Αλλάζουν όλα στο ερασιτεχνικό ψάρεμα, καθώς συστήνεται Μήτρώο Άδειας για τους ερασιτέχνες αλιείς.
Ο Τάσος Χάλαρης εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αλιείας ενημέρωσε μέσω social media, για τα όσα προέκυψαν γα τον κλάδο μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας κ. Στρατάκο.
Όπως αναφέρει ο Τάσος Χάλαρης το σημαντικό είναι ότι συστήνεται Μητρώο Άδειας. Όπως είπε το Μητρώο Άδειας θα αφορά σε όλους τους ερασιτέχνες αλιείς. Το κόστος θα είναι γύρω στα 10-15 ευρώ, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα ενώ συζητείται να δοθεί η δυνατότητα τμηματικά για άδεια μικρότερης χρονικής διάρκειας άρα και μικρότερου κόστους. Το μητρώο, όπως είπε θα είναι πανελλαδικού χαρακτήρα.
Ένα δεύτερο σημαντικό βήμα, είναι η ιχνηλασιμότητα. Αυτό το βήμα βρίσκεται σε στάδιο διεργασίας, ωστόσο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Oι ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν συγκεκριμένα είδη θα πρέπει να καταχωριστούν σε ηλεκτρονικό σύστημα και να καταγράφουν τα αλιεύματά τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για την πρόληψη της υπεραλίευσης στην Ε.Ε.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που προβλέπει η πολιτική συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του τρόπου ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων εντός των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων.
Επιστρέφει η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας
«Η Ερασιτεχνική Αλιεία απαιτεί την υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών και ειδικών μέτρων διαχείρισης, αφενός ώστε να εξασφαλιστούν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που προέρχονται από την Ερασιτεχνική Αλιεία, και αφετέρου για να προστατευθούν οι θαλάσσιοι πόροι από την υπεραλίευση», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.
Ο Γ.Γ τόνισε επίσης ότι: «Πρέπει να αναπτυχθεί και στη χώρα μας μια αειφόρος Ερασιτεχνική Αλιεία, η οποία θα κινείται μέσα σε ορθά περιβαλλοντικά πλαίσια και δεν θα προκαλεί προβλήματα σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες της αλιείας».
Τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαχρονικά εχουν θεσπιστεί αυστηροί κανόνες για την άσκηση της Ερασιτεχνικής Αλιείας, που στόχο έχουν να παρέχουν εφόδια στα κράτη- μέλη ώστε αυτά με τη σειρά τους να διασφαλισουν ότι η ερασιτεχνική αλιεία διεξάγεται κατά τρόπο συμβατό προς τους στόχους της ΚΑΛΠ.
Σήμερα, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου, είναι σε εξέλιξη από την αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, για την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας.
Πηγή : https://e-nautilia.gr