ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ FEDERAL ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Τα PRAIRIE STORM σχεδιάστηκαν και μελετήθηκαν για το κυνήγι του φασιανού αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ αποτελεσματικά στο λαγό, στα παπιά και την ορεινή πέρδικα

Του Μπάμπη Αιγινήτη

Η ιστορική βιομηχανία FEDERAL CARTRIDGES CO. με έδρα το Anoka της Αμερικανικής Πολιτείας Minessota, ξεκίνησε να γεμίζει φυσίγγια για λειόκαννα και ραβδωτά όπλα το 1922 όταν την πήρε υπό τον έλεγχό του ο οξυδερκής Τσαρλς Κέρας.

Το 1941 μπαίνοντας σ’ ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για κατασκευή πολεμικού υλικού η εταιρεία σε συνεργασία με το στρατιωτικό εργοστάσιο TWIN CITY (T.C.) κατασκευάζει υπηρεσιακές στρατιωτικές σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων. Σφαίρες της FEDERAL με τα αρχικά T.C. χρησιμοποιήθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ. Τα μεταγενέστερα χρόνια η FEDERAL έριξε το μεγάλο βάρος της στην ανάπτυξη αρίστης ποιότητας σκοπευτικών φυσιγγίων (σειρά GOLD MEDAL), με τα οποία η αμερικανική εθνική ομάδα σκοποβολής κέρδισε πολλά ολυμπιακά μετάλλια.

 

Ακολούθως ανέπτυξε μια υψηλής απόδοσης σειρά κυνηγετικών φυσιγγίων διακεκριμένης ποιότητας (σειρά PREMIUM), που σήμερα αποτελούν τα φυσίγγια της νέας εποχής. Σ’ αυτή τη σειρά ανήκουν τα PRAIRIE STORM που παράγονται σε γομώσεις κανονικές 2 ¾ της ίντσας (70 χιλ.) και 3 ιντσών (76 χιλ.) MAGNUM και το HIGH DENSITY των 3 ιντσών. Να δούμε όμως σε μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική ανάλυση τις λεπτομέρειες αυτών των φυσιγγίων της νέας εποχής. Τα PRAIRIE STORM διατίθενται σε κουτιά των 25 φυσιγγίων ενώ τα HIGH DENSITY μόνο σε κουτιά των 10 φυσιγγίων.

 

Τα PRAIRIE STORM σχεδιάστηκαν και μελετήθηκαν για το κυνήγι του φασιανού, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και πάνω στο κουτί τους ένας φασιανός. Ομως όπως διαπίστωσα και στις δοκιμές αυτό δεν είναι περιοριστικό. Αυτά τα φυσίγγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ αποτελεσματικά στο λαγό, στα παπιά και την ορεινή πέρδικα. Σε βυσσινί κάλυκα, το χαρακτηριστικό γραμμωτό της FEDERAL, με εξωτερικό ενισχυτικό μέταλλο 16 χιλ. έχουν τοποθετηθεί 3,2 γρ. πυρίτιδας λεπτόκοκκης, σφαιρικής και πολύ προοδευτικής καύσης.

 

Το εντυπωσιακό είναι ότι στο φυσίγγι MAGNUM των 3 ιντσών (76 χιλ.) αυτό το βάρος της πυρίτιδας παράγει μόνο 740 bars, με βάρος σκαγίων 15/80 oz (46 γρ.) και με αρχική ταχύτητα 1350 πόδια/δευτ. (δηλ. 411 μ./δευτ.). Αρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από όπλα δοκιμασμένα σε 1200 bars πίεση, αρκεί όμως να διαθέτουν θαλάμη 3 ιντσών (76 χιλ.). Τα PRAIRIE STORM με την κανονική γόμωση των 1 ¼ oz (35,5 γρ.) με πιέσεις 720 bars πιάνουν την εκπληκτική ταχύτητα των 1500 ποδιών/δευτ. (δηλ. 457 m/sec).

 

Μια ταχύτητα που πολύ σπάνια συναντάμε σ’ αυτές τις βαριές γομώσεις με τέτοιες πιέσεις. Εδώ η πυρίτιδα είναι λιγότερο προοδευτικής καύσης από εκείνη του MAGNUM φυσιγγίου αλλά παρόμοιας μορφής. Αυτό δείχνει ότι η FEDERAL έχει μελετήσει πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο τύπο φυσιγγίου πριν το διαθέσει στην αγορά. Η διαπίστωση αυτή εξάγεται και από το σχήμα του συγκεντρωτήρα καθώς και των σκαγίων που έχουν χρησιμοποιηθεί. Αυτό το πλαστικό βύσμα (ο συγκεντρωτήρας) νέας σχεδίασης και ευρεσιτεχνίας της FEDERAL με την ονομασία FLITECONTROL είναι από ειδικό πολυπροπυλένιο και διαθέτει στο κάτω μέρος (στη φούστα) πτερύγια.

 

Αυτά με την πίεση των αερίων της πυρίτιδας ανοίγουν και μαζί με τα περιφερειακά «φρένα» που ανοίγουν με την έξοδο του συγκεντρωτήρα από την κάννη φρενάρουν την πτήση του αφήνοντας να βγουν ελεύθερα τα σκάγια. Αυτόν τον συγκεντρωτήρα FLITECONTROL τον επινόησε η FEDERAL όταν διαπίστωσε ότι η κανονική τάπα, δηλαδή ο γνωστός συγκεντρωτήρας με την έξοδό του από την κάννη κάποιες φορές εμβόλιζε τα σκάγια αλλοιώνοντας έτσι την ομοιομορφία της τουφεκιάς.

 

Δεν ξέρω αν πραγματικά σ’ αυτό οφείλεται η πολύ καλή κατανομή που δίνουν ή τα εξαιρετικής ποιότητας σκάγια ή ο συνδυασμός και των δύο. Αυτό που ξέρω είναι ότι με ντεμί τσοκ (***) στα 35 μ. δίνουν μια εξαιρετική τουφεκιά, όπως διαπίστωσα με το όπλο μου, που αν θα σου φύγει το θήραμα τότε κάπου εσύ έχεις κάνει το λάθος. Οχι το φυσίγγι.

Τα σκάγια τώρα είναι το κάτι άλλο. Το 70% των σκαγίων της γόμωσης είναι μολύβδινα με σκληρή επιχάλκωση σε σφαιρικό σχήμα τοποθετημένα στο κάτω μέρος του κυαθίου. Το 30% είναι επίσης από μόλυβδο με σκληρή επινικέλωση και με μια περιφερειακή νεύρωση που η FEDERAL ονομάζει FLITESTOPPER και αυξάνει τη φονικότητα καθώς εισέρχεται στο σώμα του θηράματος. Αυτά είναι τοποθετημένα στο πάνω μέρος του κυαθίου. Πάντως εγώ που τουφέκισα ένα λαγό με Νο 4 στα 39 βήματα έπεσε ακαριαία χωρίς να χρειαστεί δεύτερη βολή, με τα δύο μπροστινά πόδια σπασμένα.

 

Είναι πολύ σημαντικό ένα φυσίγγι να μην το δοκιμάζουμε αποκλειστικά και μόνο στον πίνακα αλλά να το πηγαίνουμε στον κυνηγότοπο που είναι η πραγματική του δοκιμή και στο θήραμα για το οποίο προορίζεται. Εκεί βγαίνουν τα πολύτιμα συμπεράσματα με την άμεση ή όχι καταβολή του θηράματος με την προϋπόθεση βέβαια ο κυνηγός να ξέρει να σκοπεύει σωστά. Οχι να αποδίδουμε τις αστοχίες μας στο φυσίγγι. Ο δεύτερος τύπος φυσιγγίου της FEDERAL με την ονομασία HIGH-DENSITY έχει σχεδιαστεί κατά βάση για τα μεγάλα υδρόβια, δηλαδή πρασινοκέφαλα παπιά και χήνες.

 

Ομως κατά τη γνώμη μου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λαγό (ιδιαίτερα το Νο 4). Διατίθεται σε τρία νούμερα σκαγίων Νο 4, Νο 2 και ΒΒ (είναι ένα νούμερο λίγο πιο χονδρό από το δικό μας Νο 1 και έχει διάμετρο 4,5 χιλ.). Η γόμωση είναι MAGNUM σε κάλυκα 3 ιντσών (76 χιλ.) και γόμωση με 39 γρ. σκάγια ειδικής κατασκευής και υψηλής πυκνότητας μεταλλικού κράματος  που δεν εμπεριέχει μολύβι. Από εκεί βγαίνει και η ονομασία του HIGH DENSITY, διότι αυτό το μεταλλικό κράμα αποτελείται από βολφράμιο (τουγκστένιο), σίδηρο και νικέλιο σε μία αναλογία που του δίνει υψηλότερη πυκνότητα και μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το μολύβι και απίστευτα μεγάλη σκληρότητα.

 

Ετσι αυτά τα σκάγια δεν παραμορφώνονται καθόλου μέσα στο σώμα του θηράματος και επιφέρουν θανάσιμα τραύματα με βαθιά διάτρηση. Γι’ αυτό ακριβώς και προορίζονται για χήνες και μεγάλα υδρόβια που είναι πολύ ανθεκτικά στα συνηθισμένα μολύβδινα σκάγια αλλά και κατά τη γνώμη μου ιδανικά στον τόπο μας για το λαγό σε μακρινές τουφεκιές. Μαζί με τα σκάγια μέσα στο συγκεντρωτήρα έχει τοποθετηθεί στο κάτω μέρος μια σειρά χονδρών, πεπλατισμένων κόκκων πλαστικού που χρησιμεύουν στην απορρόφηση της συμπίεσης στην κάτω στιβάδα των σκαγίων. Μια πολύ έξυπνη εφαρμογή αλλά βεβαίως και δαπανηρή.

Η πυρίτιδα είναι σφαιρικού τύπου, προοδευτικής καύσης και το βάρος γόμωσής της σ’ αυτό το φυσίγγι είναι 2,6 γρ. Αποδίδει μια αρχική ταχύτητα εξόχως υψηλή για 39 γρ. σκάγια της τάξης των 1450 ποδιών/ δευτ. (δηλ. 442 μ./δευτ.). Με πιέσεις 750 BARS δίνουν τη δυνατότητα χρήσης με όλα τα όπλα που διαθέτουν θαλάμες MAGNUM των 3 ιντσών (76 χιλ.). Συνοψίζοντας θα ήθελα να πω ότι τα νέα φυσίγγια της αμερικανικής βιομηχανίας FEDERAL των σειρών PRAIRIE STORM και HIGH DENSITY – ULTRA SHOK δεν είναι φθηνά. Αλλωστε δεν θα μπορούσαν να είναι με τέτοια τεχνολογία και ποιότητα υλικών που διαθέτουν.

 

Ομως για έναν κυνηγό μερακλή που κυνηγά θηράματα εκλεκτά και δεν ρίχνει πολλά φυσίγγια, τότε αυτά αποτελούν την καλύτερη επιλογή και η δραστικότητά τους θα τον δικαιώσει εκεί που θα χρειαστεί το καλύτερο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αντιπρόσωπο Ελλάδας της FEDERAL, την εταιρεία Μ.Γ. ΚΥΡΓΙΑΣ ΑΒΕΕ στη Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο: 2310784083.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο