sporting_france_1

Sporting στη Γαλλία

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κυνηγετικής Σκοποβολής Compak

Το τριήμερο 5-6-7 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στην πόλη Coullons της Γαλλίας (220 χλμ. από το Παρίσι), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυνηγετικής Σκοποβολής Compak Sporting.

Το Compak Sporting είναι σκοποβολή πήλινου στόχου με κυνηγετικό όπλο αλλά σε περιορισμένο πεδίο με διάταξη 5 βατήρων και τους σκοπευτές σε σειρά όπως στο Trap. Θα μπορούσε κάποιος να ονομάσει το Compak Sporting και κυνηγετικό Trap διότι παρουσιάζει τρεις ομοιότητες με το γνωστό μας Trap. Αυτές είναι:
•    Διεξάγεται στο ίδιο πεδίο του Trap και του Skeet.
•    Ο σκοπευτής επιτρέπεται να ζητήσει την εμφάνιση του δίσκου με το όπλο επωμισμένο (εφ’ όσον το επιθυμεί)
•    Στα μονά πιάτα (δίσκους) επιτρέπεται να ρίξει και δεύτερη βολή εφ’ όσον αστοχήσει στην πρώτη.

Συμμετοχές

Βέβαια, το πρόγραμμα του Compak Sporting δεν περιλαμβάνει μόνο τα μονά πιάτα (δίσκους) στα διάφορα σχήματα – όπως γίνεται στο Trap – αλλά περιλαμβάνει και διπλούς δίσκους.
Αυτά ανάλογα μες το σχήμα (Scema), είναι ταυτόχρονης εκτόξευσης και ονομάζονται «Simultaneous pair» (όπως στο Skeet), καθώς και κατ’ ακολουθία που ονομάζονται «Double on report». Το κάθε πεδίο (stand) του Compak Sporting, περιλαμβάνει υποχρεωτικά έξι μηχανές, μπορεί και περισσότερες αλλά όχι λιγότερες, με διάταξη που ορίζεται από τον κανονισμό της Διεθνούς Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κυνηγετικού όπλου (F.I.T.A.S.C.).

Στο σκοπευτήριο Le Cheme Rond σε απόσταση 9 χλμ. από την πόλη Coullons περιελάμβανε οκτώ πεδίο (stand) του Compak Sporting διαφορετικά μεταξύ τους για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος.
Ο κάθε σκοπευτής για να ολοκληρώσει τον αγώνα θα έπρεπε να ρίξει από 25 δίσκους (μία πούλα) και στα οκτώ πεδία μέσα σε τρεις ημέρες. Σύνολο 200 δίσκοι για τον κάθε σκοπευτή (75 την πρώτη μέρα, 75 την δεύτερη και 50 την τρίτη).
Για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα και μάλιστα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που είναι η κορυφαία ετήσια συνάντηση, υπήρξε Ελληνική συμμετοχή.

Ανάμεσα σε 469 σκοπευτές και 21 χώρες από όλο τον κόσμο υπήρχε και η χώρα μας με πέντε σκοπευτές που συμμετείχαν οι τέσσερις στην κατηγορία Ανδρών και ένας στην κατηγορία των υπέρ-βετεράνων (κατηγορία από 65 ετών και πάνω). Οι Έλληνες σκοπευτές: Τάσος Κάκκαρης, Λευτέρης Καραθανάσης, Γιάννης Δελατόλας, Δημήτρης Αγγελής και Μπάμπης Αιγινήτης (σκοπευτής και προπονητής της ομάδος), ακολούθησαν ένα προπονητικό πρόγραμμα της Ελληνικής Σχολής Κυνηγετικής Σκοποβολής πάνω στο Compak Sporting και πήγαν στη Γαλλία περισσότερο για να συλλέξουν εμπειρίες
.

Το μεγάλο μειονέκτημα

sporting_france_2Το μεγάλο μειονέκτημα των Ελλήνων σκοπευτών έναντι των ξένων, ήταν η έλλειψη σκοπευτηρίων στην Ελλάδα με προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Compak Sporting, ώστε το πρόγραμμα προετοιμασίας να γίνει σε πεδία (σταντ) όπως του αγώνα. Οι προπονήσεις λοιπόν έγιναν αναγκαστικά σε πεδία με κατασκευαστικές ατέλειες και έτσι, στα 8 πεδία του Γαλλικού σκοπευτηρίου, οι Έλληνες σκοπευτές ήρθαν αντιμέτωποι με το άγνωστο.

Σε αυτό, αν προστεθεί και η ανύπαρκτη αγωνιστική εμπειρία διότι στην Ελλάδα δεν διεξάγεται επίσημο αγωνιστικό πρωτάθλημα Sporting, αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία του εγχειρήματος. Εάν η ΣΚ.Ο.Ε. είχε επίσημους αγώνες πρωταθλήματος όπως διαθέτει για το Skeet, το Trap και το Double Trap, τότε το Sporting θα είχε μία τεράστια αγωνιστική άνοδο στη χώρα μας. Αυτό γιατί είναι ένα καθαρά κυνηγετικό άθλημα και κυνηγούς διαθέσιμους για να ασχοληθούν με το Sporting έχουμε πολλούς. Λείπει η υποδομή (σωστά σκοπευτήρια) και τα κίνητρα (επίσημοι αγώνες της Ομοσπονδίας). Στην τελετή έναρξης των αγώνων, ο πρόεδρος της F.I.T.A.S.C. κ. J.F. Palinkas και ο αντιπρόεδρος Ελληνικής καταγωγής, κ. Κώστας Χαλκιάς (κάτοικος Ν. Αφρικής), εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και καλωσόρισαν τους Έλληνες σκοπευτές στη μεγαλύτερη ετήσια διοργάνωση του Compak Sporting.

Η Ελληνική Σχολή Κυνηγετικής Σκοποβολής προσπαθεί εκπαιδεύοντας κυνηγούς που είναι εγγεγραμμένοι στη ΣΚ.Ο.Ε. να μπορέσουν να σταθούν αξιοπρεπώς και Έλληνες σκοπευτές σε αυτές τις μεγάλες ετήσιες διοργανώσεις του Sporting.
Είναι βέβαιο ότι αν υπήρχε η υποδομή και οι επίσημοι αγώνες της Ομοσπονδίας, οι θέσεις των Ελλήνων σκοπευτών θα ήταν πολύ υψηλότερες.
Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι οργανωτικά οι Γάλλοι πέτυχαν να πάρουν ένα μεγαλοπρεπές μηδενικό. Κοινή άποψη όλων, ήταν ότι χειρότερη διοργάνωση δεν θα μπορούσαν να κάνουν. Ενώ πέρσι οι Κύπριοι πήραν από όλους άριστα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Λεμεσό.

sporting_france_3Τα αποτελέσματα ήταν:

Κατηγορία Seniors (21-54 ετών)
ZAN ΠΩΛ ΜΟΡΝΤΕΦΡΟΥΑ (ΓΑΛΛΙΑ) 198/200
ΒΛΑΝΤΙΣΛΑΒ ΣΑΛΑΜΑΝΤΙΝ (ΡΩΣΙΑ) 191/200
ΣΑΡΛ ΜΠΑΡΝΤΟΥ (ΓΑΛΛΙΑ) 190/200
144. ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 159/200
235. ΤΑΣΟΣ ΚΑΚΑΡΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 135/200
253. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 103/200
254. ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 102/200

Κατηγορία Βετεράνοι (55-64 ετών)
ΖΑΝ ΛΟΓΙΕΝ (ΓΑΛΛΙΑ) 183/200
ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΜΠΟΡΝΤΟΤ (ΙΤΑΛΙΑ) 181/200
ΤΙΕ ΦΡΑΝΚΕ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ) 180/200

Κατηγορία Super Βετεράνοι (65 ετών και πάνω)
ΑΛΑΙΝ ΡΕΪΝΑ (ΕΛΒΕΤΙΑ) 169/200
ΧΑΝΣ ΟΣΤΕΡΒΕΪΝ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ) 160/200
ΜΙΣΕΛ ΝΤΥΒΑΛ (ΓΑΛΛΙΑ) 159/200
35. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 108/200

Κατηγορία Juniors (μέχρι 20 ετών)
ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ (ΔΑΝΙΑ) 186/200
ΜΠΑΣΤΙΕΝ ΧΑΒΑΡΤ (ΓΑΛΛΙΑ) 185/200
ΝΤΑΒΙΝΤ ΓΚΑΣΠΑΡΙΝΙ (ΙΤΑΛΙΑ) 184/200

Κατηγορία Γυναικών
ΣΕΡΥΛ ΧΩΛ (ΑΓΓΛΙΑ) 186/200
ΜΠΕΑΤΡΙΣ ΛΑΠΑΡΑ (ΙΣΠΑΝΙΑ) 173/200
ΣΟΝΙΑ ΑΛΜΠΕΚΙ-ΣΙΛΒΑ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ) 172/200

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κυνηγετικής Σκοποβολής Compak Sporting, συμμετείχαν 48 γυναίκες σκοπεύτριες εκ των οποίων οι 39 έχουν άδεια κυνηγίου στις χώρες τους, δηλαδή ασχολούνται με το κυνήγι.

Ομαδική κατάταξη Seniors
ΓΑΛΛΙΑ 561/600
ΙΣΠΑΝΙΑ 560/600
ΑΓΓΛΙΑ 549/600
ΕΛΛΑΔΑ 396/600

Στην ομαδική κατάταξη έπαιρναν μέρος τρεις σκοπευτές από κάθε χώρα, δηλωνόντουσαν την παραμονή έναρξης του αγώνα και αποτελούσαν την εθνική ομάδα της χώρας στην κατάταξη. Ήδη η Διεθνής Σκοπευτική Ομοσπονδία Κυνηγετικού όπλου έχει αποφασίσει ότι οι Πανευρωπαϊκοί του Compak Sporting (πέντε βατήρων) του 2010, θα γίνουν στη Λευκωσία της Κύπρου, ενώ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για το 2010 του FITASC Sporting (Ανοικτού Πεδίου), θα γίνει στην Ιταλία.
Ευελπιστούμε ότι και στις δύο μεγάλες διοργανώσεις οι Έλληνες σκοπευτές του Sporting θα δώσουν το παρόν.

Του Μπάμπη Αιγινήτη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο