Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το άρθρο στο ένθετο Αγροτικός Τύπος (της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, 20 Ιουνίου 2018) όπου αναφέρει την πρόθεση του υπουργείου να εκδώσει ημερήσια ηλεκτρονική άδεια για ερασιτέχνες ψαράδες.
Το ψάρεμα λοιπόν, όπως περιγράφει, εξετάζεται να γίνεται ακόμα και με «άδεια ημέρας» για τους ερασιτέχνες αλιείς. Μάλιστα αυτή η άδεια θα μπορεί να εκδίδεται ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τελειώνει η περίοδος της δωρεάν αλιείας για τους περίπου 250.000 ερασιτέχνες ψαράδες της χώρας (θεωρούμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι).
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετά την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας με ένα συμβολικό (όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα) τίμημα, βάζοντας επιπλέον κανόνες για τα πόσα και τι ψάρια θα αλιεύονται!
Σε μία προσπάθεια να απλουστεύσουν την διαδικασία έκδοσης της νέας άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, θα υπάρχει ακόμα και άδειας αλιείας μίας ημέρας, με σκοπό να εξυπηρετήσουν ντόπιους και αλλοδαπούς (ξένους τουρίστες) που θέλουν να κάνουν μία μεμονωμένη εξόρμηση.
Ένα πρόβλημα της έκδοσης ερασιτεχνών αδειών αλιείας είναι η γραφειοκρατία, έτσι το υπουργείο θα εντάξει την ηλεκτρονική έκδοση τους στο site του ΟΣΠΑ (Ολοκληρωμένα Συστήματα Παρακολούθησης Αλιείας) που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψαράδες.
Στο σχετικό δημοσίευμα μιλά στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Δημήτρης Μητρόπουλος, Βιολόγος και πρώην στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο τομέα Αλιείας ο οποίος περιγράφει το πρόβλημα της αλιείας (όπως βέβαια το αντιλαμβάνεται ο ίδιος και το υπουργείο).
Εμείς συμφωνούμε ότι η θάλασσα είναι κοινωνικό αγαθό, συμφωνούμε ότι το ψάρεμα για τους ερασιτέχνες είναι άθληση και όχι βιοπορισμός, συμφωνούμε ότι πρέπει να σεβόμαστε τη θάλασσα για να μπορούν να ψαρεύουν και τα παιδιά μας. Διαφωνούμε κάθετα σε κάθε συσχέτιση του ερασιτέχνη αλιέα με την πώληση ψαριών (είναι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν και η κυβέρνηση θα μπορούσε να σταματήσει – περιορίσει το φαινόμενο αυτό ελέγχοντας τα σημεία διανομής των ψαριών, βλέπε εστιατόρια ή με πιο εντατικούς ελέγχους).
Διαφωνούμε έντονα με κάθε συσχέτιση παράνομου ψαρέματος με την ερασιτεχνική αλιεία (γίνεται μία αναφορά της τάξεως των 200 – 300 λέξεων στη καταστροφή που κάνει η παράνομη αλιεία όπως ο δυναμίτης, ο φλόμος, η χλωρίνη, η γαλαζόπετρα κλπ.)
Διαφωνούμε κάθετα με το «φόρτωμα» της υπεραλίευσης στην ερασιτεχνική αλιεία αφήνοντας γνωστά – άγνωστα επαγγελματικά εργαλεία που έχουν απαγορευτεί στο εξωτερικό να συνεχίζουν να ψαρεύουν με καταστροφικές συνέπειες.
Περισσότερα σύντομα στο boatfishing.gr