Τα χόμπι που βελτιώνουν τη διάθεση και τη ψυχική σας υγεία

  •     μειώνουν το στρες,
  •     βελτιώνουν τον ύπνο,
  •     ενδυναμώνουν το κοινωνικό υπόβαθρο,
  •     βελτιώνουν συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης,
  •     προσφέρουν ένα απαράμιλλο επίπεδο δέσμευσης,
  •     διδάσκουν τον τρόπο για να αντιμετωπίζονται διάφορες καταστάσεις.

Χόμπι για ψυχοθεραπεία – Δημοφιλείς επιλογές

Σπορ – Τα σπορ εκτός από τη φυσική αντοχή ενισχύουν και τον ψυχισμό. Η γυμναστική διώχνει το στρες και αυξάνει τα επίπεδα ικανοποίησης.

Χορός – Η άσκηση είναι αποδεδειγμένα από τα καλύτερα αγχολυτικά που καταπολεμούν την κακή διάθεση και το στρες της δουλειάς. Ανυψώνει το ηθικό και ξεκουράζει.

Ψάρεμα – Το ψάρεμα κρύβει πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Στο ψάρεμα συμμετέχουν όλοι οι μύες του σώματος με αποτέλεσμα να γυμνάζονται όλοι οι μύες. Ανοίγονται δρόμοι σε καινούργιες δεξιότητες με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η αυτοεκτίμηση του καθενός.

Μαγειρική – Η μαγειρική όπως και η ζαχαροπλαστική συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Η αφοσίωση που χρειάζεται δρα ως μέσο που κρατά το μυαλό σου μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει, πιάστε την κουτάλα και μαγειρέψτε!

Κηπουρική – Η κηπουρική μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, και ενισχύει τη θετική διάθεση.

Ζωγραφική – Η ζωγραφική είναι μια ξεκούραστη δραστηριότητα που προσφέρει ψυχική ανάταση, ακόμη κι αν δεν έχετε έφεση στις τέχνες. Η κίνηση του πινέλου που αναμειγνύει τα χρώματα λειτουργεί ως αγχολυτικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που αρκετοί ψυχολόγοι, χρησιμοποιούν την τέχνη ως μορφή ψυχοθεραπείας.

Ανάγνωση βιβλίων – Τα βιβλία μπορούν να σας ταξιδέψουν σε ένα διαφορετικό μέρος. Μπορούν να σας χαλαρώσουν, να σας χαρίσουν γνώση και να σας διασκεδάσουν ή να τα προσφέρουν όλα μαζί. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Clinical Psychology & Psychotherapy» εξέτασε 96 ασθενείς με ήπια κατάθλιψη. Εκείνοι που έλαβαν ένα βιβλίο για να διαβάσουν είδαν βελτίωση στα συμπτώματα, σε σύγκριση με αυτούς δε συμμετείχαν στη βιβλιοθεραπεία.

Σκοποβολή – Χόμπι

Άλλα χόμπι μπορεί να είναι η σκοποβολή, η φωτογραφία, η γλυπτική, η γιόγκα, το πλέξιμο, το θέατρο κ.ά.

Τέλος, μαζί με το αίσθημα ευχαρίστησης, τα χόμπι μπορεί να φέρουν και άλλα πλεονεκτήματα. Τα χόμπι που σχετίζονται με την άσκηση βελτιώνουν τη σωματική σας κατάσταση, ενώ άλλα βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Άλλη έρευνα δείχνει ότι ορισμένα χόμπι – όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου – μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη σας, ενώ καλλιτεχνικά χόμπι (όπως η ανάγνωση ή τα επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ) έχουν αναφερθεί ότι προλαμβάνουν την άνοια αργότερα στη ζωή.

 

 

www.onlarissa.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο