Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας αν.Μ.Θ. πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους για την αποφυγή του κινδύνου της μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλης, κρούσματα της οποίας είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν σε χοιροτροφικές μονάδες, στη γειτονική Βουλγαρία.
Κύριος στόχος των αρμοδίων υπηρεσιών η προστασία των εκμεταλλεύσεων των χοίρων, καθώς η Αφρικανική Πανώλη είναι εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα, αν και είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο.
Ειδικότερα, με σκοπό τη διασφάλιση του εισοδήματος των χοιροτρόφων, σε ισχύ εξακολουθούν να είναι τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου. Έτσι, εκτός από το σχέδιο αποτροπής εισόδου και διάδοσης της ΑΠΧ στην ελληνική Επικράτεια, στα χέρια των κτηνιάτρων είναι ήδη από πέρσι το μητρώο των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και των ειδικότερων πληροφοριών για καθεμία από αυτές, τόσο των μεγάλων μονάδων εκμεταλλεύσεων, όσο και των οικόσιτων της περιοχής με σκοπό να πραγματοποιείται συντονισμένος και σε τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχος.
Σε εφαρμογή, όπως είπε, είναι νέο σχέδιο βελτίωσης για την προστασία των μεγάλων μονάδων, με επάρκεια μάλιστα προσωπικού. Προέτρεψε όλους όσοι ασχολούνται με το κυνήγι των αγριόχοιρων να μην πλησιάζουν σε οικόσιτες μονάδες, ενώ τους ίδιους τους ιδιοκτήτες να εξακολουθούν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας.