Ρεπορτάζ: Ανδρέας Κουϊνέλης
Στην Αλεξανδρούπολη στις 14 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο «Νομαρχείο» της Π.Ε. Έβρου, με θέμα «Διαχείριση της Θήρας μετά από Δασικές Πυρκαγιές».
Ομιλητές ήταν, o κ. Παναγιώτης Δρούγας, προϊστάμενος διεύθυνση διαχείρισης δασών, o κ. Γεώργιος Πιστόλας, προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, ο κ. Κωσταντίνος Παπασπυρόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής δασικής οικονομικής και καινοτομίας του τμήματος Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Περικλής Μπίρτσας, Καθηγητής βιολογίας άγριας πανίδας του τμήματος Δασολογίας, επιστημών ξύλου και σχεδιασμού, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Έγινε εκτενή αναφορά στην διαχείριση των πειραματικών ειδών μετά από δασική πυρκαγιά και στα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται, όπως η προσφορά τροφής και νερού, προστασία από αρπάγες, κατάλληλη διαχείριση των καμένων ιστάμενων δέντρων, διαχείριση της θήρας με σκοπό να καλυφθούν άμεσα οι βασικές ανάγκες των ειδών άγριας πανίδας, έτσι ώστε να περιοριστεί η θνησιμότητα τους τις πρώτες ημέρες και βδομάδες μετά την πυρκαγιά. Να συμπεριληφθεί η διαχείριση της άγριας πανίδας κυρίως για τα θηρεύσιμα ήδη στα μέτρα για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ολοκληρωμένη διαχείριση και να μεγιστοποιούνται τα οφειλή για το οικοσύστημα αλλά και την πανίδα που υπήρχε πριν την πυρκαγιά.
Σ’ όλες τις αναλύσεις τονίστηκε ότι η θήρα αποτελεί κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα και υπόκειται σε κανόνες με πρωταρχικό σκοπό την αειφορία των καρπώσεων. Επιστήμονες και κυνήγοι προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή ώστε το κυνήγι να ασκηθεί ή να περιοριστεί ορθολογικά και να μην εφαρμοστούν ατεκμηρίωτες υπερβολικές απαγορεύσεις θήρας στις καμένες εκτάσεις, οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις και στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του αγριόχοιρού.
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος τόνισαν ότι οι ενέργειες των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων στο πλαίσιο των φιλοθηραματικών τους δράσεων μπορούν και οφείλουν να συμβάλλουν στην εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης για τα θηρεύσιμα είδη και την άγρια πανίδα, γενικότερα, ειδικά όμως στις καμένες εκτάσεις όπως αυτές του νόμου Έβρου.
Εκθειάστηκε το έργο της θηροφυλακής και η αποτελεσματικότητά της στη μείωση της λαθροθηρίας, αναφέρθηκε ότι τα θηρεύσιμα ήδη διατηρούν συνήθως ικανοποιητικούς πληθυσμούς και γι’ αυτό πρέπει να επιτρέπεται η θήρευσηή τους σύμφωνα με την ετήσια αριθμητική απόφαση θήρας του αρμόδιου υπουργού, τονίστηκε ότι το κυνήγι θα πρέπει να επιτρέπεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα 50 περίπου ημερών για τα επιδημητικά θηράματα ενώ για τα αποδημητικά θηρεύσιμα πτηνά η θήρα επιτρέπεται κατά τους θερινούς φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Είναι γεγονός ότι ο πληθυσμός των κυνηγών έχει μειωθεί και πλέον οι κυνηγοί είναι λιγότεροι από τους μισούς σε σύγκριση με τις δεκαετίες του 1980 και 1990. Τα αποδημητικά θηρεύσιμα από την άλλη, όπως είναι οι τσίχλες και οι μπεκάτσες, έχουν τη δυνατότητα να μη σταθμεύσουν στις καμένες εκτάσεις και να μετακινηθούν λίγα χιλιόμετρα ώστε να αναζητήσουν περισσότερο επιθυμητό βιότοπο σε γειτονική μη καμένη έκταση.
Παρουσιάστηκε, έρευνα και στοιχεία που δείχνουν ότι πέρδικες και λαγοί, έχουν μεγαλύτερους πληθυσμούς στις καμένες εκτάσεις σε σύγκριση με τις μη καμένες σε ένα με δύο έτη μετά την πυρκαγιά.
Έγινε η ερώτηση από τους παρευρισκόμενους για την εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων. Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που έχει θέμα τα μέτρα διαχείρισης θηραματικών ειδών μετά από δασικές πυρκαγιές προβλέπει ότι πριν επιτραπεί και πάλι το κυνήγι στους πληγέντες κυνηγότοπους θα επιτρέπεται η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων ώστε να προσαρμοστεί το θήραμα αλλά και να διατηρηθεί η κυνοφιλία και η κυναγωγία. Συγκεκριμένα στις περιοχές που ισχύει απαγόρευση Θήρας λόγω πυρκαγιάς για χρονικό διάστημα ενός ή δύο ετών η εκγύμναση Κυνηγητικών σκύλων θα επιτρέπεται από το μήνα Ιούλιο πριν την έναρξη της θήρας μέχρι την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το λαγό, στις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση Θήρας λόγω πυρκαγιάς για διάστημα τριών ετών και άνω, η εκγύμναση των κινητικών σκύλων ιχνηλατών θα επιτρέπεται από το μήνα Ιούλιο του δεύτερου έτους μετά την πυρκαγιά και μέχρι την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το λαγό ενώ για τα επόμενα έτη θα επιτρέπεται από την λήξη της κυνηγετικής περιόδου μέχρι την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου του λαγού που ξεκινάει στα μέσα του Σεπτέμβρη.