Πρωτοποριακές οικολογικές δράσεις «Clean it like Greek» έρχονται και στο Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο θα αποτελέσει μια από τις 26 πόλεις της Ελλάδας, όπου το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν οικολογικές δράσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος “Clean it like Greek” του Ιδρύματος «Aquahelp Foundation» και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Ένα περιβάλλον καθαρό, άλλωστε αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Ρεθύμνης, κατεύθυνση προς την οποία κινείται επί σειρά ετών, σε συνεργασία με το ισχυρό δίκτυο εθελοντών, που υποστηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που προωθούν μια υγιή φιλοσοφία, αυτή του σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον και υποστηρίζεται από τους πολίτες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους του τουριστικού κλάδου στο Νομό.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες στο Δημαρχείο Ρεθύμνου οι εμπλεκόμενοι φορείς στο πρόγραμμα, όπου πραγματοποιήθηκε και η σχετική υπογραφή της “Χάρτας Οικολογικής Συνείδησης” μεταξύ του ιδρύματος και του Δήμου Ρεθύμνης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μέλλον, σε μια προσπάθεια οικολογικής αφύπνισης ειδικότερα των νέων μπροστά στην εμφανή κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια οικολογική και περιβαλλοντική πρωτοβουλία, που θα περιλαμβάνει δράσεις καθαρισμού παραλιών, θαλάσσιων περιοχών, βουνών και δασών με τη συμμετοχή ιδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για την ενίσχυση του φιλελληνισμού και την ανάδειξη της χώρας ως την καθαρότερη στην Ευρώπη. Ο ΕΟΤ υποστηρίζει τις δράσεις αυτές που ενισχύουν τον βιώσιμο και αειφόρο τουρισμό, ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία στη μετά Covid-19 εποχή.

 

Γ. Κορφιάς: “Πρέπει να δούμε ξανά την οικολογία”

Ο πρόεδρος του «Aquahelp Foundation» Γιώργος Κορφιάς αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, στην πρωτοβουλία αλλά και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και στο Ρέθυμνο. Οι εν λόγω δράσεις,όπως εξήγησε έχουν σχεδιαστεί με έμφαση στους νέους, προσφέρονται για μικρά παιδιά, καθώς ενθαρρύνουν την διασκέδαση μέσα από τη συμμετοχή και την φροντίδα του περιβάλλοντος, αλλά συνδέονται και άμεσα με τον τουρισμό, με την βοήθεια και συμμετοχή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στο Νομό Ρεθύμνου που θα προάγουν και θα προωθήσουν την κουλτούρα αυτή και μέσα από τις δικές τους δράσεις.

Όπως επεσήμανε ο κος Κορφιάς το «Aquahelp Foundation» “είναι ένας οργανισμός, οικολογίας, εκπαίδευσης και φιλελληνισμού που εδρεύει στις ΗΠΑ και έχει δράσεις παγκόσμια. Η επίσκεψή μας γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Clean it like Greek” του προγράμματος οικολογίας και φιλελληνισμού, στο οποίο έχουμε επιλέξει κάποιους εμβληματικούς δήμους και σημεία σε όλη την Ελλάδα ώστε να ξεκινήσουμε το έτος ένα μετά Covid την δράση υποκίνησης του Ελληνικού πληθυσμού να δει ακόμη πιο σοβαρά το κομμάτι της οικολογίας και της φροντίδας του πλανήτη. Περάσαμε δύσκολα χρόνια, και πρέπει αυτή τη στιγμή να δούμε με καθαρό βλέμμα ότι το πιο σημαντικό είναι να φροντίσουμε τον πλανήτη μας φροντίζοντας ασφαλώς ταυτόχρονα τη ζωή μας και τις οικογένειές μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δράση του Aquahelp Foundation, να υποκινήσουμε τον πληθυσμό να δει ξανά την οικολογία με σοβαρό μάτι”.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης στο Ρέθυμνο, οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν θα αφορούν την θαλάσσια περιοχή, τις παραλίες και το βυθό καθώς και δάση στην ευρύτερη περιοχή. Εθελοντικές ομάδες και στο Ρέθυμνο, όπως το δίκτυο ΡΕΘελοντώ, σε συνεργασία με πολίτες θα πάρουν το περιβάλλον της περιοχής στα δικά τους χέρια και θα προχωρήσουν σε καθαρισμούς. Άλλωστε όπως επεσήμανε ο κος Κορφιάς: “ Όπως ανέφερα και σε άλλο δήμο της χώρας, θα έχουμε τους εθελοντές για την πρώτη δράση, αλλά η λύση είστε όλοι εσείς που πρέπει να συνεχίσετε τις υπόλοιπες 364 μέρες να αλλάξετε τις συνήθειες και να μπορέσει ο δήμος να γίνει ακόμη πιο καθαρός”.

Ο ίδιος πρόσθεσε αναφορικά με τις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί: “Πρόκειται για δράσεις πρωτοποριακές με τους δήμους, οικολογικές, βασισμένες στην οικολογική αφύπνιση, εκπαιδευτικές, με παιδιά. γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον. Οι ενήλικες είχαμε χρόνια ένα έλλειμμα οικολογικής κουλτούρας στο σύνολό μας σε όλο το κόσμο και αυτό βγαίνει στον πλανήτη μας. Στοχεύουμε και θέλουμε τα παιδιά να αποκτήσουν μια άλλη συνείδηση, διαφορετική κουλτούρα από εμάς, πιο καλή. Αυτή θα είναι και το μέλλον μας”

 

Cleaning Fun Day! Διασκέδαση και οικολογία

Ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά, όπως επεσήμανε ο κος Κορφιάς, “έχουμε δημιουργήσει την Cleaning Fun Day η οποία θα υλοποιηθεί σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα και στο Δήμο Ρεθύμνης. Θα κάνουμε καθαρισμούς παραλιών με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών και παιδιών με παιχνίδια, διασκέδαση, εξειδικευμένες σακούλες με μηνύματα και γάντια. Θα έχουμε ένα παιχνίδι συμμετοχής που θα βραβεύσουμε παράλληλα και τους τρεις κορυφαίους καθαριστές με μετάλλια. Όσοι δηλαδή θα έχουν ζυγίσει περισσότερα σκουπιδάκια, θα πάρουν τα ανάλογα μετάλλια και δώρα. Βάζουμε το κομμάτι διασκέδαση και απόλαυση στην συνείδηση του κόσμου, στα παιδιά,τους γονείς γιατί η λέξη απόλαυση στη συνήθεια είναι αυτή που την κάνει να επαναλαμβάνεται. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να μην αποτελεί η οικολογία την εξαίρεση της μιας μέρας. Ας αφιερώνουμε διαρκώς κάποια λεπτά της μέρας μας. Ας κάνουμε επαναλαμβανόμενη τη συνήθεια αυτή. Αυτό είναι το μέλλον και η επιτυχία της προσπάθειας και αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της Aquahelp”.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες της δράσης προκειμένου όλοι όσοι επιθυμούν να μπορέσουν να δηλώσουν την συμμετοχή τους.

 

Cleaning Fun Day και στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου!

Αξίζει να σημειωθεί πως η Cleaning Fun Day θα γίνει και στο Ρέθυμνο όπως και σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με ξενοδοχειακές μονάδες που μέχρι σήμερα στο Ρέθυμνο υλοποιούν συστηματικά δράσεις με το βλέμμα στραμμένο στο περιβάλλον. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της “Αquahelp”: “Μέχρι τώρα τα ξενοδοχεία και οι οργανισμοί για να εκδηλώσουν το οικολογικό τους στίγμα κάνουν μια φορά τη σεζόν ή δύο οικολογική ημέρα. Εμείς με τη βοήθειά τους και έχουμε ήδη προχωρημένες συζητήσεις με πολύ μεγάλους ομίλους, να είμαστε η πρώτη χώρα που θα έχει σε τακτική βάση στο Animation Team το Cleaning Fun Day. Έτσι λοιπόν θα βάλουμε οικολογία και τουρισμό, σε συνδυασμό με διασκέδαση που θα δημιουργήσουν ένα ιδανικό μείγμα. Ο επισκέπτης ο οποίος θα έρθει θα πάει σε μεγάλα ξενοδοχεία στην Κρήτη, όπως η Grecotel και θα κάνει μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά στις δέκα ημέρες το Cleaning Fun Day μαζί με το παιδί του, θα διδάξει το παιδί του, θα νιώσει όμορφα, ταυτόχρονα το ξενοδοχείο θα έχει ένα πολύ όμορφο στίγμα απέναντι σε αυτό και σταδιακά όταν το κάνουμε αυτό σε ένα μεγάλο πλαίσιο θα έχουμε κερδίσει τις καρδιές των High End Clients οι οποίοι είναι εκείνοι στους οποίους πρέπει να στοχεύσουμε περισσότερο σαν χώρα και είναι αυτοί οι οποίοι πραγματικά εκτιμούν την οικολογία και την φροντίδα του πλανήτη”.

Γιώργος Μαρινάκης: “ Έχουμε μεγάλη παράδοση εθελοντισμού στο Ρέθυμνο και οι δράσεις θα αγκαλιαστούν από την τοπική κοινωνία”

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, σε δηλώσεις του στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την συμμετοχή αλλά και την αποδοχή της δράσης, τονίζοντας πως“Έχουμε μεγάλη παράδοση εθελοντισμού στο Ρέθυμνο και όλες οι δράσεις θα αγκαλιαστούν από την τοπική κοινωνία”.

Παράλληλα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: “Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον κο Κορφιά. Αποδεχτήκαμε να συμπλεύσουμε σε αυτή την οικολογική διαδικασία αφύπνισης του κόσμου με καινοτόμες δράσεις. Είμαστε ένας από τους 26 δήμους της Ελλάδος που επιλεχθήκαμε και ευχαριστούμε πολύ γιατί θεωρούμε ότι είναι τιμή να θεωρούν ότι ο δήμος μπορεί να συμβάλλει στην οικολογική αφύπνιση. Οι πρόσφατες καταστροφές όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά και σε όλο τον κόσμο δημιουργούν εκατόμβες νεκρών από φαινόμενα που παλαιότερα ήταν αδιανόητα. ¨Όλα αυτά έχουν να κάνουν προφανώς με το ότι δεν ασχοληθήκαμε με το περιβάλλον όσο έπρεπε. Η οικολογία είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, η έλλειψη οικολογίας είναι μια πανάκριβη διαδικασία που την πληρώνουμε σε φυσικές καταστροφές και κυρίως σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος γιατί έχουμε πληγεί από δύο απανωτές θεομηνίες, στις ίδιες περιοχές τα προηγούμενα χρόνια άρα τα μηνύματά σας θα περάσουν πολύ πιο εύκολα. Και συμφωνώ ότι οι καλύτεροι πρεσβευτές είναι οι νέοι άνθρωποι που ελπίζω να ενσωματώσουν στην ανατροφή τους και την οικολογική συνείδηση που μέχρι τώρα δεν την είχαμε σε πολύ μεγάλη υπόληψη”

 

Πέπη Μπιρλιράκη: “Το Ρέθυμνο έχει αποδείξει ότι σέβεται τον πράσινο τουρισμό”

Μιλώντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ρεθύμνου, αλλά και τα όσα έχει καταφέρει προς την κατεύθυνση αυτή ο ξενοδοχειακός κλάδος στο Ρέθυμνο η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη τόνισε: “Μέχρι σήμερα το Ρέθυμνο έχει αποδείξει ότι σέβεται τον πράσινο τουρισμό. Γιατί τα τελευταία χρόνια ο πράσινος τουρισμός έχει πλέον καταξιωθεί σαν ένα από τα πολύ μεγάλα θεματικά τμήματα του τουρισμού και πιστεύουμε ότι το μέλλον θα αποδείξει ότι ο επισκέπτης που σέβεται το περιβάλλον επιλέγει και έναν τόπο που σέβεται το περιβάλλον. Γι αυτό οι δικοί μας ξενοδόχοι και άνθρωποι του τουρισμού που είναι αρκετά έμπειροι, έχουν αποδείξει και μέσω των γαλάζιων σημαιών που έχουμε έντεκα μόνο στην περιοχή της πόλης και του βόρειου άξονα και έχουμε και πάνω από 60 πράσινα κλειδιά στα ξενοδοχεία”.

Όπως εξήγησε η κα Μπιρλιράκη τόσο σε επίπεδο φιλοσοφίας, όσο και εθελοντισμού που επεκτείνεται σε πολλές δράσεις που ήδη υλοποιούνται στο Ρέθυμνο:“ Το Ρέθυμνο είναι ήδη ώριμο να συνεργαστεί με ινστιτούτα όπως το Aquahelp που έχουν να μας δώσουν για να πάμε μπροστά αλλά έχουμε και εμείς να δώσουμε στη δική τους αλυσίδα”.

Επιπλέον, η κα Μπιρλιράκη υπογράμμισε: “ Δεν είναι μόνο το δίκτυο ΡΕΘελοντώ που έχουμε φτιάξει και είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει αλλά είναι και εκατοντάδες νέα παιδιά από όλο το κόσμο που έρχονται και συνεισφέρουν εθελοντικά σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που λέγεται θαλάσσια χελώνα CarettaCaretta και την προστασία της. Οι παραλίες και οι άνθρωποι του Ρεθύμνου, οι Νόμοι που διέπουν τα παραλιακά μας μέτωπα αποδεικνύουν ότι το ζώο αυτό εμπιστεύεται αυτό τον τόπο γιατί τον σεβόμαστε. Αυτά τα δείγματα έρχονται να κουμπώσουν με το δίκτυο ΡΕΘελοντώ και πιστεύουμε ότι με το παγκόσμιο δίκτυο του ινστιτούτου θα μπορέσουμε να αποδώσουμε ακόμη καλύτερα και να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις”.

 

 

www.goodnet.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο