Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Ατυχήματα και τραυματισμοί μπορεί να συμβούν ανά πάσα ώρα και στιγμή, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε…
Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια επείγουσα κατάσταση η οποία μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή, πόσο μάλλον ένας κυνηγός ο οποίος εκτίθεται πολύ συχνά σε εξωγενείς κινδύνους που μπορεί να συναντήσει ακολουθώντας αυτή την αγαπημένη του δραστηριότητα στην φύση. Σε αυτές τις κυνηγετικές εξορμήσεις, είναι πολύ σημαντικό αυτός που θα βρεθεί δίπλα στον πάσχοντα κυνηγό να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, μιας και η βοήθειά του ίσως αποδειχθεί πολύτιμη αλλά και καθοριστική για την εξέλιξη της υγείας του πάσχοντα. Αντίθετα η άγνοια εξουδετερώνει κάθε καλή πρόθεση, οδηγώντας σε λανθασμένες ενέργειεςπου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.Οι απαραίτητες γνώσεις παροχής Πρώτων Βοηθειών, όταν αυτές εφαρμοστούν άμεσα την στιγμή του ατυχήματος (προνοσοκομειακή φροντίδα), έχει αποδειχθεί ότι,μπορούν να βελτιώσουν την έκβαση του συμβάντος ή ακόμα και να σώσουν από βέβαιο, οριστικό θάνατο, σε ποσοστό ψηλότερο του 70%!!!
Σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, τα πρώτα 3-10 λεπτά παίζουν καθοριστικό ρόλο για το εάν το θύμα θα επανέλθει στην ζωή. ΝΑΙ!!! Η άμεση εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) μπορεί να επαναφέρει ένα «νεκρό» άτομο ή τουλάχιστον να διατηρήσει τον εγκέφαλό του ζωντανό μέχρι την άφιξη του Απινιδωτή με ποσοστά επιβίωσης πάνω από 80%!!! !)
Σε σοβαρή αρτηριακή αιμορραγία, η άμεση πίεση και εφαρμογή ίσχαιμης περίδεσης στα πρώτα λεπτά μετά το ατύχημα θα σώσουν από βέβαιο θάνατο τον τραυματία!!
Δυστυχώς, λόγω της φύσης της δραστηριότητας, οι κυνηγοί βρίσκονται συνήθως σε απομακρυσμένες ή και δύσβατες περιοχές. Σε πιθανό τραυματισμό ή ατύχημα, ο χρόνος άφιξης των επαγγελματιών υγείας (ΕΚΑΒ) είναι πολύ μεγάλος σε διάρκεια έχοντας ως αποτέλεσμα την μη έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών και την δυσάρεστη έκβαση του συμβάντος με οδυνηρές συνέπειες συνήθως.
Κατά την διάρκεια του κυνηγιού, οι πιο συχνοί τραυματισμοί αλλά και καταστάσεις που απαιτούν άμεση παροχή πρώτων βοηθειών είναι: καρδιακή ανακοπή, σοβαρή αιμορραγία, τραύματα από πυροβόλα όπλα, διαστρέμματα, θλάσεις, εξαρθρώσεις, κατάγματα, τσιμπήματα εντόμων, αναφυλακτικό ΣΟΚ, σοβαρή υποθερμία ή θερμοπληξία, διάσειση, υπογλυκαιμικό κώμα, κρίσεις επιληψίας. Αναμφίβολα υπάρχουν και πολλές ασθένειες, προϋπάρχουσες ή και μη, που μπορούν να κριθούν ως επείγουσα κατάσταση σε πιθανή έξαρση τους (ίσως χωρίς την απαραίτητη λήψη φαρμακευτικής αγωγής).
Επομένως, είναι αναμφίβολα αναγκαίο όλοι μας να εκπαιδευτούμε και να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες προκειμένου να σώσουμε τον συνάνθρωπό μας, τον φίλο μας, τον συγγενή μας, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.
Μην ξεχνάς: «ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ..….»
Ράμος Χρήστος
Εθελοντής Διασώστης
Μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Πρόεδρος εθελοντικής διασωστικής ομάδας του Ο.Φ.Κ.Α.Θ.