Στα «κάγκελα» οι κυνηγοί για τις στειρώσεις!

Έξαλλοι οι κυνηγοί με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον καθορισμό της διαδικασίας και των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) ζώων συντροφιάς στο εργαστήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που θα έχει ως σκοπό την συλλογή DNA από όλα τα ζώα συντροφιάς που δεν θα στειρώνονται, η οποία απόφαση αναζωπύρωσε τις αντιδράσεις για το πρόγραμμα «Άργος», το οποίο έχει ψηφιστεί ως νόμος του κράτους και υποχρεώνει τους κατόχους ζώων συντροφιάς να τα στειρώνουν ή να αποστέλλουν δείγμα DNA.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ο έλεγχος των αδέσποτων ζώων.

Το εργαστήριο DNA δεν έχει ακόμη συσταθεί, αλλά μόλις γίνει αυτό με την ανάλογη Διαπιστωτική Πράξη, τότε όλοι οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς, μεταξύ αυτών οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι, θα πρέπει να στείλουν δείγμα DNA από όλα τα σκυλιά που έχουν στην κατοχή τους, για να καταχωρηθούν στη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί. Η άλλη επιλογή είναι η στείρωση των ζώων. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας, κ. Βασίλη Κοσμίδη, η απόφαση αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών και η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του Νόμου για το πρόγραμμα «Άργος», τους βάζει στο δίλημμα της στείρωσης των σκυλιών τους.

Ο κ. Κοσμίδης εξέφρασε την ανησυχία του για την διατήρηση κάποιων κυνηγετικών φυλών σκύλων, καθώς αν  οι κυνηγοί επιλέξουν να στειρώσουν τα σκυλιά τους, τότε αυτές οι φυλές θα χαθούν με το πέρασμα του χρόνου. Εκτός αυτού, ακόμη και με την επιλογή της αποστολής DNA στο εργαστήριο που θα στηθεί, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 160€ περίπου για κάθε σκύλο που διαθέτουν. Ο κάθε κυνηγός διαθέτει αρκετά σκυλιά, με αποτέλεσμα το ποσό που θα  κληθούν να καταβάλλουν, να είναι δυσβάσταχτο για τους ίδιους. Το ίδιο ισχύει και με την επιλογή της στείρωσης, καθώς το κόστος για κάθε στείρωση ανέρχεται στα 200€.

Υπήρχαν διαβεβαιώσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κοσμίδης, ότι τα κυνηγόσκυλα θα ενταχθούν στην κατηγορία των σκύλων εργασίας – όπως είναι τα τσοπανόσκυλα των κτηνοτρόφων- πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιπλέον επιβάρυνση για τους ίδιους, χωρίς ωστόσο να έχει θεσπιστεί κάτι επίσημα.

Στην περίπτωση της επιλογής αποστολής DNA στο εργαστήριο που θα συσταθεί, τα ζώα που έχουν στην κατοχή τους μπορούν να αναπαραχθούν μόνο μία φορά στη ζωή τους και τα μικρά που θα γεννηθούν, θα πρέπει να δηλωθούν σε ποιους ιδιοκτήτες θα δοθούν.

Προς το παρόν δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε κάποια ενέργεια, από τη στιγμή που δεν λειτουργεί το εργαστήριο DNA, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει με την σύσταση και λειτουργία του, η οποία δεν προσδιορίζεται ακόμη χρονικά.

Όπως είπε ο κ. Κοσμίδης, βρίσκονται σε συζητήσεις Πανελλαδικά οι σύλλογοι των κυνηγών μαζί με την Ομοσπονδία τους, για το ποιες αντιδράσεις θα υιοθετήσουν.
 
 
 
 
 
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top