Η ορεινή πέρδικα δίνει τη μάχη της στα βουνά της πατρίδας μας

Οι πληθυσμοί ελάχιστοι στους ορεινούς όγκους της Βόρειας Ελλάδας και σίγουρα αυτό το θήραμα χρειάζεται το σεβασμό όλων μας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να γευόμαστε τις μοναδικές στιγμές που μας χαρίζει.
Ακολουθούν οι εκτιμήσεις των επιστημονικών συνεργατών της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με την πληθυσμιακή κατάσταση που επικρατεί στα περδικοτόπια.

Δεν υπάρχει κυνηγετικό ενδιαφέρον
Το συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε για μια ακόμη φορά ο δασολόγος-θηραματολόγος κ. Χρήστος Σώκος, που καλύπτει τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ο οποίος και επικοινώνησε, με παράκλησή μας και για λογαριασμό του περιοδικού μας, με τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου επιστημόνων που παρακολουθούν τα κυνηγετικά δρώμενα σε όλα τα διαμερίσματα τής Βόρειας Ελλάδας
Οι αναφορές, λοιπόν, που μας μετέφεραν οι επιστήμονες της Ομοσπονδίας, δεν είναι καθόλου ευχάριστες, ύστερα από το δικό τους… ανιχνευτικό οδοιπορικό.
Η πρώτη ανταπόκριση έρχεται από τον επιστημονικό συνεργάτη δασολόγο-θηραματοπόνο στη Θράκη, κ. Πέτρο Πλατή, ο οποίος επισημαίνει: «Οι Τσούκαρ είναι ελάχιστες, σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κυνηγετικό ενδιαφέρον. Πρέπει τα πουλιά να βοηθηθούν. Στους αρνητικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η μείωση της βόσκηση, το κλείσιμο των διακένων στα βουνά, καθώς και το στέρεμα των πηγών. Ωστόσο, υπάρχει και το πρόβλημα της ρύπανσης, όπως σε κάποια περιοχή όπου έγινε κάποια εξόρυξη που ενδεχομένως να μόλυνε και τα νερά της περιοχής, με δυσμενή αποτελέσματα για τα πουλιά. Ακόμη και οι απελευθερώσεις μπορεί να έχουν άσχημη κατάληξη, λόγω παρασίτων».

Διαμαρτυρίες κυνηγών
Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας που καλύπτει τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, κ. Αλέξανδρος Γκάσιος, αφού μεταφέρει τις διαμαρτυρίες των κυνηγών για το θέμα της μετακίνησης της έναρξης της θήρας της πέρδικας, στέλνει -ευτυχώς- κι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: «Φέτος, οι πέρδικες είναι πολλές στα παραδοσιακά κυνηγοτόπια της περιοχής της δικής μας ευθύνης. Βρέθηκαν νεκρές αλεπούδες από αρρώστια. Μάλλον αυτό το γεγονός συντέλεσε στην αύξηση του αριθμού των πουλιών», εκτιμά.
Σε χαμηλές… πτήσεις βρίσκονται οι πληθυσμοί της ορεινής πέρδικας και στην ανατολική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επιστημονικό συνεργάτη, κ. Φάνη Καραμπατζάκη, στους νομούς Καβάλας και Δράμας… «ο αριθμός των πουλιών είναι μικρός, αλλά το παρήγορο είναι ότι παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια». Και ο κ. Καραμπατζάκης μίλησε για «μικρό κυνηγετικό ενδιαφέρον» και μάλιστα «χωρίς όπλο», δηλαδή από συναδέλφους που επισκέπτονται τους περδικότοπους της περιοχής κυρίως για εκπαίδευση των σκύλων τους. Παράλληλα, τόνισε ότι «η πέρδικα σ’ αυτές τις περιοχές υποφέρει στην αναπαραγωγή της, εξαιτίας των αρπάγων, όπως είναι η αλεπού και το κουνάβι, αλλά και από το γεγονός ότι έχουν συρρικνωθεί τα διάκενα στα βουνά, με αρνητική συνέπεια για το ενδιαίτημα των πουλιών».

Η ορεινή πέρδικα εκτοπίζεται από την πεδινή
Το στίγμα της πληθυσμιακής κατάστασης της « alektoris Graeca» για τη δυτική Μακεδονία, μας δίνει ο αρμόδιος επιστημονικός συνεργάτης, κ. Γιάννης Ισαάκ, ο οποίος κάνει και μια παρατήρηση που είναι αξιοπρόσεκτη και αποτελεί αντικείμενο μελέτης. «Ο πληθυσμός στους Νομούς της δυτικής Μακεδονίας, παραμένει στάσιμος με τάση προς μείωση. Ωστόσο, παρουσιάζει κυνηγετικό ενδιαφέρον. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η ορεινή πέρδικα εκτοπίζεται από την πεδινή, η οποία ανεβαίνει για να ζήσει όλο και σε μεγαλύτερο υψόμετρο».

Παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθυσμό
Μια ευχάριστη νότα περιέχει η αναφορά του δασοπόνου κ. Χρήστου Καλαϊτζή, για τις Σέρρες και το Κιλκίς, ο οποίος επισημαίνει: «Φέτος παρατηρούμε αύξηση των πληθυσμών. Ιδίως στις Σέρρες και ιδιαίτερα σε περιοχές που είχαν πληγεί από πυρκαγιές εμφανίστηκαν πολλά πουλιά. Συμβαίνει κάτι ανάλογο με ό,τι παρατηρήσαμε και στην Κασσάνδρα με τους λαγούς, όπου ο αριθμός τους αυξήθηκε στα καμένα σημεία της».
Τέλος, για μικρούς διάσπαρτους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν κυνηγετικό ενδιαφέρον κάνει λόγο και ο κ. Σώκος, αναφορικά με τους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, που, ταυτόχρονα, τονίζει ότι για να έρθουν καλύτερες ημέρες, για την ορεινή πέρδικα, «χρειάζεται σωστή διαχείριση σε τοπικό επίπεδο, γιατί σε κάθε περιοχή είναι διαφορετικοί και οι παράγοντες που επηρεάζουν την πληθυσμιακή κατάστασή της».

Του Δημήτρη Μιλτιάδη
 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top