Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία και η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας-Θράκης (Γενική Γραμματεία Δασών-ΥΠΕΝ) διοργάνωσαν Ημερίδα για τη Διεθνή Ημέρα Δασών με τίτλο «Πρόληψη δασικών πυρκαγιών και αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αλεξανδρούπολη (Αίθουσα Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης) στις 21 Μαρτίου.
Στην ημερίδα ο επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, Πλατής Πέτρος, ΜSc, Δασολόγος-Θηραματοπόνος, παρουσίασε τα αποτελέσματα ειδικής εργασίας της ΚΟΜΑΘ με θέμα Έρευνα και παρακολούθηση από τις κυνηγητικές οργανώσεις της πληθυσμιακής κατάστασης ειδών άγριας πανίδας στις καμένες εκτάσεις της ΠΕ Έβρου ενώ επίσης έγιναν και οι ακόλουθες άλλες ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις:
Τα δάση της Αλεξανδρούπολης διαχρονικά, η πυρκαγιά του 2023, η μεγάλη πρόκληση και οι προοπτικές Γεώργιος Κ. Πιστόλας, Δασάρχης Αλεξανδρούπολης
Πρόληψη δασικών πυρκαγιών Δρ. Αγγελική Ουρούζη, Προϊσταμένη Τμήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών Δασαρχείου Κιλκίς
Μεταπυρική Διαχείριση μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων Θεοχάρης Ζάγκας, Ομ. Καθηγητής Δασοκομίας Α.Π.Θ., Πρόεδρος Ε.Δ.Ε.
Αξιοποίηση ξύλου καμένων δασών Δρ. Μαρίνα Χαβενετίδου, ΕΔΙΠ Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Τομέας Συγκομιδής και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, Γενική Γραμματέας Ε.Δ.Ε.
Ανάπτυξη μεθοδολογικού πλαισίου για τον εντοπισμό πιθανών διαβρωσιγενών και πλημμυρικών περιοχών μετά από πυρκαγιά Γεώργιος Παπαϊωάννου, Επ. Καθηγητής Διευθυντής του Εργαστηρίου Διευθετήσεως Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης ήταν χορηγός της εκδήλωσης, ενώ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΟΜΑΘ κ. Ιωάννης Φραγγίδης απέστειλε χαιρετισμό κατά την έναρξη όπου επισήμανε τα εξής:
Ημερομηνίες με επετειακό χαρακτήρα δεν είναι αρκετές για να επιλύσουν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η 21η Μαρτίου αποτελεί πάντα μια καλή αφορμή για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία των δασών. Είναι όμως πια γεγονός ότι το πλέγμα των δασικών προβλημάτων δεν χρειάζεται αφορμές για την ενεργό μας δράση προς την προστασία της φύσης.
Η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και η πίεση προς τους υπευθύνους διαχείρισης για αειφορική προστασία των δασών προβάλλει σήμερα ως επιτακτική ανάγκη.
Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗ,, και όπως γνωρίζεται και στις περιοχές της Θράκης που δοκιμάστηκαν τόσο έντονα από τις πυρκαγιές, και θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια που θα κινείται στην αειφορική προστασία των δασών και καλεί και τους 63 κυνηγετικούς Συλλόγους αρμοδιότητας της, με τα 40.000 μέλη τους, αλλά και κάθε φορέα και πολίτη, να εντείνουν τις ενέργειες τους για την αποτελεσματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.