Όλο και περισσότεροι φίλοι δοκιμάζουν και στη συνέχεια παθιάζονται με τη σκοποβολή τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα. Και ενώ οι ιστορίες τους υπήρξαν πάντα ζηλευτές για το Σκοπευτήριο στο κτήμα Σούκου στον Πυργετό, σε κάποιο βαθμό απορούσα με αυτή τη νέα ανδρική μόδα μετατρέποντας στο μυαλό μου το χώρο του Σκοπευτηρίου σε ένα ανδρικό άβατο…
Την προηγούμενη Πέμπτη, μετά από ένα κρύο και βροχερό πρωινό, ανέβηκα στον Σκοπευτικό Όμιλο Πυργετού «Ωρίων» για να συναντήσω τον Βασίλη Σούκο, τον Πρόεδρο όπως τον αποκαλούν όλοι εκεί, και ξαφνικά βρέθηκα σε έναν άλλο κόσμο… Δεν ήταν μόνο η λιακάδα φυσικά. Ήταν η ομορφιά και η ενέργεια του τοπίου, οι εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 85 στρέμματα δάσους από όπου ξεπηδούν μικρά οροπέδια σαν ανοίγματα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε γήπεδα σκοποβολής ή τοξοβολίας, η απίστευτη θέα προς τον Κίσσαβο και τη θάλασσα… Και ο ίδιος ο Βασίλης Σούκος, ο ιδιοκτήτης του κτήματος, ο Πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου. Με υποδέχτηκε και με ξενάγησε και όσο μου μιλούσε μου μετέδιδε το πάθος του για αυτό που έχει δημιουργήσει, τη φιλοσοφία του πίσω από το συνολικό εγχείρημα. «Το πιο σημαντικό είναι να βρεις στόχο. Δεν μπορούν όλοι να βρουν το στόχο» μου είπε γελώντας…
Ο Σκοπευτικός Όμιλος Πυργετού «Ωρίων» πήρε το όνομά του από τον μυθικό Ωρίωνα, τον διάσημο κυνηγό, που συνόδευε την Άρτεμη στα κυνήγια της και κάποια στιγμή τιμωρήθηκε για την αλαζονεία του από τη Γη που τον μετέτρεψε σε αστερισμό.
Ο Όμιλος λειτουργεί από το 2013, σε μια έκταση 85 στρεμμάτων στους πρόποδες του Ολύμπου και αριθμεί σήμερα 225 αθλητές, από τους οποίους ενεργοί είναι οι 150 περίπου, οι δε 20 εξ αυτών είναι γυναίκες. Μία από τις πιο παλιές αθλήτριες είναι η Εύα, κόρη του Βασίλη Σούκου, η οποία ασχολείται συστηματικά με τη σκοποβολή και τη διαχείριση του σκοπευτηρίου.
Στο Σκοπευτήριο «Ωρίων» λειτουργούν 20 γήπεδα σκοποβολής και συγκεκριμένα 6 για πήλινο στόχο (κυνηγητική σκοποβολή), 12 γήπεδα για πρακτική σκοποβολή (IPSC) είτε με πιστόλια και περίστροφα, ένα για field target (αεροβόλα) που φιλοξενεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα και ένα για τοξοβολία. Μπορεί επίσης κανείς να παίξει σταθερό στόχο 25 μέτρων, ενώ υπάρχει και χώρος για μεγάλα διαμετρήματα.
Κάθε χρόνο διοργανώνονται τοπικοί, πανελλήνιοι, πανευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι αγώνες, καθώς το σκοπευτήριο διαθέτει προδιαγραφές παγκοσμίου εμβέλειας και θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Φέτος, έχει προκηρυχθεί ήδη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία FTASK το Grand Prix που θα φιλοξενηθεί στον Σκοπευτικό Όμιλο Πυργετού στις 9 και 10 Οκτωβρίου.
- Πως προέκυψε η ιδέα…
Είχα ένα σπίτι στον Πυργετό, μου διηγείται ο Βασίλης Σούκος, και σε μία από τις βόλτες με το άλογό μου έφτασα εδώ και μου άρεσε πολύ. Όταν αγόρασα την έκταση δεν είχα σκοπό να κάνω σκοπευτήριο. Την ιδέα μου την έδωσε ένα φίλος που ήξερε ότι μου άρεσαν τα όπλα. Υπήρχαν μέσα στο δάσος ανοιχτοί χώροι που δεν είχαν δέντρα που ήταν ιδανικοί για να γίνουν γήπεδα σκοποβολής χωρίς να χρειαστεί να κόψει κανείς δέντρα. Αγαπώ πολύ τα δέντρα και σε κάποια σημεία για να τα προστατέψω, κατασκεύασα έναν εξώστη που βρίσκεται σε ύψος 16 μέτρων από το έδαφος για να μην πειραχτεί το δάσος που βρίσκεται από κάτω. Η μορφολογία του φυσικού τοπίου είναι τέτοια που κάνει το Σκοπευτήριο να διαφοροποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο· τα περισσότερα σκοπευτήρια είναι σε επίπεδους χώρους χωρίς καθόλου δέντρα. Εμείς εδώ είμαστε χωμένοι μέσα στο δάσος…
Το πρώτο γήπεδο που έφτιαξα ονομάστηκε «Δίας» και σιγά σιγά ακολούθησαν και τα υπόλοιπα, που όλα έχουν ονόματα αρχαίων Θεών.
- Δεν είναι μόνο ένα σκοπευτήριο…
Όταν άνοιξε το Σκοπευτήριο ήρθε ένα μοναχός. Βρήκε το χώρο μαγευτικό, ένιωσε την ενέργειά του, με κοίταξε και μου είπε «αυτό εδώ δεν το έκανες εσύ, άλλος σε οδήγησε· για αυτό εδώ κάποια στιγμή θα μιλάει όλος ο κόσμος». Δεν μπορούσα να φανταστώ τότε ότι το Σκοπευτήριο θα αποκτούσε παγκόσμια εμβέλεια στο άθλημα της σκοποβολής…
Ο χώρος είναι όντως μαγευτικός Εύη… Είμαστε στους πρόποδες του Ολύμπου, μόλις σε 33 χλμ. απόσταση από τη Λάρισα, βλέπουμε τον Κίσσαβο και το Αιγαίο. Σε 15 λεπτά μπορείς να βρεθείς στη θάλασσα και σε 15 λεπτά στο βουνό! Εδώ φύεται το 80% των ελληνικών ποικιλιών βοτάνων. Έχει δέντρα (πουρνάρια), δρυ, και λίγο πιο πάνω από τη δυτική πλευρά της κορυφογραμμής ξεκινούν τα έλατα… Μέσα στην έκταση του κτήματος, στα 85 στρέμματα, υπάρχουν μονοπάτια και πηγές. Υπάρχουν σημεία που δημιουργούνται απίστευτες λείες και συμμετρικές «μπανιέρες» και το νερό πέφτει με καταρράκτες. Έχω κάνει μπάνιο σε τέτοιες «μπανιέρες»…
Όλα αυτά μπορεί να τα εξερευνήσει ο επισκέπτης· υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα και τώρα θα μεταφέρω, από το άλλο μου κτήμα, τα άλογα μου, ώστε ο κόσμος να μπορεί σε μικρές ομάδες να κάνει περιπάτους μέσα στο δάσος με συνοδεία οδηγού.
Από το 2019 που φτιάχτηκε ο δρόμος με τη βοήθεια του Κώστα Αγοραστού, μέχρι τότε ήταν χωματόδρομος, για να μπορέσουν να γίνουν οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες, έρχεται στο σκοπευτήριο πολύς κόσμος για βόλτα. Να περάσει μια μέρα στην εξοχή χωρίς να είναι υποχρεωτικό να κάνει σκοποβολή.
Αυτό ήταν το όνειρο μου πάντα… να δημιουργήσω ένα περιβάλλον που να απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια. Εστιάζω στον οικογενειακό αθλητικό τουρισμό. Τώρα, όπως βλέπεις, είμαστε σε τελικό στάδιο εργασιών και ανακαίνισης. Μέσα στο Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, θα διαμορφωθεί ένας επιπλέον εξώστης και θα λειτουργήσει το αναψυκτήριο οργανωμένα πλέον για το κοινό. Μέχρι τώρα γινόταν κάποια γλέντια κατά καιρούς μεταξύ μας, αλλά όλη αυτή την εμπειρία θέλω να τη μοιραστώ με περισσότερο κόσμο. Είμαι σε μια περίοδο που κάνω σχέδια για το μέλλον…
Για παράδειγμα, σε διπλανή έκταση 70 στρεμμάτων, εκεί που υπήρχε κάποτε ένα χωριό, ο Διαβατός, το οποίο εγκαταλείφθηκε το 1640 λόγω χολέρας, υπάρχουν τα ζώα μου… Ελάφια, κόκκινα και άσπρα, dama dama και μουφλόν. Στην αρχή είχα πάρει από δύο ζευγάρια από κάθε είδος και έγιναν πενήντα… Θέλω ο χώρος αυτός που τρέχουν ελεύθερα τα ζώα να γίνει επισκέψιμος. Θα πάμε σε λίγο να τον δεις…
- Πως μπορεί να ξεκινήσει κανείς σκοποβολή…
Η σκοποβολή είναι ένα άθλημα που απευθύνεται σε ηλικίες από 8 ετών μέχρι 98…
Για να παίξει κάποιος στο Σκοπευτήριο πρέπει να είναι αθλητής του Συλλόγου. Ξεκινά με την εγγραφή στο σύλλογο, όπου υπάρχει μια ετήσια συνδρομή των 150 ευρώ. Σε περίπτωση που γνωρίζει ήδη να σκοπεύει, μετά την εγγραφή του, μπορεί να έρχεται και να παίζει όσο συχνά θέλει. Αν δεν έχει καμία εμπειρία και θέλει να μάθει, μπορεί να κάνει μαθήματα, ατομικά ή ομαδικά, πάντα μαζί με εκπαιδευτή και ποτέ μόνος του. Το πιο σημαντικό για μας είναι η ασφάλεια και υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες. Για αυτό και δεν υπάρχουν ατυχήματα στην οργανωμένη σκοποβολή.
Στην αρχή οι σκοπευτές χρησιμοποιούν τα όπλα του Συλλόγου. Μετά από ένα χρόνο στο σύλλογο και αφού κάποιος έχει συμμετάσχει σε 6 επίσημους αγώνες, μπορεί να αγοράσει, με άδεια πάντα από την αστυνομία, δικό του όπλο. Αυτό ισχύει για όπλα IPSC, σταθερού στόχου και μεγάλου διαμετρήματος, ενώ για πήλινο στόχο μπορεί να πάρει όποτε θέλει. Το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο… το πόσο τον ενδιαφέρει ο στόχος…
Το πιο σημαντικό, Εύη μου, είναι να βρίσκεις στόχο· δεν μπορούν όλοι να βρούνε το στόχο. Και δεν μιλώ μόνο για τη σκοποβολή· είναι φιλοσοφία ζωής. Αυτό ψάχνουμε όλοι στη ζωή μας, να βρούμε το στόχο μας. Η σκοποβολή μας εκπαιδεύει προς αυτή την κατεύθυνση, να επιμένουμε να προσπαθούμε, να ενεργοποιούμε τις αισθήσεις μας, να αυτοσυγκεντρωνόμαστε για να καταφέρουμε να βρούμε το στόχο…
Και να τον βρούμε σήμερα. Εγώ ζω το σήμερα σαν δύο αύριο…
Ρεπορτάζ: Εύη Μποτσαροπούλου