Συνέδριο Γαστρονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις Σέρρες 22-24 Μαΐου

Κυρίες / Κύριοι
Ο Νομός Σερρών, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αποτελεί τον κατεξοχήν δίαυλο επικοινωνίας της Ελλάδας με την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στις προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Σερρών εντάσσεται η προώθηση της συνεργασίας με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της χώρας μας, καθώς και των Επιμελητηρίων των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και ιδιαίτερα των πρόσφατα ενταγμένων ή υπό ένταξη στην Ε.Ε. χωρών.


Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Σερρών προσπαθεί να έχει ενεργή παρουσία στις πρωτοβουλίες που προάγουν την επιχειρηματική συνεργασία στις χώρες των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου (Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουκρανία, Π.Γ.Δ.Μ., Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Κύπρο).
Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών που προωθούμε πρωταρχική θέση κατέχει η διοργάνωση Συνεδρίου Γαστρονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη πόλη των Σερρών. Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη ενός διακρατικού δικτύου και συγκεκριμένων συνεργατικών δράσεων, η προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών συνεργασιών στο  τομέα των Τροφίμων και Ποτών και η ανάπτυξη συστηματικής επικοινωνίας με αγοραστές, κλαδικούς φορείς και τα μέσα δημοσιότητας στις αγορές – στόχους.
Με την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και την συνδρομή του Οργανισμού Εξαγωγικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και της πρωτοβουλίας «Kerasma» θα γίνει παρουσίαση και προβολή των σημαντικότερων Ελληνικών επιχειρήσεων των κλάδων Τροφίμων και Ποτών σε εμπορικούς αντιπρόσωπους, εκπροσώπους δικτύων διανομής και διαμορφωτές της κοινής γνώμης της Ν.Α. Ευρώπης (Επιχειρηματίες, Δημοσιογράφοι, Γευσιγνώστες, κλπ)
Το συνέδριο θα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση επιχειρηματικών συναντήσεων και workshops μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, καθώς και συνεδρίες με τους υπεύθυνους Ο.Ε.Υ. της χώρας μας, τα Επιμελητήρια των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και Επιμελητήρια της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες του Συνεδρίου θα πραγματοποιήσουν, εκτός των άλλων, επισκέψεις σε μονάδες παραγωγής και σε εργαστήρια παραδοσιακής παραγωγής προϊόντων.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί ζωντανή επίδειξη μαγειρικής από Έλληνες και ξένους Chefs με σκοπό να προβληθούν οι εναλλακτικές δυνατότητες χρήσης των Ελληνικών προϊόντων.
Στα πλαίσια προβολής και προώθησης ενός διακριτού Ελληνικού – Σερραϊκού προϊόντος – το Βουβάλι – η εκδήλωση θα κορυφωθεί με την κατάρριψη ενός Ρεκορ Guinness.  
Σας υπενθυμίζουμε ότι παρόμοια πετυχημένη διοργάνωση την "Σερραϊκή Γαστρονομία – 1ο Φεστιβάλ Μπουγάτσας" πραγματοποιήσαμε στην πόλη των Σερρών τον Ιούνιο 2008, με βασική μας επιδίωξη την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής κουζίνας. Επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν η κατασκευή της μεγαλύτερης "Μπουγάτσας" στον Κόσμο, η οποία καταγράφηκε στα Ρεκόρ Guinness, καταστώντας γνωστό Παγκοσμίως την «πατρότητα» του διακριτού προϊόντος του Νομού μας.
Η ουσιαστική αυτή εκδήλωση για την Ν.Α. Ευρώπη αποβλέπει στο να γίνουν τα Βαλκάνια και ο Εύξεινος Πόντος χώρος οικονομικής ανάπτυξης και στενής εμπορικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα ενεργεί για τη σταθερή προσέγγιση και σύγκλιση των χωρών στην προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης.
Αξιότιμοι Κυρίες / Κύριοι
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην εκδήλωσή μας, καθώς οι Σέρρες αποτελούν σημείο αναφοράς της χώρας μας για την Ν.Α. Ευρώπη και διαθέτουν τα χαρακτηριστικά και τις υποδομές για να φιλοξενήσουν το συνέδριο, δεδομένων των προδιαγραφών και της σημασίας του.  

Με τιμή
Ο πρόεδρος

Αριστείδης Δρογαλάς

   

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το ενδεικτικό πρόγραμμα του τριημέρου είναι:
Παρασκευή  22 Μαΐου 2009   20.00 – 24.00
2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ν. Σερρών, σε ξενοδοχείο
Με την κριτική συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων και του «Kerasma», νοικοκυρές από όλα τα σημεία του Ν. Σερρών θα διαγωνιστούν και θα αναδείξουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές με πινελιές σύγχρονης δημιουργικής παρουσίασης. Οι επισκέπτες θα έχουν την τύχη να γευθούν πρωτότυπες συνταγές με τοπικά προϊόντα και να έλθουν σε επαφή με τις πολλές γαστρονομικές δυνατότητες της Σερραϊκής κουζίνας και ζαχαροπλαστικής.
Σάββατο   23  Μαΐου 2009    10.00 – 24.00
Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ν.Α. Ευρώπης, σε ξενοδοχείο 10.00 – 17.00
Με την συνδρομή του ΟΠΕ και της πρωτοβουλίας «Kerasma» θα γίνει παρουσίαση και προβολή των σημαντικότερων Επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, των κλάδων Τροφίμων και Ποτών, σε εμπορικούς αντιπρόσωπους, εκπροσώπους δικτύων διανομής και διαμορφωτές της κοινής γνώμης της Ν.Α. Ευρώπης (Επιχειρηματίες, Δημοσιογράφοι, Γευσιγνώστες, κλπ).
Επίσης θα πραγματοποιηθεί ζωντανή επίδειξη μαγειρικής από Έλληνες και ξένους Chefs, στους επίσημους προσκεκλημένους, με σκοπό να προβληθούν οι εναλλακτικές δυνατότητες χρήσης των Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων.
Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ν.Α. Ευρώπης, (σε ξενοδοχείο)  20.00 – 24.00
Με την κριτική συμμετοχή όλων των Αρχιμαγείρων και του «Kerasma», θα διαγωνιστούν σε Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές μάγειροι και νοικοκυρές από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κρήτη, Ήπειρος, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Θράκη, Πελοπόννησος, Επτάνησα, Πόντιοι, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, κλπ), καθώς και των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Οι Ελληνικές γευστικές συνταγές θα προσφερθούν στους Ξένους και Έλληνες επισκέπτες, συμβάλλοντας στην καθιέρωση ενός θεσμού που τιμά το χώρο της Ελληνικής γαστρονομίας.
Κυριακή   24  Μαΐου 2009  10.00– 24.00
Ρεκόρ Guinness – Γιορτή Βουβαλιού
Με τη συνεργασία του συλλόγου Εστιατόρων, των Βουβαλοτρόφων της περιοχής, των Αρχιμαγείρων και του «Kerasma», θα παρασκευαστεί το μεγαλύτερο Κεμπάπ στον Κόσμο, από κρέας Βουβαλιού, με σκοπό να καταγραφεί στα ρεκόρ του Βιβλίου Guinness.

Τηλεοπτική κάλυψη
Για τη επιτυχημένη προβολή του Φεστιβάλ θα χρησιμοποιηθεί κινητή μονάδα τηλεοπτικών μεταδόσεων O.B. VAN με 7 κάμερες και jimmy-jeep (τηλεοπτικός γερανός) και έμπειρο σκηνοθέτη, με δυνατότητα απευθείας αναμετάδοσης από τηλεοπτικά κανάλια.
Επίσης η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά και μέσω internet. 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σε ειδικές εγκαταστάσεις περιμετρικά των χώρων της εκδήλωσης, θα επιδεικνύεται στους επισκέπτες ο τρόπος παρασκευής της Μπουγάτσας, και του Ακανέ, καθώς και άλλων Ελληνικών προϊόντων, ενώ θα λειτουργεί και έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τα τοπικά προϊόντα, να επικοινωνήσει απευθείας με τους παραγωγούς και να στηρίξει την τελική επιλογή του προϊόντος βασιζόμενος στη «γνώση της γεύσης».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσκληθούν να καταθέσουν τη δική τους συνεισφορά στη γαστρονομική αξιοποίηση των Ελληνικών προϊόντων, διάφοροι φορείς του επισιτισμού όπως Αρχιμάγειροι, Ιατροί, Διαιτολόγοι, Συγγραφείς και Ερευνητές της Γαστρονομίας, Λαογράφοι, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Καλλιτέχνες, καθώς και ‘Έλληνες και ξένοι Δημοσιογράφοι για την καταγραφή του γεγονότος.
Στον εκθεσιακό χώρο θα υπάρχει περίπτερο για την προβολή των σημαντικότερων τόπων τουριστικού ενδιαφέροντος του Ν. Σερρών και της Ελλάδας.
Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, θεάματα και δράσεις για όλες τις ηλικίες επισκεπτών.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1. Η ανάδειξη ενός Ελληνικού – Σερραϊκού αγροδιατροφικού μοντέλου στη βάση της ασφαλούς και ποιοτικής παραγωγικής διαδικασίας των τοπικών ποικιλιών αγροτικών προϊόντων
2. Πιστοποίηση και πατρότητα του Βουβαλίσιου καβουρμά – Βουβαλιού ως διακριτού προϊόντος του Ν. Σερρών – Ελλάδας, ένα παραδοσιακό προϊόν με υψηλή ποιότητα και προστιθέμενη αξία, το οποίο μπορεί να καθιερώσει το «Kerasma» στις διεθνείς αγορές
3. Συνειρμική σύνδεση του προϊόντος (Βουβάλι) με την περιοχή Κερκίνη – Ελλάδα στη συνείδηση του επισκέπτη – τουρίστα
4. Πιστοποίηση άλλων χαρακτηριστικών προϊόντων (Μπουγάτσα, Ακανές, Αλεύρι, Πατάτα, Ρύζι, Ντοματάκι, Ρεβύθι, Φασόλια, Κεράσι, κλπ) ως Π.Γ.Ε. ή Π.Ο.Π. και εκμετάλλευσή τους στην προσπάθεια τουριστικής προβολής του Νομού και της Ελλάδας.
5. Δραστηριοποίηση των φορέων και των πολιτών για την καταγραφή:
•    των τοπικών προϊόντων και συνταγών της τοπικής γαστρονομίας
•    κάθε είδους πληροφορία στον χώρο των τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας
6. Μόνιμη συνεργασία των φορέων της Ελλάδας και των Νομών για την προβολή των τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας, με τη διοργάνωση ειδικών εκθέσεων και γιορτών
7. Εφαρμογή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των τοπικών Παραγωγών, Ξενοδόχων και Εστιατόρων για την διάθεση και απρόσκοπτη τροφοδότηση των παραδοσιακών προϊόντων
8. Δραστηριοποίηση και συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των απόδημων Ελλήνων, για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top