Eπιμέλεια κειμένου: Δήμητρα Καρβουνίδου
Από άκρη σε άκρη, η χώρα κρύβει υπέροχους γευστικούς θησαυρούς, οι οποίοι αναδεικνύονται αυτές τις ημέρες.
Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, από τα Επτάνησα μέχρι την Μακεδονία, κάθε περιοχή έχει να δείξει μοναδικά φαγητά και πρωτότυπες γεύσεις.
Μσούρα
Ίσως το πιο διάσημο φαγητό της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών.
Στην ουσία είναι κοτόπουλο (ή άλλο πουλερικό της επιλογής σας) γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και σέλινα στρωμένα στο ταψί.
Το πιάτο αυτό είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο, αφού όλες οι γεύσεις των Χριστουγέννων αναβλύζονται σε αυτό.
Όμως, σύμφωνα με τους μάστερ της μαγειρικής, το φαγητό αυτό πρέπει να στηθεί σε τέσσερα επίπεδα μέσα στο ταψί, ώστε κρέας, λαχανικά και ρύζι να ψηθούν αρμονικά για το τέλειο αποτέλεσμα.
Για μια γλυκιά νότα του φαγητού, μπορείτε να προσθέσετε και κάστανα ή άλλα αποξηραμένα φρούτα.
Σελινάτο
Ένα από τα πιο γνωστά φαγητά. Με ρίζες από την Μικρασία, στην Ελλάδα έγινε γνωστό μετά την έλευση των προσφύγων το 1922.
Σήμερα συναντάται κατά κύριο λόγο στη Λέσβο, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας.
Καθώς το σέλινο μόνο του δεν στέκεται, το πιάτο χρειάζεται κάποιο βραστό κρέας, κατά κύριο λόγο μοσχαρίσιο ή χοιρινό, ενώ συνήθως οι σεφ χρησιμοποιούν πράσα ή και γλυκοπατάτες, για να έχει μια γλύκα παραπάνω.
Γιαπράκια ή λαχανοντολμάδες
Δεν χρειάζονται συστάσεις. Ένα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο πιάτο, ειδικά στην Μακεδονία. Με καταγωγή από τον Πόντο, έγινε αναπόσπαστο πιάτο στην ελληνική ιστορία μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.
Πρόκειται για λάχανο διατηρημένο σε άλμη, γεμισμένο με χοιρινό κιμά και ρύζι. Συνοδεύονται με σάλτσα αυγολέμονο ή σκέτο λεμόνι.
Ωστόσο για να πετύχει χρειάζεται σωστός υπολογισμός των συστατικών, για να δέσει ο λαχανοντολμάς και να μην ξεχύνεται.
Λαλάγγια
Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μάνης.
Τα παλαιότερα χρόνια μάλιστα, οι νοικοκυρές παρατούσαν κάθε άλλη ασχολία για να τα παρασκευάσουν.
Σήμερα, τα λαλάγγια δίνονται σε κάθε μεγάλη θρησκευτική γιορτή.
Κατά κύριο λόγο είναι στρόγγυλα, όμως μπορούν να πάρουν να γίνουν και μακρόστενα ή σε σχήμα αστεριού ή ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας.
Σερβίρονται είτε στη γλυκιά εκδοχή τους είτε στην αλμυρή, ενώ ταιριάζουν απόλυτα με μέλι.
Σπάργανα
Ή αλλιώς οι τηγανίτες της Ηπείρου.
Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης παράδοσης στην ηπειρωτική γη.
Πρόκειται για ένα χυλό από αλεύρι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.
Σαν έθιμο, κάθε χρόνο ανήμερα των Χριστουγέννων, τα σπάργανα παρακσευάζονται στη μέση του δρόμου να ψήνονται στη μέση του δρόμου, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί να τα δοκιμάσει επί τόπου.
Από την άλλη, είναι ένα πολύ εύκολο γλυκό στην παρασκευή του, καθώς θυμίζει σε πολλά την κρέπα.
Μπορείτε να το σερβίρετε σαν επιδόρπιο μετά το γιορτινό γεύμα, αρκεί να το συνοδεύσετε με μπόλικο μέλι.
Πρασοτηγανιά
Ίσως το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο, και όχι, μόνο, πιάτο της Κεντρικής Ελλάδας.
Αποτελείται από ψιλοκομμένα κομμάτια χοιρινού, τα οποία μαγειρεύονται με πράσα, κρεμμύδι και λάδι.
Τα πράσα προσδίδουν μια γλύκα στο πιάτο, το οποίο μπορεί να σταθεί άνετα σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Δείτε περισσότερα στο www.theopinion.gr