Ραβδωτό δίκαννο, ένα κυνηγετικό αριστούργημα

Του Μπάμπη Αιγινήτη

 

Το ραβδωτό δίκαννο είναι συνώνυμο του κλασικού και αξεπέραστου κυνηγετικού όπλου. Αυτό όμως που μπορούν να απολαμβάνουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι κυνηγοί σε όλο τον κόσμο αποτελεί απαγορευμένο καρπό για μας τους Έλληνες. Πόσο μεγάλη αντίφαση για το όπλο που φτιάχτηκε για τον μερακλή κυνηγό ο οποίος θέλει να δώσει τις ευκαιρίες στο θήραμα, αλλά και στον εαυτό του…

Οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο αριστουργηματικά στο χθες αλλά και στο σήμερα, έχει υψηλό κόστος αλλά και μεγάλο κόπο να γίνει. Στις μέρες μας, όπου στις οπλικές κατασκευές τα μηχανήματα CAD-CAM και οι εργαλειομηχανές CNC βασιλεύουν, τα εργατικά χέρια με απόλυτη ειδίκευση στην κατασκευή του χειροποίητου τείνουν πλέον να εξαφανιστούν.

Το ραβδωτό κυνηγετικό δίκαννο –κυρίως το πλαγιόκαννο– είναι το όπλο που φτιάχτηκε μόνο για κυνηγετική χρήση, ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν στρατό στην ιστορία για πολεμικές επιχειρήσεις κι έγινε ο αχώριστος σύντροφος και προστάτης του επαγγελματία κυνηγού στις αφρικανικές σαβάνες. Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από Γερμανούς, Αυστριακούς, Γάλλους και Ιταλούς κυνηγούς για κυνήγι αγριόχοιρου με παγάνες, όπως ακριβώς κυνηγάμε κι εμείς εδώ τον αγριόχοιρο. Μόνο στα καρτέρια από τις υπερυψωμένες φυλάχτρες χρησιμοποιούν το ραβδωτό επαναληπτικό (με κινητό ουραίο) και διόπτρα. Το προτιμούν στο πέρασμα κατά τη διάρκεια της παγάνας στα δάση, διότι το δίκαννο με τα ανοιχτά σκοπευτικά του προσφέρει μεγάλη ευκολία στη σκόπευση του γρήγορου θηράματος και δύο βολές μεγάλου διαμετρήματος.

 

Τοπ εργαλείο

Σήμερα μεγάλες και γνωστές βιομηχανίες όπως η BERETTA, BROWNING, MERKEL, HEYM, BLASER κ.ά. διαθέτουν εκτός από τα πλαγιόκαννα ραβδωτά και αλληλεπίθετα (σούπερ ποζέ) σε μια μεγάλη ποικιλία διαμετρημάτων, ανάλογα με το κυνήγι που κάποιος θέλει να κάνει. Στη χώρα μας ακόμα απαγορεύεται η χρήση του ραβδωτού όπλου στο κυνήγι, ανεξαρτήτως του τύπου του, αν και τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στη νοοτροπία των αρχών αυτού του τόπου δείχνει να είμαστε κοντά στο να γίνουμε ισότιμοι ευρωπαίοι κυνηγοί.

Ακόμα και οι προσπάθειες που γίνονται από κάποιους κυνηγετικούς φορείς για την άρση αυτής της αναχρονιστικής νομοθεσίας και απελευθέρωσης του ραβδωτού, επικεντρώνονται –κακώς βέβαια– μόνο στο επαναληπτικό και το αυτογεμές. Όμως, το ραβδωτό δίκαννο, είτε είναι πλαγιόκανο είτε είναι αλληλεπίθετο, θα αποτελεί το κλασικό και αξεπέραστο κυνηγετικό όπλο. Τοπ εργαλείο του μερακλή κυνηγού που θέλει να δώσει τις ευκαιρίες στο θήραμα, αλλά και στον εαυτό του.

 

Υπερέχει στις μακρινές βολές

Βέβαια, όπως διεξάγεται το κυνήγι του αγριόχοιρου στη χώρα μας, το λειόκαννο δίκαννο με μονόπολα –αν διαθέτει κάννες τύπου slug–, με την προϋπόθεση ότι θα ρυθμιστεί σωστά και θα ρίχνει με ακρίβεια τα μονόπολα, προσφέρει στις κοντινές αποστάσεις τα πλεονεκτήματα ενός ραβδωτού δίκαννου. Το λειόκαννο δίκαννο, για βολές σε αποστάσεις μέχρι 50-60 μέτρα στο θέμα της ακριβείας των βολών, είναι εφάμιλλο ενός ραβδωτού, όμως όσο ο στόχος απομακρύνεται τόσο αυξάνεται και η υπεροχή του ραβδωτού όπλου. Ωστόσο, στη χώρα μας δεν έχουμε θηράματα που να επιτρέπεται το κυνήγι τους και να τα κυνηγάμε σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που αναφέραμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δίκαννο ραβδωτό καθιερώθηκε κυνηγετικά για τις δύσκολες περιπτώσεις επικίνδυνων θηραμάτων που τραυματισμένα ή όχι έκαναν επίθεση στον κυνηγό. Για να σώσει, λοιπόν, τον εαυτό του καθώς και τον πελάτη του –αν ήταν επαγγελματίας κυνηγός σε αφρικανικό σαφάρι– χρειάζονταν δύο άμεσες βολές με μεγάλο διαμέτρημα, για να σταματήσει αποτελεσματικά το επιτιθέμενο ζώο.

 

Διαφορές ραβδωτού-λειόκαννου

Κατασκευαστικά το ραβδωτό δίκαννο διαθέτει σημαντικές διαφορές από το αντίστοιχο λειόκαννο (ανεξαρτήτως αν είναι πλαγιόκαννο ή αλληλεπίθετο). Η πιο σημαντική είναι ότι τα διαμετρήματα του ραβδωτού δίκαννου παράγουν τετραπλάσιες πιέσεις από ότι ενός λειόκαννου δωδεκαριού, συνεπώς το ραβδωτό επιβάλλεται να είναι πολύ πιο ανθεκτικό και με πιο στιβαρή κατασκευή. Άλλη διαφορά είναι ότι το ραβδωτό δίκαννο δεν προορίζεται να ρίχνει σκάγια, παρά μόνον συμπαγή βλήματα, οπότε πρέπει να είναι έτσι ρυθμισμένο ώστε ο κυνηγός, σκοπεύοντας με τα σκοπευτικά που διαθέτει στο πάνω μέρος του, να στέλνει τις σφαίρες του στο ίδιο σημείο και με τις δύο κάννες του. Το βάρος του ραβδωτού δίκαννου, λόγω της ενισχυμένης κατασκευής του, είναι αρκετά υψηλότερο του λειόκαννου αλλά λόγω εργονομίας δεν του φαίνεται στην επώμιση. Το ραβδωτό δίκαννο διαθέτει σχεδόν πάντα δύο σκανδάλες, μία για κάθε πυροδοτικό μηχανισμό, ώστε να αγγίζει το απόλυτο της αξιοπιστίας σε δύσκολες καταστάσεις. Η ταχύτητα και η ακρίβεια των δύο βολών του σε κοντινές και μεγάλες αποστάσεις, σε συνάρτηση με την υψηλή κινητική ενέργεια των διαμετρημάτων του, το καθιστούν ασυναγώνιστο σε επικίνδυνα θηράματα. Γιατί, σε τελική ανάλυση, η αξία ενός όπλου στον κυνηγότοπο φαίνεται κι ένα επαναληπτικό ραβδωτό ή αυτογεμές μπορεί να μας βγάλει μια εμπλοκή στον ένα και μοναδικό μηχανισμό του την κρίσιμη στιγμή.

 

Υπέρτατη αξιοπιστία

Το δίκαννο ραβδωτό στα κυνήγια του μεγάλου τριχωτού θηράματος, με τους δύο μηχανισμούς του, έχει δείξει την υπέρτατη αξιοπιστία σε στιγμές δράσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επαγγελματίες κυνηγοί στο αφρικανικό σαφάρι διαθέτουν πάντα ένα δίκαννο ραβδωτό μεγάλου διαμετρήματος ώστε σε περίπτωση επίθεσης του τραυματισμένου ζώου, να σώσουν τη ζωή του πελάτη τους κυνηγού αλλά και τη δική τους. Η εικόνα του έμπειρου επαγγελματία που κάνει το ονομαζόμενο, στην ορολογία του σαφάρι, μπακ-απ (back-up) με το ραβδωτό δίκαννο, καθώς ένας ερασιτέχνης κυνηγός σημαδεύει από κοντινή απόσταση ένα αφρικανικό βουβάλι, είναι μια κορυφαία στιγμή. Ο αείμνηστος John Taylor, ο επονομαζόμενος και “Pondoro”, κορυφαίος κυνηγός και συγγραφέας, έκλεινε ένα κεφάλαιο για το δίκαννο ραβδωτό σημειώνοντας ότι το να έχει ένας επαγγελματίας κυνηγός ένα Double Rifle (δίκαννο ραβδωτό) χαρακτηρίζει το επίπεδο του επαγγελματισμού του, των γνώσεών του και της συνέπειας πάνω στην ασφάλεια του κυνηγού που συνοδεύει στο σαφάρι. Μπορεί το κόστος ενός τέτοιου όπλου να είναι υψηλό, όμως με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στις επικίνδυνες καταστάσεις και την ψυχολογική σιγουριά που αποπνέει σε αυτόν που το κρατάει και τους γύρω του, δεν το κάνει ακριβό, ούτε περιττό.

 

Απαραίτητη η σκοπευτική προπόνηση

Ένας από τους πιο επιτυχημένους επαγγελματίες κυνηγούς της Τανζανίας των μεταπολεμικών χρόνων, ο αμερικανός Mark Sullivan (Μαρκ Σάλιβαν) έγραφε στο ένα και μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε: «στη δύσκολη στιγμή θα πρέπει να κρατάς το σωστό ντουφέκι, διαφορετικά χάθηκες».

Ο ίδιος χρησιμοποιούσε για χρόνια πέντε διαφορετικά ραβδωτά δίκαννα σε διαμετρήματα από 0,470 Nitro Express μέχρι το αγαπημένο του βελγικό Marcel Thys, σε διαμέτρημα 0,600 nitro Express. Όμως, δίκαννα ραβδωτά συναντάμε και σε μεσαία προς μεγάλα διαμετρήματα που έχουν εξαιρετική κυνηγετική εφαρμογή στο ευρωπαϊκό κυνήγι του μεγάλου τριχωτού, όπως το. 30/06 Springfield, το. 300 Winchester magnum, το. 338 Norma magnum και το. 375 Holland & Holland magnum.

Ένα ραβδωτό δίκαννο με αυτά τα διαμετρήματα και τη σωστή επιλογή σε βάρος και τύπο σφαίρας, το καθιστά άριστη επιλογή από αγριογούρουνο μέχρι άλκη του Βορρά.

Πάντως, οτιδήποτε κι αν επιλέξει κάποιος για το κυνήγι του θα πρέπει να προπονηθεί σκοπευτικά ρίχνοντας πολύ και σωστά με αυτό που θα κρατάει ώστε να εξασφαλίσει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται την άμεση καταβολή του θηράματος με μία εύστοχη βολή. Να μην ξεχνάμε ότι ο καλός κυνηγός πρέπει να είναι και καλός σκοπευτής και καλός σκοπευτής είναι εκείνος που μπορεί να εξαντλήσει τα όρια του όπλου του.

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top