Ρυθμίσεις θήρας στο Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Αμβρακικού

Η απόφαση του Υπουργού κ. Σκυλακάκη αναφέρει τα εξής:

Ρυθμίσεις θήρας στο Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Αμβρακικού

A. Παρατείνεται μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2025, τη χρονική διάρκεια ισχύος των απαγορεύσεων θήρας στη Ζώνη Α και Α1 του Αμβρακικού κόλπου, διατηρώντας τις εξαιρέσεις που καθορίζονται στην υπ’ αρ. 135500/2541/1-9-2013 (Β’ 2293) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αφορούν στις περιοχές Β, Γ1, Γ2, Γ3, Γ4, Γ5 και Γ6, στις οποίες και επιτρέπεται η θήρα στο
πλαίσιο της ισχύουσας ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

B. Στις περιοχές Β, Γ1, Γ2, Γ3, Γ4, Γ5 και Γ6 της ανωτέρω απόφασης, στις οποίες και επιτρέπεται η θήρα στο πλαίσιο της ισχύουσας ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προστίθεται
μια νέα περιοχή Γ7 νοτιοδυτικά του οικισμού της Βίγλας, όπως οριοθετείται κατωτέρω και φαίνεται στον συνημμένο στην παρούσα απόφαση χάρτη.
Βόρεια: Από το χωματόδρομο που ξεκινάει από το μέσο της χωμάτινης διαδρομής που ενώνει τους οικισμούς της νέας με την παλαιά Βίγλα (θέση Σκουπίδια) και καταλήγει βορειοανατολικά στη θέση «Αγριελιά» του
ιβαριού του Αγίου Γεωργίου.
Νότια: Από την οριογραμμή της λιμνοθάλασσας Ροδιάς και μέχρι το αυλάκι του «Μάγκανου».
Ανατολικά: Από το Βορειοανατολικό- Βόρειο ανάχωμα του «Κοψιά» και μέχρι το χωματόδρομο δυτικά της νέας Βίγλας, όπου και ενώνεται με τη θέση «Σκουπίδια» και
Δυτικά: Από την οριογραμμή της λιμνοθάλασσας Ροδιάς και μέχρι το αυλάκι του «Μάγκανου».

Οι Δασικές Υπηρεσίες που υπάγονται στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού κόλπου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, θα μεριμνήσουν ιδίως για το συστηματικό έλεγχο της νέας περιοχής στην οποία επιτρέπεται η θήρα καθώς και για την υλοποίηση του συνόλου των διαδικασιών και των ενεργειών που προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 173591/1629/17-9-2018 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Τοπικό Σχεδίου Δράσης, για την προστασία προστατευόμενων και μη ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού» (Β’ 4190).

Επιπλέον οι ανωτέρω φορείς σε συνεργασία με τις οικείες Κυνηγετικές Ομοσπονδίες (Ε’ Κ.Ο.Η και Δ’ Κ.Ο.Σ.Ε.) θα μεριμνήσουν, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν σύμφωνα με το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης»:
1. Για τη διαρκή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών παρακολούθησης και εποπτείας των περιοχών στις οποίες επιτρέπεται ή μη, η άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων και τη λήψη τοπικών μέτρων
ενισχυτικών για την αποτελεσματικότερη θηροφύλαξη.
2. Για τον έλεγχο των χωρικών απαγορεύσεων στον πυρήνα του Ε.Π.Υ.Α (Βάλτος της Ροδιάς και μεγάλες λιμνοθάλασσες).
3. Για τη συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης και ιδίως για την συγκρότηση μικτών περιπόλων και τον τρόπο ελέγχου στις βάρκες και τις γαίτες που
κινούνται στον Αμβρακικό ώστε να αποτρέπεται η χρήση πλωτών μέσων για λαθροθηρία (υποχρέωση αναγραφής ονόματος, λιμανιού, λεμβολογίου και αριθμού).
4. Για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πλωτών και λοιπών μέσων για την κίνηση των μικτών περιπόλων, τη λειτουργία παρατηρητηρίων και την επισκευή των υπαρχουσών υποδομών για τους παραπάνω σκοπούς.
5. Για τη δημιουργία χάρτη με τις θέσεις επόπτευσης στο εθνικό πάρκο.
6. Για τη συνεργασία τους για την τήρηση κοινής μεθοδολογίας καταγραφής περιστατικών λαθροθηρίας (σύνταξη κοινού πρωτοκόλλου καταγραφής).
7. Για την πραγματοποίηση συστηματικών έλεγχων από τους δασικούς υπαλλήλους και τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων, για τον έλεγχο της παράνομης χρήσης μολύβδινων σκαγιών εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.
8. Για τη συνεργασία με λοιπές υπηρεσίες και φορείς για τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων στα θέματα αρμοδιότητάς τους που θα αφορούν στη διακίνηση και εμπορία υδρόβιων θηραμάτων.
9. Για την εκπόνηση, προγράμματος επιστημονικής παρακολούθησης της επίδρασης της άσκησης της θήρας σε θηρεύσιμα και μη είδη, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα. Η διάρκεια του προγράμματος επιστημονικής
παρακολούθησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετούς διάρκειας.

Μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 2024-2025 και μέχρι την 31η Μαΐου 2025, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα εφαρμογής της παρούσας απόφασης, σε συνάντηση εργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων και κυρίως η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα των ειδικών μέτρων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση καθώς και των σχετικών προβλέψεων του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης» για την προστασία προστατευόμενων και μη ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού», όπως αυτό εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 173591/1629/17-9-2018 (Β’ 4190) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Το Δ.Σ της Ε’ ΚΟΗ εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ, Ευστ. Σταθόπουλο και τον Πρόεδρο και το ΔΣ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για την εξαιρετική και αποδοτική συνεργασία που οδήγησαν στην υπογραφή και δημοσίευση της εν λόγω απόφασης.
Επίσης τις τοπικές Διευθύνσεις Δασών Πρέβεζας και Άρτας, την Διεύθυνση Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, τους τοπικούς Κυνηγετικούς Συλλόγους και τις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, για την άριστη συνεργασία.
Η Απόφαση αποτελεί μία τεράστια επιτυχία για το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας στην Ήπειρο και όχι μόνο, ενώ το Δ.Σ της Ε’ ΚΟΗ δεσμεύεται πως, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στη συνέχεια θα είναι στην πρώτη γραμμή για την ορθή εφαρμογή της και για τον συνεχή έλεγχο με την καθημερινή παρουσία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στον Αμβρακικό κόλπο.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top