Συνάντηση όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων στο Εργατικό Κέντρο Πύργου

Αποσαφήνιση όλων των παραμέτρων και όσων αναφέρονται στη νέα εγκύκλιο για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων και της περίπτωσης της πανώλης για την οποία πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα, έγινε στη συγκέντρωση όλων των κυνηγετικών συλλόγων της Ηλείας και των μελών της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου (Γ’ ΚΟΠ) στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Βασίλης Μαντάς, ο οποίος ευχαρίστησε τους συλλόγους για την παρουσία τους σε αυτή τη σημαντική συνάντηση και έδωσε το λόγο στον πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ προκειμένου να μεταφέρει την υπάρχουσα κατάσταση στους κυνηγούς και να απαντήσει σε απορίες τους, καθώς και να επισημάνει τους λόγους που είναι σημαντική η συγκρότηση συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων, ημίαιμων χοίρων και μη δεσποζόμενων χοίρων.

 

«Διαχειριστές του περιβάλλοντος»

Ο πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ Παναγιώτης Γραμματσούλιας μίλησε για τη συνάντηση των κυνηγετικών συλλόγων που είχε δυο αντικείμενα συζήτησης, την πανώλη σε πρώτο στάδιο και τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου σε δεύτερο στάδιο. Στόχος της εκδήλωσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ήταν να μιλήσουν για τη δημιουργία συνεργείων δίωξης προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν την πανώλη όταν και αν επισκεφθεί την Ηλεία. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως Κυνηγετικοί Σύλλογοι, Γ’ ΚΟΠ και Κυνηγετική Συνομοσπονδία αποτελούν διαχειριστές του περιβάλλοντος που πρέπει να προστατεύεται σαν «κόρη οφθαλμού» και υποστήριξε πως στόχος της συνάντησης είναι η συζήτηση και η καταγραφή προβλημάτων όπως ο υπερπληθυσμός, έτσι ώστε οι δρόμοι να έχουν ασφάλεια και οι καλλιέργειες των αγροτών να είναι βιώσιμες.

 

 

«Να βρεθούν τρόποι για τον έλεγχο των πληθυσμών»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου και μέλος του Δ.Σ. της Γ’ ΚΟΠ Άλκης Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε άκρως σημαντική τη συγκεκριμένη συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συνδικαλιστικών οργάνων του κυνηγιού και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των Δασαρχείων του νομού και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ως καθ’ ύλην αρμόδιος στις καταστροφές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στις καλλιέργειες των σιτηρών. Έκανε λόγο για ραγδαία αύξηση των αγριόχοιρων κατά περιοχές και υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για τον έλεγχο των πληθυσμών και να γίνει πράξη αυτό που επί χρόνια αναφέρεται και δεν είναι άλλο από το γεγονός πως «οι κυνηγοί και το κυνήγι είναι ένας ορθολογικός τρόπος διαχείρισης του περιβάλλοντος προκειμένου να υπάρχει ισορροπία και να μην παρατηρούνται διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις στους δρόμους, αλλά και στη μη καταστροφή καλλιεργειών σε σημείο που να μη μπορεί να γίνει συγκομιδή». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα του για κάποιο θετικό αποτέλεσμα και οι ομάδες που θα δημιουργηθούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Πρόταση για διεξαγωγή ενημερωτικής ημερίδας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος τόνισε πως η συνάντηση ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουν για δυο μεγάλα θέματα, αυτό της πανώλης που συναντώνται στη Βόρεια Ελλάδα και των μέτρων προστασίας που πρέπει να παρθούν, καθώς και αυτό του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην περιοχή και στην Περιφέρεια γενικότερα, με την εγκύκλιο ειδικά για το δεύτερο κομμάτι να δίνει τη δυνατότητα κυνηγιού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από συγκεκριμένες συντονισμένες ομάδες. Κλείνοντας, παρέθεσε και τη δική του πρόταση για διεξαγωγή μιας ενημερωτικής ημερίδας στους κυνηγούς Ηλείας και Αχαΐας για όλα τα είδη. «Χρειάζονται οι κυνηγοί μας την ενημέρωση, την κατάρτιση και την εκπαίδευση και η Περιφέρεια θα είναι δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.

 

«Ο κόσμος να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης»

Τελευταίος πήρε το λόγο ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, που στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνάντησης αυτής, επισημαίνοντας πως ζητούμενο είναι να τεθούν μέτρα και νέες ιδέες που θα προωθηθούν στην κεντρική υπηρεσία με στόχο την αφύπνιση του κόσμου που πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης που έχει όταν θηρεύει ένα αγριογούρουνο. Παράλληλα, ανέφερε πως από κοινού όλοι θα πρέπει να βοηθούν στην καταγραφή των ζημιών, των απωλειών και των προβλημάτων, ενώ σημείωσε πως τα καταγεγραμμένα στοιχεία βοηθούν στη βελτίωση των συνθηκών. Κλείνοντας, έκανε λόγο για οριοθέτηση και ακριβή προσδιορισμό του πληθυσμού των αγριόχοιρων, ενώ κλείνοντας δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το πρόβλημα του τσακαλιού που προκαλεί εκατοντάδες καταστροφές και δήλωσε πως είναι ευκαιρία να δοθούν οι προτάσεις τους προκειμένου και οι ζημιές να αποζημιώνονται αλλά και κάποια στιγμή το τσακάλι να μεταφερθεί από το βιβλίο των προστατευόμενων ειδών σε αυτό των θηρεύσιμων.

 

 

www.patrisnews.com

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top