Συνεχίζει τις… εξερευνητικές βόλτες της η αρκούδα στα… πέριξ της Θεσσαλονίκης σε Χορτιάτη και Θέρμη.
Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας της οργάνωσης «Καλλιστώ» Γιώργος Θεοδωρίδης «την περίοδο της άνοιξης τα νεαρά αρσενικά κάνουν τέτοιες εξερευνήσεις. Ψάχνουν νέες περιοχές για τροφή». Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη περίπτωση τονίζει ότι «η αρκούδα δεν είναι ότι πεινάει και λιμοκτονεί. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε αυτή την περίοδο του χρόνου βρίσκεται στη φάση της υπερφαγίας, όπως λένε οι βιολόγοι. Δηλαδή πρέπει να φάει πολύ. Πρέπει να αναπληρώσει το χαμένο λίπος που έκαψε μέσα στο χειμέριο λήθαργο. Ειδικά τα νεαρά αρσενικά πολλές φορές μπορεί να αποκλειστούν από κάποιες περιοχές, από κάποιες πηγές τροφής μέσα στο δάσος από κάποια άλλα πιο ώριμα, πιο δυνατά αρσενικά. Γιατί έτσι λειτουργούν. Ορίζουν κάποια περιοχή κι ό,τι τροφή υπάρχει μέσα στην περιοχή ανήκει στο πιο ισχυρό αρσενικό. Οπότε κάποιες φορές κάποια νεαρότερα αρσενικά αναζητάνε νέες περιοχές».
Αρσενικό 4-5 ετών
«Όπως εικάζουμε πρόκειται για ένα νέο αρσενικό ηλικίας 4-5 ετών. Δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Γιατί στην Ελλάδα όλα τα άγρια ζώα φοβούνται τον άνθρωπο. Τον βλέπουν σαν κίνδυνο και σε καμιά περίπτωση δεν τον βλέπουν σαν τροφή. Οπότε τον αποφεύγουν. Γι αυτό κι άλλωστε η αρκούδα κινείται βραδινές ώρες ή πολύ νωρίς το ξημέρωμα. Είναι οι ώρες που υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες να συναντήσει άνθρωπο και κρύβεται από αυτόν.Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν συναντήσουμε αρκούδα να μείνουμε ψύχραιμοι, να κάνουμε βήματα προς τα πίσω και να του δώσουμε χώρο να κινηθεί να πάρει το χώρο του. Αν δεν του επιτεθούμε δεν θα μας επιτεθεί», συμβουλεύει ο υπεύθυνος της οργάνωσης «Καλλιστώ».
Πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη
«Το θέμα με την αρκούδα που έχει έρθει στη Θεσσαλονίκη είναι πρωτόγνωρο για μας, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όπως αντιμετωπίζουμε όλα τα περιστατικά. Και αυτός είναι ο τρόπος του επιστημονικού πρωτοκόλλου. Υπάρχει ένα διεθνές πρωτόκολλο που έχει φτιαχτεί από επιστήμονες απ’ όλον τον πλανήτη για αντιμετώπιση περιστατικών με αρκούδα και αυτό έχει ειδικευτεί για την αρκούδα που έχουμε στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Αυτό το πρωτόκολλο έχει μεταφραστεί και σε νόμο ήδη από το 2014 υπάρχει μια κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει ότι το Δασαρχείο φτιάχνει μια συντονιστική επιτροπή για τα περιστατικά της αλληλεπίδρασης και μαζί με ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, αστυνομία, θηροφυλακή εντοπίζουν πρώτα απ’ όλα τις αιτίες του κάθε περιστατικού», επισημαίνει ο κ. Θεοδωρίδης. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του DNA «δεν έχει γίνει ακόμη ανάλυση DNA γιατί αυτές οι διαδικασίες κρατάνε πολύ καιρό δυστυχώς. Έχουμε ενδείξεις πάντως ότι πρόκειται για το ίδιο ζώο που είχε εμφανιστεί προηγουμένως και σε περιοχές της Χαλκιδικής. Οι ενδείξεις αυτές είναι από την πατημασιά που έχει αφήσει το ζώο στο χώμα που φαίνεται να είναι πανομοιότυπο της Χαλκιδικής, του Χορτιάτη, Χολομώντα», εξηγεί ο υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας της οργάνωσης «Καλλιστώ» Γιώργος Θεοδωρίδης.