτικες στολές τους, που συμπαρασύρουν στο διάβα τους μικρούς και μεγάλους σ’ ένα ξέφρενο πάρτι.
Τη φετινή χρονιά η συντονιστική επιτροπή του καρναβαλιού και οι κάτοικοι του Ασκού Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να παρατείνουν τη διασκέδαση με ένα πλούσιο τετραήμερο ξεφαντώματος, γεμάτο γεμάτο, κέφι, τραγούδι και χαρά.
Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 19:00 με γλέντι στην Λειβάδα, χώρο κατασκευής των αρμάτων, με φαγητό, κρασί και τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Το Σάββατο (16/03) στις 17:00 θα γίνει αποκριατικό πάρτι για παιδιά, με την παρουσία ανιματέρ ενώ στις 19:00 ακολουθεί ο παραδοσιακός γάμος, όπου νύφη και γαμπρός θα ξεσηκώσουν το κέντρο του χωριού και θα ενωθούν με τα δεσμά του γάμου παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων. Το βράδυ είναι μακρύ, καθώς ακολουθεί μουσική διασκέδαση με τους Νίκο Χαλβατζή και την Νάσια Συρράκου.
Η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων αλλά και των πεζοπόρων τμημάτων στην πλατεία του Ασκού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 14:00. Οσον αφορά την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στην πλατεία του Ασκού, αλλά και στο προαύλιο χώρο του παλιού σχολείου του Πολυδενδρίου, προσφέρεται σε όποιον επιθυμεί φασολάδα μαζί με διάφορα νηστίσιμα εδέσματα από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής «Ένωση Ασκού» και «Φάρος» αντίστοιχα.

3. Βασιλικά – Θεσσαλονίκη
Ενα από τα πιο γνωστά καρναβάλια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, γίνεται στο δήμο Θέρμης και συγκεκριμένα στα Βασιλικά. Πρόκειται για ένα θεσμό με παράδοση αρκετών χρόνων, που προσελκύει πλήθος κόσμου από την περιοχή αλλά και ολόκληρο τον Νομό.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Καρναβαλιού Βασιλικών και φέτος θα βάλει τα δυνατά του, ώστε να προσφέρει στον κόσμο το καλύτερο καρναβάλι. Τα άρματα που θα παρελάσουν στους δρόμους της κωμόπολης, όπως και οι φορεσιές, ετοιμάζονται με κέφι και μεράκι και τα περισσότερα, είναι βασισμένα στην επικαιρότητα.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη με διάφορα μασκέ πάρτι για μικρούς και μεγάλους. Με πρωτοβουλία του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών πραγματοποιείται κάθε χρόνο στους δρόμους των Βασιλικών η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου της «Καμήλας τα Πέταλα» (Κυριακή 17/03, 11:00 π.μ.) με τη συνοδεία οργάνων. Οι «καμήλες» την Κυριακή της Τυρινής τριγυρνούν στις γειτονιές, ξεσηκώνοντας τον κόσμο.
Το Καρναβάλι των Βασιλικών, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα (18/03, 14:00) με την μεγάλη Παρέλαση Αρμάτων, το Κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου, κέφι και χορό. Την ίδια ημέρα γίνεται και το έθιμο του παραδοσιακού γάμου, με τους ντόπιους καρναβαλιστές να ετοιμάζονται να κλέψουν και να μονομαχήσουν για την… τιμή της νύφης. Φυσικά, υπάρχει άφθονη παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και κρασί (12.00).

4. Επανομή – Θεσσαλονίκη
Το Επανομίτικο καρναβάλι επανέρχεται και το 2024 και ετοιμάζεται να χαρίσει στον κόσμο χαρά, κέφι, χορό, σάτιρα, ξεγνοιασιά και όμορφες εικόνες. Η ιδιαιτερότητα του είναι πως πρόκειται για το μοναδικό νυχτερινό καρναβάλι στο νομό Θεσσαλονίκης, γεγονός που ανεβάζει τους ρυθμούς και τη διασκέδαση στα ύψη.
Χιλιάδες μικροί και μεγάλοι από την περιοχή και όχι μόνο, αναμένεται να κατακλύσουν την Επανομή για να παρακολουθήσουν την παρέλαση τόσο του Βασιλιά Καρνάβαλου και των αρμάτων του, όσο και των ομάδων, των συλλόγων, των σχολείων αλλά και των πολιτών που συμμετέχουν. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία την Κυριακή 17 Μαρτίου.
Αποκριές 2024 Καρναβάλι Επανομής αφίσα
Το καρναβάλι της Επανομής, που κρατάει εδώ και πολλές δεκαετίες και έχει τη στήριξη όλων καθώς και της τοπικής αγοράς, σατιρίζει με τον δικό του, ιδιότυπο τρόπο ανθρώπους και γεγονότα, που μονοπώλησαν την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα.

5. Λιτόχωρο – Πιερία
Στο πανέμορφο Λιτόχωρο, στις υπώρειες του μυθικού Ολύμπου, στην Πιερία, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα αρχαίο έθιμο, που όπως λέγεται, έχει τις ρίζες του στις αρχαίες διονυσιακές τελετές. Πρόκειται για το κάψιμο των κέδρων που αναβιώνει της Αποκριές.
Οι προετοιμασίες αρχίζουν στα «μπαΐρια», τις μεγάλες γειτονιές, όπως οι «Κεραμίδα», «Φοράδα», «Γυμνάσιο», «Αη-Γιώργης», «Ντοτσαίοι», όπου μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό κέδρων, φυλάγοντάς τα με βάρδιες κάθε βράδυ από τα μέλη άλλης γειτονιάς που θα προσπαθήσουν να τα κλέψουν.
Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς, ανάβουν με αυτά μεγάλες φωτιές και το γλέντι ξεκινά. Υπό το μεθυστικό άρωμα του καμένου κέδρου, ντόπιοι και επισκέπτες γλεντοκοπούν μέχρι πρωίας, τραγουδώντας τα «ασόιαστα», τα σκωπτικά και βωμολοχικά τραγούδια του Λιτοχώρου. Φυσικά το φαγητό και ποτό «ρέει» άφθονο. Μέσω αυτού του εθίμου καίγεται το «κακό» και έρχεται η κάθαρση και ο εξαγνισμός.
Στη γραφική κωμόπολη γίνεται επίσης παρέλαση αυτοσχέδιων αρμάτων, παιδική παρέλαση ενώ στην πλατεία ξυλοπόδαροι και ανιματέρ διασκεδάζουν τα παιδιά.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιτοχώρου.

6. Νάουσα – Ημαθία
Εννοείται πως από τις προτάσεις μας δεν θα μπορούσε να απουσιάσει το καρναβάλι της Νάουσας! Αλλωστε συγκαταλέγεται στα πιο φημισμένα της Μακεδονίας, κυρίως για τον έντονο παραδοσιακό του χαρακτήρα λόγω ενός εθίμου που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και στην τουρκοκρατία και προβάλλει την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του τόπου.
Πρόκειται για το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» το οποίο κάνει την αποκριά στην πανέμορφη πόλη της Ημαθίας, ιδιαίτερη και ξεχωριστή, και προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη εμπειρία.
Ο «Γενίτσαρος» φοράει τη φουστανέλα και τα τσαρούχια του, στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα και ολοκληρώνει τη μεταμφίεσή του με το τον κέρινο «πρόσωπο». Η «Μπούλα» είναι κι αυτή άνδρας που υποδύεται τη γυναίκα χωρίς όμως να τη γελοιοποιεί, με φαρδιά φορεσιά και κέρινο «πρόσωπο», στολισμένο με τούλια και λουλούδια.
Οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες ξεχύνονται στους δρόμους της Νάουσας σε μπουλούκια και τις δύο Κυριακές της Αποκριάς και χορεύουν με τους χαρακτηριστικούς ήχους του ζουρνά και του νταουλιού, οι οποίοι τους συνοδεύουν σε κάθε τους βήμα. Στο αποκορύφωμα του εθίμου οι χορευτές φτάνουν στην πλατεία Αλωνίων, βγάζουν τον πρόσωπο (τη μάσκα που φοράνε) και χορεύουν μαζί με τον κόσμο.
Ολες αυτές τις ημέρες γίνονται παράλληλες δράσεις στην πόλη με πολλές αποκριάτικες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, πατινάδες, μασκαρέματα, παραδοσιακούς χορούς, κέφι, τραγούδι, πάρτι, ψησίματα στους δρόμους και άλλα. Την Τσικνοπέμπτη θα προηγηθεί η απονομή τιμητικής διάκρισης στο καλύτερο σχέδιο του διαγωνισμού «Γίνε νονός της Αποκριάς 2024».

7. Βέροια – Ημαθία
Με όμορφες εκδηλώσεις, πολύ κέφι, χορό και καλό φαγητό θα γιορτάσει και φέτος η Βέροια την αποκριά. Η πανέμορφη πόλη της Ημαθίας, που είναι χτισμένη σε οροπέδιο, στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου Ορους, εκτός από διασκέδαση, κέφι και χορό, θα σας προσφέρει και ατελείωτες βόλτες στις όμορφες γειτονιές της, που είναι γεμάτες ιστορία και αποτελούν ένα πολύχρωμο παζλ από αρχοντικά, καλντερίμια, πλατείες και φιλόξενους ανθρώπους.
Τόσο την Τσικνοπέμπτη, όσο και το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς, η μακεδονική πόλη θα πλημμυρίσει από κόσμο για να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στους δρόμους και στο Εμπορικό κέντρο της Βέροιας, στην πλατεία Δημαρχείου, στον Πεζόδρομο της οδού Ελλης καθώς και στο σπίτι του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την Τσικνοπέμπτη 7/03, μουσικές σε αποκριάτικους ρυθμούς, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας για να χορέψετε με την ψυχή σας καθώς και το «γαϊτανάκι» (οι συμμετέχοντες χορεύουν γύρω από ένα κοντάρι δεμένο με πολύχρωμες κορδέλες) από το τμήμα Λαογραφίας. Οι ήχοι των χάλκινων πνευστών θα κορυφώσουν το παραδοσιακό γλέντι.
Την Παρασκευή 15/03 θα αναβιώσει στο Σπίτι του Συλλόγου των Βλάχων το δρώμενο των «Καπεταναίων», με τη συνοδεία ψητών κρεατικών, άφθονου κρασιού και τσίπουρο καθώς και τα χάλκινα της ορχήστρας των Μηνάδων. Το βράδυ στα μαγαζιά της πόλης διοργανώνονται μασκέ πάρτι. Το Σάββατο, θα ακολουθήσει ένα ξέφρενο παιδικό πάρτι ενώ την Κυριακή θα γίνει η Γιορτή Μπύρας. Τα καταστήματα θα στήσουν ψησταριές, με την μπύρα να ρέει άφθονη και με τη συνοδεία χάλκινων πνευστών θα κορυφωθεί το αποκριάτικο γλέντι.
Στις Αποκριές Βέροια 2024 συμμετέχουν ο Δήμος Βέροιας, η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Βέροιας, o Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας και ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας.

8. Πολύγυρος – Χαλκιδική
Ποιος είπε πως η Χαλκιδική δεν έχει παράδοση στο καρναβάλι; Γι’ ακόμη μία χρονιά το Πολυγυρινό Καρναβάλι υπόσχεται να μας χαρίσει κέφι, χαρά και όμορφες εικόνες, ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή καρναβάλια στην Κεντρική Μακεδονία, με περισσότερο από μισό αιώνα ζωής, καθώς ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950.
Ο πολιτιστικός θεσμός του Δήμου Πολυγύρου ετοιμάζει για τους κατοίκους του αλλά και τους επισκέπτες του πληθώρα εκδηλώσεων, που ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τη συμμετοχή συλλόγων, σχολείων και ομάδων.
Η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής για 12 μέρες βρίσκεται σε ρυθμούς Καρναβαλιού, με πολλή μουσική, τοπικούς μεζέδες, άφθονο κρασί και ατελείωτο κέφι!
Την Τσικνοπέμπτη, οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με το «Καρναβάλι όπως παλιά», γυρίζοντας στους κεντρικούς δρόμους με ζουρνάδες. Θα ακολουθήσουν διάφορα παραδοσιακά γλέντια, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, πάρτι, το «Κατσ’αμάκα Run» (τρέξιμο στα σοκάκια του Πολυγύρου με καρναβαλιστές), το τλιγάδιασμα (κυνήγι θησαυρού) για ομάδες καρναβαλιστών, παραδοσιακοί χοροί και άλλα.
Το Σάββατο 16/03 θα πραγματοποιηθεί νυχτερινή παρέλαση καρναβαλιστών ενώ θα ακολουθήσει πάρτι μπροστά από το Δημαρχείο. Την Κυριακή 17/03 το μεσημέρι θα γίνει η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών, των πεζοπόρων τμημάτων και των αρμάτων, και στη συνέχεια μεγάλο γλέντι με λαϊκή ορχήστρα. Την Καθαρά Δευτέρα θα γίνουν τα Κούλουμα σε διάφορες περιοχές.

9. Πολύχρονο – Χαλκιδική
Αν θέλετε να βιώσετε την εμπειρία ενός καρναβαλιού δίπλα στη θάλασσα, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο Πολύχρονο! Η περιοχή αναμένεται να «πλημμυρίσει» από κόσμο καθώς οι διοργανωτές ετοιμάζουν τη μεγαλύτερη παρέλαση των τελευταίων ετών και υπόσχονται γλέντι σε ξέφρενους ρυθμούς, κέφι, χορό, άφθονο κρασί και ατελείωτη διασκέδαση.
Περισσότεροι από 300 εθελοντές καρναβαλιστές, με άρματα και πεζοπόρα τμήματα αναμένεται να λάβουν μέρος και να παρελάσουν την τελευταία Κυριακή της αποκριάς (17/03, μετά τη 1) ενώ το βράδυ στις 20.00μμ, θα τελεστεί το καθιερωμένο κάψιμο του καρνάβαλου.
Η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Πολύχρονο θα ανοίξει την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου, στην πλατεία του χωριού, όπου ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει με τις μουσικές ορχήστρας, να γλεντήσει και να απολαύσει σουβλάκια και άφθονο κρασί!
Τις επόμενες ημέρες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποκριάτικους χορούς, πάρτι για παιδιά και συναυλία με την γνωστή τραγουδίστρια Josephine (16/03).
Το 36ο Καρναβάλι Πολυχρόνου αποτελεί πλέον για την περιοχή έναν διαχρονικό θεσμό, με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο να συνεχίζει την παράδοση, που ξεκίνησε το 1984 και γιγαντώθηκε το 2001. Η διοργάνωση, γίνεται και με τη συμβολή και υπό την αιγίδα του Δήμου Κασσάνδρας και της δημοτικής επιχείρησης ΚΕΔΗΚ.
Αν είναι καλός ο καιρός, μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε και την πρώτη σας βουτιά στις υπέροχες παραλίες της περιοχής.

 

 

www.thes.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top